Sayfalar

Sayfalar

16 Mart 2010 Salı

Konya da Ulaşım fiyatlarına 1 senede 2. zam





 Konya'da, ulaşım harcama girdilerinden dolayı artan maliyetler nedeniyle toplu ulaşım ücretlerinde yeni düzenlemeye gidildi. Yeni ücretler 10 Şubat Çarşamba gününden itibaren uygulanmaya başlandı. Konyada 2009 yılı temmuz ayında 10-15 krş zam yapan Konya BB aradan 6 ay dolmadan tekrar fahiş fiyatta zam yaptı. Günde 1,7 milyon insanın kullandığı tahmin edilen toplu taşıma araçlarına maliyetler karşılanmıyor diye zam yapılması tamamen saf kandırmacası. 

 Türkiyenin en düz yerleşimine sahip olan Konyada belediye otobüslerinin en uzak mesafesinin 40 dk geçmemesine rağmen ulaşımın en ucuz büyükşehir ve il olarak övüdüğümüz Konya şuan itibariyle Türkiyenin en pahalı şehir ulaşımı kullanan 9. ili konumuna yükselmiş bulunmaktadır.



 Aşağıda Dünya Şehirlerinde Ulaşım Ücretlerini


ATİNA (YUNANİSTAN)

Otobüs, troleybüs, tramvay aylık kart fiyatları şöyle:

Aylık Serbest: 17,50 Avro (30 TL)

İndirimli Aylık Serbest: 8,80 Avro (15 TL)

Atina'da aylık olarak satılan kart alındığında (30 TL) otobüs ve tramvaya günlük sınırsız biniş ücreti sadece 1 YTL'ye geliyor. Bir gün içinde Atinalılar istediği kadar toplu taşıma aracına sadece 1 TL tutarında bir ücret ile binebiliyor.

Günde en az iki kez toplu taşıma aracı kullanıldığı düşünüldüğünde Atina'da otobüse bir biniş 50 Kr'a düşüyor. Dolayısıyla konya'daki ulaşım ücretinin Atina'ya göre bir buçuk kat daha pahalı olduğu ortaya çıkıyor. Öte yandan, Yunanistan'da kişi başına düşen milli gelirin (17 bin 200 USD), Türkiye'nin (8 bin 500 USD) iki katı olduğu da göz önüne alındığında
MOSKOVA (RUSYA)

Moskova metrosunda 20 binişlik bilet 230 Ruble (9,40 USD) = 11 TL. Bu durumda tek biniş hakkı 55 Kr'a geliyor. Bunun anlamı, Moskova'daki ulaşım ücretinin Konya'dan bir buçuk kat daha ucuza geliyor olması... Rusya'nın kişi başına düşen milli geliri 5 bin 780 dolarla Türkiye ile (5 bin 500 USD) hemen hemen aynı. Ancak Konyalılar Moskovalılara göre ulaşım ücretine yaklaşık 1,5 kat daha fazla para ödüyor.

PRAG (ÇEK CUMHURİYETİ)

Otobüs, metro, tramvay ve troleybüs olmak üzere tüm ulaşım türlerinde sınırsız geçerli aylık kartların fiyatı şu şekilde:

Yetişkin (Tam): 460 Kc (30 TL)

5-15 Yaş Arası Herkes: 115 Kc (7,5 TL) (yüzde 75 indirim)

15 Yaş üzeri Öğrenciler: 230 Kc (15 TL) (yüzde 50 indirim)

60 Yaş Üzerindekiler : 230 Kc (15 TL) (yüzde 50 indirim)

Aylık ücret 30 güne bölündüğünde Praglılar tam bilette toplu ulaşım araçlarına günlük 1 TL'ye sınırsız biniş hakkına sahip oluyor. 15 yaşına kadar ise öğrenci olup olmadıklarına bakılmaksızın herkes günlük 25 YKr'a istediği kadar toplu taşıma aracına binebiliyor. Praglılar günde iki kez toplu taşıma aracı kullandıklarında 0,50 YKr tek biniş fiyatı ortaya çıkıyor. Yani Konyada'daki toplu taşıma ücretinin Prag'a göre 0,5 kat daha pahalı olduğu görülüyor. İndirimli bilette ise fark daha da açılıyor. Prag'da öğrenciler günde 50 YKr'a sınırsız toplu taşıma kullanıyor. Günde iki kez bildiğinde tek biniş ücreti 25 YKr'a düşüyor. Konyada'da ise öğrenci kartında tek biniş 0,80 TL olduğundan Konya'daki öğrenciler Praglı öğrencilere göre 3,5 kat daha pahalı otobüse binmek zorunda kalıyor.

Çek Cumhuriyetinde kişi başına düşen milli gelir 12 bin 900 dolarla Türkiye'nin aynı düzeyde Sayılır... Yani bir Praglı bir Konyalıdan 0,5  kat fazla kazanıyor ancak, otobüse 0,5 kat daha ucuza biniyor. Yani ulaşımın reel olarak (0,5x4,5=2,25) aslında 2,5 kattan daha pahalı olduğu ortaya çıkıyor.

SEUL (GÜNEY KORE)

Seul Belediyesi'nin son derece çağdaş ulaşım kartı ile Seul'de yaşayanlar tam bilete 800 Won = 0,85 USD= 1,2 TL, öğrenci biletine 400 Won= 60 Kr ücret ödüyor. Tam bilet fiyatı olarak konya'dan yüzde 33 daha ucuz olduğu görülüyor. Bu yakın bir fark olarak düşünülebilir. Ancak Güney Kore'de kişi başına milli gelir 20 bin USD olduğundan Seul'de yaşayanlar bir Konyalıya göre yaklaşık 3,5 kat fazla kazanıyor. Bu fazla kazanca karşın bile, toplu ulaşıma tam bilette yüzde 33 daha az ödüyor. Seul'deki öğrenciler ise Konya'dan 0,4  kat daha ucuza otobüse biniyor. Milli gelir hesaba katıldığında ise Seul'de tam bilet fiyatının 4,5 kat, öğrenci bileti fiyatının Konya'dan 7,9 kat pahalı olduğu ortaya çıkıyor








Bu da Konya BB sinin toplu ulaşım fiyatları
 Konya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Kurulu (UKOME), ilgili kurum ve kuruluş temsilcilerinin katılımı ile yaptığı toplantıda, toplu ulaşım araçlarında kullanılan elkart ve elektronik bilet ücretlerini yeniden belirledi.
 UKOME’nin konuyla ilgili aldığı kararda, toplu ulaşım harcama kalemlerinde meydana gelen artışlar nedeniyle otobüs ve tramvaylarda kullanılan elkart ve e-bilet taşıma ücretlerinin yeniden düzenlenmesine ihtiyaç olduğu belirtildi.
Yeni düzenlemeye göre Konya'da toplu ulaşım araçlarında kullanılan elkartların yeni avantaj oranları şöyle olacak:


İndirimli elkartlarda;


- 60 TL dolumda bir biniş ücreti 70 KR,
- 40 TL dolumda bir biniş ücreti 73 KR,
- 20 TL dolumda bir biniş ücreti 75 KR,
- 10 TL dolumda bir biniş ücreti 76 KR.


Sivil elkartlarda;


- 60 TL dolumda bir biniş ücreti 96 KR,
- 40 TL dolumda bir biniş ücreti 1,00 TL,
- 20 TL dolumda bir biniş ücreti 1,03 TL,
- 10 TL dolumda bir biniş ücreti 1,05 TL.


UKOME, aynı kararda toplu ulaşım araçlarında kullanılan elektronik bilet ücretlerini de; 2 binimlik 2.75 TL, 5 binimlik 6.00 TL olarak düzenledi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder