Şanlıurfa Akçakale İzlenimleri Mayıs 2017
23 gün süren doğaçlama Doğu Anadolu gezimizdeki 4. güzergahı ama müstakil olarak devam edişimizin ilk durağı olan Şanlıurfa turumuza, sınır ilçesi Akçakaleden başlıyorduk.
Bu ilginç sınır ilçesinde 48 saat kalarak yerel işleyişi ve bölgeyi yakından gözlemleme fırsatı buluyorduk.
Taa İHL yıllarından beraber olduğumuz, üç yıldır akçakalenin tozlu yollarını yutmuş, Yunus hocamızın rehberliği eşliğinde; Olum ne işin var burada, biz üç yıldır buradayız gezip görecek bir şey yok lafızlarına eşlik eden hayretamiz bakışlarına muhattap olsak da, yeni coğrafyalar keşfetmenin, yeni insanlarla ve kültürlerle tanış olmanın heyecanını yaşıyorduk.
İnsanlar burada ne iş yaparlar, geçimleri ne iledir, örf ve adetler nedir? Gündelik hayatın akışındaki ilginçlikler ve kültür ne ahvaldedir. Gibi soruların cevaplarını dimağımıza kaydederek, akçakale sokaklarını arşınlıyorduk.
Suriyeli kardeşlerimizin çok sayıda bulunduğu bir ilçe, nüfusun %90'ı arap kökenli bir yer. Yani sınır ötesiyle kardeşlik hukukunun ötesinde akrabalık bağlantısı da sımsıkı olan bir yer. İlçe halkında sınırın öte yakasıyla bir bağı olmayan yok gibi.
Fakat iki tarafta da ulus devlet bilinciyle yoğrulmuş ve tornadan geçirilmiş olmanın hayrete düşürecek izlerini gözlemleyebiliyorsunuz.
görmeden asla anlayamayacağınız ve hissedemeyeceğiniz topraklardayız.
Gezip görmek lazım buraları, kardeşlik hukukumuz için, bir arada yaşayan farklılıkları yerinde görebilmek için gezmek lazım efendim.
Akçakale merkez bulvarı. İlçenin köşe bucak dört yanına uzanan caddeler.
Akçakale'nin en meşhur yeri, Tren istasyonu.
İstasyonun terk edilmiş halini
Tren istasyonundan ilçe merkezine uzanan ara caddelerden birisi.
Akçakale ilçesine yeni dikilen büyük bayrak kulesi.
Akçakale'den suriye'ye bakış. Ve bir coğrafyayı suni sınırlara bölen duvarların dikenli tel örgüleriyle süslenmiş acıklı hali.
Sınır kapısı
Tren istasyonu boşaltılmış halde, sadece acil yardım için bekletilen itfaiye aracı ile zırhlı araçların meskeni haline gelmiş durumda.
sınırda tedbir amaçlı boş duran nöbetçi kuleleri ve sınır boyunca uzanan güvenlik duvarı!.
sınırın hemen 10 metre berisindeki cadde ve evlerin sessizliği.
Sınıra 5 kala etrafı çitle çevrilmiş, orman diye nitelendirilmiş, küçük koruluk.:)
Bölge mimarisini yansıtan bir Camii
Akçakale Kamu kurum ve binaları
Akçakale'nin tüm askeri ve polis birimlerinin önüde tüm doğu anadolu turunda rastlayacağımız diğer güvenlik noktaları gibi kalın beton bariyerler ile kapatılmış durumda. Beton bariyerlerin ve Zırhlı araçların ürkütücü görüntüleri insanda tedirginlik ve endişe gibi farklı akisler uyandırıyor.
Birçok zırhlı aracın üstünde operasyonlarda hayatını kaybetmiş güvenlik görevlilerinin isimleri ile bezenerek bir nevi moral ve motivasyon yükleniyor.
Her ne olursa olsun şehir merkezlerinde ki hiç bir askeri araç bana daha fazla güvende olduğumu değil bilakis her an kötü yahut ters giden bir şeyler olabileceğini haykıran semboller olarak gözüküyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder