Sayfalar

Sayfalar

25 Şubat 2012 Cumartesi

evde eğitim sistemi (homeschooling) nedir.

Şu anda onlarca ülkede uygulanan bu model, uygulandığı her ülkede kendine özgü farklılıklar taşıyor.

  

Zorunlu eğitimin 13 yıla çıkarılması talebi Milli Eğitim Şûrası'ndan oy birliği ile çıktı.

Koca şûrada bir tane eğitimcimiz bile; "Bu zorunlu eğitim tutkusu da ne oluyor? Hele bir bakalım, dünya nereye gidiyor" demedi.

Eğitimcilerimiz, "Ne kadar uzun zorunlu eğitim, o kadar garantili çağdaşlaşma" mottosundan ayrılmadan lisenin de zorunlu yapılması noktasında birleştiler.

Oysa eğer şûra dünyada neler olup bittiğine şöyle bir bakma zahmetine girseydi, bütün dünyada 18. yüzyıl başlarında açılan bir parantezin artık kapanmakta olduğunu; kitlesel-zorunlu-tek tip eğitimin yerini yavaş yavaş çeşitli-esnek-butik eğitim tercihlerinin almaya başladığını fark edecekti.

Bu farklı eğitim modeli arayışları içinde evde eğitim (homeschooling) akımının özellikle ilgi gördüğünü fark edecek ve belki de bundan sonraki ilk şûrayı "evde eğitim" konusuna ayıracaktı.

"Evde eğitim" başlığına bakıp, bütün dünyada tek tip bir sistemin olduğu zannedilmesin. Şu anda onlarca ülkede uygulanan bu model, uygulandığı her ülkede (hatta eyalet sistemi söz konusu ise her eyalette) kendine özgü farklılıklar taşıyor.

Örneğin bazı ülkelerde devlet velinin çocuğuna belli bir müfredat uygulamasını zorunlu kılıyor. Bazı ülkelerde ise veliler müfredat konusunda tamamen serbest bırakılıyor.

Bazı yerlerde (mesela Fransa'da) bakanlık evde eğitilen çocukları yılda bir kere denetliyor. Çocukların gelişim grafiğine, özellikle de bir yıl önceki durumuna göre gösterdiği gelişmenin yeterli olup olmadığına bakılıyor.

Eğer çocuğun yeterli gelişimi gösteremediği görülürse tedbirler alınması gündeme geliyor.

Rusya'da (ki 1994'ten beri evde eğitilen çocukların sayısı üçe katlanmış durumda ve şu anda yaklaşık bir milyon evde eğitilen çocuk var) devletin evde eğitimle ilgilenen özel bir kurumu var.

Aileler bu kurumdan her türlü eğitim materyali ve öğretmen desteği talep edebiliyorlar. Ayrıca devlet bu ailelere, kendi okullarındaki öğrencilere yaptığı ortalama yıllık harcama kadar miktarda para ödemesi yapıyor.

dünyada evde eğitim in uygulandığı ülkeler

son günlerde tartışılan büyük patronlar kulübü tüsiad ın ısrarla karşı çıktığı(tüsiad ın karşı çıktığı her haltı desteklemek lazımdır ki o başka bir konu) eğitime yeni bir ivme kaznadıracak olan 4+4+4 sistemi ve  sitemle beraber yoğunlaşan evde eğtim meselesiyle ilgili nternetten toplana bir kaç veriyi paylaşmak istiyorum

Dünyada Evde Eğitimin Yapıldığı ve Uygulandığı Ülkeler

Avusturya: Evde eğitim yasal. Ancak devlet okullarında veya ona denk okullarda kısıtlayıcı koşullarda izin veriliyor. 

Belçika: Kısıtlayıcı koşullar altında evde eğitim verilmesi anayasal bir hak. Bugün itibariyle Belçika’da yaklaşık 500 kişi evde eğitim alıyor. 

Bulgaristan: Yasal düzenlemesi yok. Ancak sınırlı olarak özel eğitim almaya ihtiyacı olan çocuklar için evde eğitim veriliyor. 

Çek Cumhuriyeti: Yasal, ancak 5-12 yaş arası çocuklarda Geçici Deneysel Kanun uyarınca sınırlı olarak evde eğitim yapılıyor. 

Danimarka: Kamu halk okul sistemindeki öğrencilerin yüzde 1’ine evde eğitim veriliyor. 

- Fransa: Yasal olarak kamu halk okul sistemindeki öğrencilere evde eğitim veriliyor. 6-16 yaş arasındaki çocukların evde eğitim görebilmesi için belediyeler ve teftiş kurulunun izni gerekiyor.  bakanlık evde eğitilen çocukları yılda bir kere denetliyor. Çocukların gelişim grafiğine, özellikle de bir yıl önceki durumuna göre gösterdiği gelişmenin yeterli olup olmadığına bakılıyor.

- Almanya: Yasal düzenlemesi yok. Ancak Federal Anayasa Mahkemesi bazı ailelerin durumunu dikkate alarak sınırlı sayıda onay vermiş durumda. Bu rakam 600 ile 1000 arasında. 

- İtalya: Kanunlar çerçevesinde evde eğitime izin veriliyor. Fakat çok genel bir uygulaması yok. 

- Polonya: Sınırlı olarak yasal. Her evde eğitim alan çocuk, yetkilendirilmiş okul tarafından denetleniyor ve yıllık sınava alınıyor. 

- Rusya:  1994'ten beri evde eğitilen çocukların sayısı üçe katlanmış durumda ve şu anda yaklaşık bir milyon evde eğitilen çocuk var) devletin evde eğitimle ilgilenen özel bir kurumu var.Aileler bu kurumdan her türlü eğitim materyali ve öğretmen desteği talep edebiliyorlar. Ayrıca devlet bu ailelere, kendi okullarındaki öğrencilere yaptığı ortalama yıllık harcama kadar miktarda para ödemesi yapıyor.



- İngiltere: Yasal olarak kamu okul sistemine alternatif bir model olarak uygulanıyor. 
kanunlara göre ebeveynler çocuklarını hiç bir zaman okula göndermek mecburiyetinde değiller


izlanda: bu küçük ada ülkesinde evde eğitim serbest bunun yanında sınıflarda sıra nın yerine halıların üzerine bağdaş kurarak ders işlenen ve okulda terlikle dolaşılan ülke.

- Çin: Çin vatandaşları için yasal değil. 

- ABD: Yasal. Uygulaması eyatlere göre değişiklik gösteriyor. Evde eğitime katılan öğrenci sayısı 2007’de 1,5 milyondu,
Evde eğitimi okulla birleştiren sistemler olduğu gibi okuldan tamamen koparan sistemler de var. ABD'nin birçok eyaletinde, devlet okulları bütün imkânlarını evde eğitim yapan çocuklara açmak zorunda.

Çocuk evde eğitim gördüğü halde, bölgesinde bulunan devlet okulunun istediği her faaliyetine katılabiliyor. Okul korosuna girebiliyor, okul takımında oynayabiliyor, sanat dersleri alabiliyor, çeşitli atölyelerinden yararlanabiliyor.

Evde eğitim yapılırken benimsenen eğitim felsefesi, kullanılan yöntemler, teknikler ve eğitim malzemesi de ailenin seçimine bağlı olarak birbirinden çok farklılık gösteriyor.

Birden fazla yöntemi bir arada kullananlar oldukça yaygın. Bazen aile, çocuk için en iyi yöntemi buluncaya kadar birkaçını bir arada kullanıyor.

Yapılan araştırmalar ABD'de evde eğitim gören çocukların yaklaşık yarısının, bir Homeschooling Kurumu tarafından geliştirilmiş eğitim malzemelerini ve müfredat paketlerini kullandığını ortaya koyuyor.


bu konuyla ilgili bir diğer haber olan evde eğitim sistemi (homeschooling) nedir. okumak için tıklayınız.