Sayfalar

Sayfalar

4 Eylül 2014 Perşembe

Ebrulu Eşarplarım

Ebrulu Eşarplar

neredeyse 2,5 yıldır ebru ile hemhalim sayabiliriz, bugüne kadar hep kağıda aldığım ebruları birde eşarp üstünde deneyelim istedik.
Hocamızla beraber 2 gün içerisinde aşağıda fotoğraflarını göreceğiniz eşarplar meydana geldi.

emek istiyor, emek yoğun ama neticesi güzel, bir erkek olarak ben bile beğendim kendi yaptığım eşarpları.

Eşarp seçiminde 5 adet eşarp ve 2 adet şal yaptım, şallarım henüz hazır olmadığı için fotoğraflarını koymadım ama onları da yakında eklerim herhalde. 

sınıfta benle bir erkek arkadaş dışında herkes vual yada akerspot türü eşarp almışken biz sınıfın tüm eşarplarından daha yükseğe gittik ipek eşarp aldık. Ne bilelim ipeğin bu kadar değerli olduğunu.
-Gerçi değerli insanlara değerli hediye vermek için değerli şeyler tercih etmek lazım.-

İpek maceram ise bayağı sürdü, saatlerce konyada uygun sade tek renk ve açık renkte ipek aradım, konyada satan yer yok, bedesten içinde sipariş üzerine ancak getirtebildim. Saolsun onlarda metresini üzerinde felsefeci ablamızın olduğu sarı banknotlardan daha aşağıya vermediler.
böylelikle ilk dersimizi almış olduk.

İpekleri ön hazırlıktan sonra (bknz: Ebrulu eşarp yapımı) hazırdık.
elimde 4 adet ipek eşarp ve bir adet saten başörtüsü mevcuttu.

Allahın izniyle güzel bir çalışma gerçekleştirdim.
Tabii bu çalışmadan en çok kız kardeşim istifade etti, ilk başta bütün eşarplara konmak istese de, maalesef bu isteği gerçekleşmedi ama kursta yaptığımız ve herkesin gözü kaldığı ipek eşarba konmayı başardı..

Şimdilik eşarplardan bir tanesi kız kardeşimin hakkı olarak verdim, diğerlerini ise etrafta tanıtım amaçlı olsun diye 1'er defa giyme izni verdim. ama bir tanesini özel ayırdım..

Şimdi sizleri ebrulu ipek eşaplarımın fotoğraflarıyla baş başa bırakıyorum, satın almak isterseniz, mail adresimi biliyorsunuz:D (sabah 05:30-22:30 arası ulaşabilirsinizher ) 

Bu Ebrulu İpek eşarp kursta yaptığımız en güzel eşarp oldu, renk seçimi ve üzerindeki deseni(bülbül yuvası) Benan hoca yaptı ellerine sağlık, ama maalesef kız kardeşim el koydu, güle güle giymesi dileğiyle
 

Ebrulu Eşarp-Başörtüsü Yapımı

Ebrulu Eşarp-Başörtüsü Yapımı



A: Kullanılan Malzemeler
1)      Boyalar:
“Artdeco” yada “Pebeo” marka Ebru boyları.
2)      Fırçalar:
 Yelpaze Fırça (ince tüylerden oluşmalı) ya da ebru serpme fırçası
Not: burada önemli olan fırçada ki kıl sayısının az olmasıdır.
3)      Eşarplar:
İpek, Saten, Vual, Akersport ya da Bonjela türü eşarplar kullanılabilir.
Not: eşarp seçiminde açık renkteki eşarplar seçilmelidir.
4)      Tekne:
102-103 cm kare boyutunda bir kenarı yuvarlatılmış olacak, saçtan ya da çelikten olabilir.
Kenarların yüksekliği ise 5,5-6 cm arasında olacak.
5)      Kıvam artırıcı:
Karin markasının kıvam artırıcısını kullanabilirsiniz. Mümkünse toz şeklinde olanı almanız tavsiye edilir. Hazır bir şekilde satılanlar uzun süre beklemeden dolayı bozulma ihtimalleri(özelliklerinin kaçmaları) daha fazladır.
6)Diğer yardımcı malzemeler:
 Şap;
Çeşme suyu; (hazır su kullanmak gereksiz masrafa olacaktır, çeşme suyu da işiniz çok rahat görür)
Spatula; (karıştırmak için 2-3 adet)
Süzme Kesesi;
15 - 20 lt su alacak bir kova
Çelik toplu iğneler (eşarpları kuruturken iz yapmaması için küçük uçlu çelik iğne seçimi önemlidir.)
Muşamba; ( Eşarpları tekneden çıkardıktan sonra ıslak olacağı için kıvam artırıcının yerlerde iz yapmaması için muşamba yada bu işi görecek başka türevleri de tercih edilebilir)

                                    

B: Hazırlanma Aşaması

Başörtünün/Eşarbın Hazırlanışı
    1 çay kaşığı dolusu şap kovaya katılır ve ardından kaynamış 2 lt su kovaya dökülüp şap iyice eriyinceye kadar karıştırıyoruz. Şap iyice eritildikten sonra el yakmayacak dereceye getirmek için takriben 2,5-3 kadar soğuk su ilave ediyoruz.  Şaplı suyun içine eşarbı-başörtüyü koyup 1 dk kadar içinde gezdiriyoruz. Eşarp sudan çıkartılıp kuruması için asıyoruz. Kuruduktan sonra eşarbı açıncaya kadar ütülüyoruz. Burada ipek eşarplar biraz zor açılabilir, o yüzden dikkat edilmelidir.
Not: şaplı suyun içine direkt elle temas edilmemesi sağlık açısından daha faydalıdır, eldiven ya da su geçirmeyen bir poşet kullanılabilir.