Sayfalar

Sayfalar

28 Ocak 2014 Salı

Değerler Eğitimi Kapsamında Müslüman İlim Öncüleri ve Müslüman İlim adamları çalışması


Aşağıda ki ödev DİA(diyanet İslam Ansiklopedisi) ve Şaban Döğen'in Yeni Asya yayınlarından çıkan Müslüman İlim adamları ve Müslüman İlim Öncüleri adlı iki ciltlik eserinden değerler eğitimi kapsamında belli bazı Müslüman İlim adamları seçilerek örnek çalışmalarda kullanılmak üzere yapılmıştır.


Kindi:  ilk İslam filozofu, kelamdan felsefeye geçişi gerçekleştirmiş, o güne kadar genelde Süryanilerin elinde olan bilim i yetiştirdiği talebeler ile Müslümanlarında söz sahibi olarak ilerlemesinde en büyük emeği geçen, İslami ilimlerin tasnifi üzerine ilk düzgün çalışma yapan, hatta izafiyet kavramı dediğimiz kavramı ilk ortaya çıkaran Avrupalıların “alchindus” diye bildiği ilim adı.

İbnül Heysem:  Optik ilmnin kurucusu, orta çağın en büyük fizikçisi, matematikçi, filozof, astronom. Batda “Alhozen, Aveneton” diye bilinir.

Harizmi(9. yy):  Cebir ilminin kurucusu, matematikçi, astronom, coğrafyacı. Onun sayesinde cebir ilmi hesap ilminden ayrılmış ve sistemleştirilmiştir.

Musanın oğulları (Ahmed, Hasan, Muhammed b. Musa)(9.YY) : Sistem mühendisliğnin öncüsü olmuşlardır. Otomatik sistemlerdeki yaptığı çalışmalar ile çağının en düst düzey mekanik aletlerini yapmışlar, dünyanın çevresini ölçmüşler ve neredeyse metre farkıyla doğru tahmin etmişlerdir.

Ali b. Abbas (10.yy):  1000 yıl önce kanser ameliyatı yapan cerrah, Doğumda kendisinden öne ta hipokrata kadar dayanan çocuğun kendisinin hareket ettiği görüşünü, rahimdeki kasların sıkışıp gerilemesiyle olduğunu söylemiş, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan yunan tıp eserlerini kurtarmış ve onlardaki hataları düzeltmiştir.

Ali b. İsa(11.YY): Ortaçağın en büyük göz doktoru, Göz ile ilgili yazdığı kitabı 18.yy sonlarına kadar hem avrupada hem İslam dünyasında okutulmuştur.

Ali b. Rıdvan(11. yy): Modern tıb tekniklerinin kurucusu sayılan, hasta tedavi süreçlerini ve teşhis sürecini tafsilatlı olarak anlatan, Batılıarca “holy rocan” diye bilinir.

Battani(10.yy):  trigonometride sinüs ve kosinüs ü icat eden, yaptığı astronomik çalışmalar neticesinde ismi günümüzde aya verilen astronomlardan olan, Güneş yılını sadece 24 saniye fazlalıkla ölçmüş, batıda “albategenis” diye bilinir.

Birunu(10.yy): Dünyanın döndüğünü 10. Yy da yazdığı eserde belirten bu yüzden 17 yy a kadar eserlerine kilise tarafından yasak konulan  Batlamyus tarafından dünya merkezli evren fikrini, güneş sistemi şeklinde olduğu şeklinde değitren ve kopernik in  kendisinden sonra bu sistemi kopyaladığı düşünülen, matematikçi, fizikçi, astronom, jeolog, tarihçi, coğrafyacı, botanikçi, İslam alimi.

Cabir b. Hayyam(8.yy): atom bombasından ilk kez söz eden, kimyanın kurucusu sayılabilecek, ilk kimyevi sınıflandırmayı yamış ilim adamı.

Cezeri(12.yy): otomotik sistemin ve robot ilminin dahi öncülerinden.

Ebul Vefa(10.yy) : Trigonometriye tanjant , kotenjant, sekant ve kosekant ı kazandıran matematikçi.

Ebu Ma’şer(9.yy): Med cezir(gel git )olayı hakkında ilk ilmi çalışma yapıp avrupadan 600 yıl önce belirten alimdir, Avrupa ancak Newton un yerçekimi hadisesinden sonra ilmi bir açıklama yapabilmiştir. Avrupalılarca bilinen ismi ”Albumassen”


Ebu Zeyd el Belhi(10.yy): ilk coğrafi atlası hazırlayan, avrupada çinle ilgili ilk kitabı basılan ilim adamıdır.

Farabi(10.yy): ses olaını ilk defa fiziki yönden açıklayan felsefeci ve hekim.

Fazıl b. Halid(8.yy): ilk kağıt fabrikasını 12 asır önce kuran idareci,

Fergani(9yy): güneşin kendi yörüngesi olduğunu ilk defa dile getiren bu günkü ekliptik sistemi dediğimiz şeyi çok yakın olarak hesaplayan, eserleri hem Avrupa da hem de çin de 700 yıl boyunca okutulan alim.

Gısasüddi Cemşid(15.yy): ilk hesap makinasını icat eden, ondalık kesir hakkında ilk eser  veren matematikçi.

İbn Battuta(14.yy): yaptığı gezilerle bugünkü afrikadan sudan Nijerya vb yerlerin hem kaşifi hemde o bölgelerde kurulmuş zenci krallıklar ile ilgili tek kaynak olan gezgin.

İbn Cessar(10.yy): cüzamın sebeplerini ve tedavi yöntemlerini 900 sene önce bulan, ceylan derisine yazdığı eserlerinin ağırlığının 12,5 ton olduğu ve ayrıca 10 ton ağırlığında 600 sandıktan oluşan kütüphaneye sahip büyük hekim, fıkıhçı ve astronomdur.

İbn Firnas(9.yy): wright kardeşlerden 1000 yıl önce uçağı icat eden ve uçan alim.

İbn Haldun(14.yy): tarihi ilim haline getiren, sosoyolojinin kurucusu sayılan mümtaz şahsiyet.

İbn Hatip(14.yy): vebanın bulaşıcı olduğunu ilmi yönden açıklayan Endülüslü alim.

İbnün Nefis(13.yy):  Avrupalılrdan 300 sene önce küçük kan dolaşımını keşfeden alim.

İbn Sina(9.yy): eserleri 600 yıl boyunca tıp fakültelerinde temel eser olarak okutulan hekim, filozof, batıda “avicenna” adıyla tanınmaktadır.

İbnüş Şatır(.yy):  copernikten 100 yıl önce güneş ve ay ın dönüş sistemlerini açıklayan Endülüslü astronom.

İbn Rüşd(12yy):  filozof, fahih hekim, dil ile düşünceyi birbirinden ayırt eden,, klasik Aristo mantığını yenileyen, batıda “averros” diyeilinen ibn rüşdçülük akımını başlamasına ve rönansansa kadar 300 yıl boyunca Avrupa düşüncesini etkileyen büyük mütefekkir.

Nasredin Tusi: Trigonometri sahasında ilk defa yazılı eser veren alim ve devlet adamı.

Kerhi(11.yy): bilinmeyenli denklemlerden ilk defa söz eden matematikçi.

Mavsili(11.yy): ilk defa katarakt ameliyatını gerçekleştiren hekim.

Zehravi(10.y): cerrahlığı müstakil ir ilim dalı haine getiren büyük operatör, katküt vb bugün bile tıpta kullanılan aletleri icat eden doktor.

Fuat Sezgin(20-21.yy):Neredeyse tek başına yapmış olduğu çalışmalar ile unutulmaya yüz tutmuş, İslam bilginlerini ve alimlerini tekrar hatırlatan, Bu Müslümanların avrupaya nasıl ışık lduğunuda ispatlaya ilim adamıdır.   


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder