Sayfalar

Sayfalar

15 Mayıs 2016 Pazar

Ustalarla 2016 Buluşması Dolmabahçe 60 Sihirli dokunuş sergisi


Ustalarla 2016 Buluşması Dolmabahçe Sihirli Dokunuş Sergisi

Alparslan Babaoğlu hocanın Akkase ebrusu, sergide en çok hoşuma giden parçaydı.


Mayıs ayının 3. pazar günü(15.05.2016) Dolmabahçe sergi salonunda çok farklı konsepte bir sergi vardı. Daha önce 4 defa yapılan bu karma sergiye ilk defa 5. sinde katılmak nasip oluyordu. 
Ustalarla 2016 buluşması adı altında yaklaşık 55 sanatkarın 60 tane sergisi sunulmuş.

Benimde üzerimde çok emeği olan iki farklı sanat dalından hocam dolayısıyla bu sergiye ilgim bir başka oluyordu. Hele bu sene sadece tembelliğimden ve bugün yarın giderip oyalanmaklığımdan dolayı Alparslan Babaoğlunun Akkaseli ebrular sergisini kaçırmış biri olarak ve de Ayşe Özlem hocamın tam 3 farklı seferde yaptığı sergi daveti de bu sefer daha titiz davranmaya mecbur ediyordu...

Her ne kadar tam konya dönüşü oluşan yorgunlukla 13de yatıp 16da kalkarak serginin açılışını kaçırsamda sergiyi gezmenin güzelliğinden vazgeçmemek için salonun yolunu tutmaktan çekinmiyordum.

Üzerimde en çok emeği bulunan 2.Ebru Hocam Ayşe Özlem hocamızın çok ilginç vede güzel bir hatibi.

12 Mayıs 2016 Perşembe

Konya Hz Mevlana Dergahı Fatma Hatun Türbesi


Konya Hz Mevlana Dergahı Fatma Hatun Türbesi


Hz. Mevlana Dergahının iç avlusunda bulunan ve zaman zaman kapalı olan Fatma Hatun türbesini bu sefer  açık bulunca fırsatı kaçırmayayım istedim. Türbe içinden görüntüler 2016 Mayısının ikinci çarşambasında çekilmiştir.

Fatma Hatun Türbesi: Sekizgen planlı türbe kesme taştan 1585 yılında Karaman Beylerbeyi Murad Paşa kızı Fatma Hatun için yaptırılmıştır. Üzeri kubbeyle örtülüdür. Yapım kitabesi giriş kapısının üzerinde yer almaktadır. Türbenin iç kısmında 19.yy ait kalem işi süslemeler bulunmaktadır. Kubbeye geçiş üçgenlerinde ki madalyonlar üzerinde Allah, Muhammed, besmele ve dört halifenin isimleri yazılıdır.
 Türbe içerisinde bulunan mermer sandukanın baş taşı kadın başlığı biçiminde işlenmiştir. 

8 Mayıs 2016 Pazar

Adamlık Herkese Lazım Ahmet Davutoğlu Hocamız


Adamlık herkese lazım
Son günlerde yaşananların ardından çok söz söylemek istemiyordum ama bir sözü duyunca kan beynime sıçradı; "Reis de bizim Hoca da bizim" lafı siyasal islamcı camiamızın son dönemde ürettiği en yavşakça ve kandırıldığını kabul edip etmeme tereddütü arasında salaklaştığının amiyane tabirle bir özetidir.
Boşuna dememiş büyük İkbal
Kaçın Müslümanlardan; İslam'a sığının. (M. İkbal)

Bu konuda 16. yy Osmalı ulemasından Hasan Kafi Akhisari'nin bir benzetmesi var "Bir padişahın, bir kimseyi yakınına alması ya da yanından uzaklaştırmasının bir görüş ve düşünceye göre değil de heva ve hevesine göre olması [yani bir padişahın, bir kimseyi görevden almasının veya göreve getirmesinin ya da onun reddinin ve kabulünün bir görüş veya maslahata binaen değil de sırf keyfe keder olması] geriye dönüşün-idbar- zevale doğru gidişin alametlerindendir... "

1 Mayıs 2016 Pazar

Hermann Hesse Klingsor'un Son Yazı Takdim Özet ve Değerlendirme Yazısı


Hermann Hesse Klingsor'un Son Yazı Takdim Özet ve Değerlendirme Yazısı

Hermann Hesse, Klingsorun Son Yazı/Klingsor Letzter Sommer, YKY İstanbul 2014, 

Son okuduğum 3 kitaptan sonuncusu; ilkini gene Hermann Hesse'den Rosshalde ikincisini Novalis'in Geceye övgüler olunca insanın içini ister istemez farklı duygular daha kolay kaplıyor.

Avrupalı insanın birinci ichan harbi sonrasında içine düşmüş olduğu çıkmazı gittiği yol yani ölüm öncesindeki son hatıraları; Klingsor'un son yazı.
Ressam Klingsor üzerinden 20. yy başlarındaki bireyin tanımı yapılıyor. Tasvirler ile bu tanım iyice açılmak istenmiş öyle olunca metin biraz zorluyor insanı, ama verilmek istenen mesaj için dolambaçlı bir yoldan gidilmek istense de amaç hasıl olmuş.

Daha açık bir ifadeyle yazarımıza söz verirsek:
Diyorlar ki; insan bu, ecco homo, son yılların yorgun, hırslı, vahşi, çocuksu ve kurnaz insanı, ölmekte olan ölmek isteyen bir Avrupalı: özlemlerinden düzerek kurtulmuş, her yükten hastalanmış, öleceğini bilerek coşkuyla canlanmış, her gelişmeye hazır, her gerilemeye hazır, baştan aşağı heyecan ve baştan aşağı yorgunluk, morfinmanın zehre bağımlı olduğu gibi kaderine ve acıya bağımlı, yalnızlaşmış, harap olmuş, çok yaşlı, hem Faust hem Karamazon, hayvan ve bilge tam anlamıyla yalın, hırssız, çırılçıplak; ölümden çocuklar gibi korkuyor, bıkkınlık içinde o ölümü ölmeye istekli.

İstanbul Kantarcılar Kuveloğlu Hanı


İstanbul Kantarcılar Kuveloğlu Hanı

İstanbulda Tahtakaleden Süleymaniye'ye çıkarken Kantarcılar içinde kalan Son dönem Osmanlı Hanlarından birisi Kuveloğlu Hanı. İlk günkü halini büyük bir oranda korumayı başarmış ve bugün hala faal bir şekilde kullanılmakta. Eski dönem sosyal ve ticari hayatına dair izler bulmak isteyenlerin Tahtakaleye yolu düştükleri zaman mutlaka ziyaret etmeleri, han içindeki taşközde pişen çaydan bir bardak içip, çaycı abiyle sohbet etmeleri ve Tarihi pide fırınından ekmek almaları salık verilir.

MTG 2016 Nisan'ının son çarşambasında gezip gördü.