Sümbül Ebrusu

Sümbül Ebrusu

25 Temmuz 2012 Çarşamba

2012 üniversite harçları

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 25,07,2012 tarihinde Tv 24 de resmen kaldırılacağı açıklanmıştır.
Dünyada sosyal devlet anlayışı içerisinde üniversite harçlarını kaldıran g-20 içerisinde ilk devlet statüsündedir.

19 Temmuz 2012 Perşembe

Herkesle Ağlanmaz Selçuk küpçük sözleri

Selçuk küpçük ün kurutulmuş gül mevsimi albümünde yer alan Herkesle Ağlanmaz parçası....


Herkesle Ağlanmaz

gel yaralı serçem küsme bahtına
vurma kayalara allı başını
anka kuşu olsan geçmem tahtına
bir sen kaybetmedin can yoldaşını

- N -

herkesle gülünür fakat çilelim
ağlanmaz herkesle unutma bunu
dostluk yeminini üstünde erir
bölmez mi bölmez mi hasret uykunu

- N -

bak körpe ceylanlar nasıl vurulur
zalim avcı gezer bizim bağlarda
ceylanları vuran eller de kurur
bir parça kırmızı kir kalır karda

18 Temmuz 2012 Çarşamba

konyada hatimle teravih namazı kılınacak camiler


Konya'da 44 camide hatimli teravih
namazı kıldırılacak
İslam Alemi kutsiyeti ve manevi iklimiyle gönülleri rahmet deryasına sürükleyecek 
on bir ayın sultanına ulaşmanın mutluluğunu yaşıyor. 19 Temmuz Perşembe akşamı 
kılınacak ilk teravih namazıyla birlikte rahmet ve mağfiret ayına adım atacak olan 
müminler, gece yarısından sonra ilk sahura kalkacak. On bir ayın sultanına 
ulaşmanın verdiği sevinç, 20 Temmuz Cuma akşamı ilk iftarın açılmasıyla
 devam edecek.
Manevi tatların doruğa ulaştığı Mübarek Ramazan ayında Müslümanlar,
her akşam farklı bir camide teravih Namazı kılarak Ramazan’ı daha da güzel yaşama
 imkânı bulabilecek.
Kur'an Hatmi ve Teravih Namazını bir arada gerçekleştirmek isteyenler ise müftülüğün
 belirlediği camilere gidecek.

Konya'da bu yıl 44 camide hatimle teravih namazı kıldırılacak.
İşte Konya’da Ramazan ayında hatimle namaz kıldırılacak camiler:

Selçuklu İlçesi; Karaali, Akabe, Bilali Habeşi, Merkez Selçuklu, Otogar Zeki Altındağ,
 Saray Zülfikar, Adnan Sürmegöz, Yörünge, Sille Erenköy Camileri...

Meram İlçesi; Kapu, Konevi, Akkabak Mehmet Ağa, Kırkbirevler Hz. Osman,
Harmancık Sel Basan, Taşköprü, İlahiyat Fakültesi Camileri
Karatay İlçesi; Bulut ve Müsevvit Camiileri

17 Temmuz 2012 Salı

Ali Çolak Yazık ettiniz 'kral'a

köşe yazılarını karıştırıken dikkatimi çekti ali çolak ın yazısı...yazık ettiniz kral a diyor yazısında.

neden mi bahsediyor;  AB uyum yasaları çerçevesince çıkarılan kamyon yazılarının artık kaldırılacağına dair kanun hakkında...

ıkcası destekliyorum bende AB üyeliğini ama bize has bazı şeylerin , bizden bir şeylerin ilin herifinin bilmem haberi olmadığı için yada onlarda öyle bir kültür olmadığı için vb gibi dandik sebeplerle yasaklanması ve buna bizim hükümetlerin koyun gibi uyması yada daha doğrusu bu işte hükümetlerden çok bu bakanlıklarda çalışan memur lar ve bürokratlar dediğimiz ta osmanlıdan beri bu halkın kanını emen zihniyete sahip bürokrasinin işleri hep bu, daima kestirip atak hiç bir zaman bir çare yada düşünme yok o yüzden çok dua ediyorum ya rabbi bana memurluk nasip etme ticaretle meşgul olayı diye...
bu zihniyetten biz 200 yıldır çekiyoruz ama hala akıllanmadık...

her neyse konumuzdan sapmayalım ali bey diyorki bu yasa ıvır zıvır sebebiyle bir kültür ölecek ondan sonra siz hala muhafazakar sanat için uğraşıp durun... varmı öyle 3 kuruşa 5 köfte...

tayyip baba yı çok severim ama bende bu saçma ve hangi dingillerin hazırladığını bilediğim bize ters gelen bu yasayı protesto ediyor ve sizleri ali çolak ın yazık ettiler krala isimli yazısıyla baş aşa bırakıyorum....

Yazık ettiniz 'kral'a
İki yaz önce olmalı. Bilecik'ten Kütahya'ya doğru giderken, o upuzun ve tenha yolda bir kamyonun tozluğunda kısacık bir söz: "Seyfi Baba'yı eskiler iyi bilir"! Çoğu kimse için sıradan, önemsiz belki de anlamsız bir cümlecik...

Fakat nedendir bilinmez, bende olağan dışı bir tesir bırakıyor, çarpılıyorum. Önümde meçhul fakat sıra dışı hikâyesi olduğu aşikâr bir uzun yol ustası gidiyor. Bir kamyon, bir cümle ve bir hikâye... Fakat, kimdi Seyfi Baba, nasıl bir macerası vardı ve bize ne anlatmak istiyordu?
Bir kere bugünün adamı değildi. Şimdilerde itibarı yürümüyor olabilir, fakat bir zamanlar bu âlemde onun da sözünün geçtiği, namının yürüdüğü gerçekti. Küskünlük değilse bile bir kırgınlığı dillendiriyordu derinden. Günün şartları ve değerbilmez insanları karşısındaki savunmasızlığını ilan ediyordu.
Evet, Seyfi Baba'nın, bugünkülerin hafife aldığı fakat 'eskiler'in takdir ettiği 'derin' bir hikâyesi olduğunu tahmin etmek güç değildi. Bu sözü, dehrin hem ikbalini hem idbarını görmüş bir adam söyleyebilirdi. Eski güzel, muteber günlerin hatırası, kim bilir hangi maceradan arta kalmış, içinde hâlâ parıldayıp duran güven duygusu ve şimdi bir yığın gönül kırıklığıyla, artık her gün biraz daha uzayan yollarda gönülsüzce yol alıyor, ömür tüketiyordu. Böyle hayal ettim onu ve sözünü günlerce dilimde dolandırdım. Sonra sonra, hatırladıkça gülümsedim.
Gazetedeki haberi okurken hep onu, Seyfi Baba'yı düşündüm. Yeni Ticaret Kanunu, kamyon yazılarına yasak getirmiş. Uymayanlar ceza ödeyecekmiş. 'Yolların kralına ilk ceza' diyor gazete. Bursa'da kamyonculara kesmişler. Bir gün Seyfi Baba'ya da kesecekler. O yazıyı indirecek. Hikâyesi büsbütün susacak, unutulacak. Kederlenecek Seyfi Baba, yollara küsecek.

15 Temmuz 2012 Pazar

Mümtaz'er Türköne 18 Türk büyüğü

Mümtaz'er Türköne    18 Türk büyüğü

15.07.2012 tarihli zaman gazetesinde yer alan mümtaz'er türköne ye ait başbakan recep tayyip erdoğanın numan kurtulmuş ve süleyman soyluyu transfer çalışmalarına yönelik basınımızda benim henüz rastlayamadığım ilginç bir değerlendirme yazısı...

Rahmetli Özal, ironisi güçlü biriydi. 1990'da Köşk'e çıkarken bir halef tartışması başlattı. "18 Türk büyüğü" bu tartışmadan kalan bir tabirdir. Herkesin yüreği, genel başkanlık ateşi ile tutuştu.
Siyaset iddia işi. Potansiyel halefler çoğaldı. Sonra sayı dörde indi. Ekrem Pakdemirli, Hüsnü Doğan, Mesut Yılmaz ve Mehmet Keçeciler isimlerini belki hatırlayanlar olabilir. Sonunda şaşırtıcı bir şey oldu. Genel başkanlık ve başbakanlık koltuğuna "18 Türk büyüğü" arasında yer almayan Yıldırım Akbulut çıktı.
Başbakan Erdoğan teşkilatına bütünüyle hakim. Bugüne kadar Türkiye'ye bir lider olarak yaşattığı tecrübeler stratejik düşündüğünü, oyun planını her zaman çok sağlam kurduğunu gösteriyor. Başarılı bir taktisyen. Sabırlı ve zamanlama konusunda kusursuz. Politik sezgileri ve içgüdüleri kuvvetli. Liderlik yeteneklerinin, -buzdağının görünen kısmı gibi- çok azının fark edildiğini düşünüyorum. Yakın çalışma arkadaşlarının her birinin kafasındaki tilkilerin kuyruklarının ne zaman kısa devre yaptığını biliyor. Kafasında bir oyun planı olmaması düşünülemez. Siyasî gelişmeler bu plan etrafında şekillenecek. Bu yüzden Türkiye'nin siyasî geleceği ile ilgili tahminleri, Erdoğan'ın oyun planını merkeze alarak yapmak gerekiyor.
Peki oyun planı ne? Bu planı, Erdoğan dışında kimsenin bilmiyor olması iktiza eder. Sadece işaretlerden bir yön tayin etmeyi deneyebiliriz.
Erdoğan'ın on yıllık stratejisi, Osmanlı Devleti'nin genişleme politikasına benziyordu. Anadolu'nun kuzeybatı köşesinden hemen Balkanlara atlayan Osmanlı Beyliği, aynı soydan gelen ve aynı dine mensup halkın yaşadığı arka bahçesi olan Anadolu ile, Rumeli'ne iyice yerleştikten sonra dönüp ilgilenmeye başladı. Önce çevrede ilerledi, sonra asıl kendisini var eden anayurda yöneldi. % 50 oy bandını gören AK Parti lideri, şimdi kendi köklerine, ana nüvesine dönüyor. HAS Parti'nin liderini transfer etmesini Osmanlı'nın Batıdaki genişlemesinden güç alarak yuttuğu Anadolu beyliklerine benzetebilirsiniz.
Erdoğan'ın son zamanlarda izlediği entegre politikaların tamamı, çevredeki gücünü ve birikimini merkeze taşıyarak geleceği inşa etme amacını taşıyor. Makinenin ana kumanda merkezi yeniden tanzim edilecek. Merkezin değerler sistemi çevreye egemen kılınacak. Merkezin ana dokusuna göre çevre yeniden fethedilecek.

14 Temmuz 2012 Cumartesi

Star gazetesi büyük doğu dağıtımına ara verilecek

Star gazetesinin yaklaşık 5 aydır her hafta sonu bizlerle buluşturduğu üstad necil fazıl ın büyük doğu dergisine ramazan ayında ara verileceği ortaya çıktı gazeteden yapalan açıklamaya göre dergi ramazan ayını bitiminden sonra yeniden 25 ağustosta takipçileriyle buluşacak...




gazeteden yapılan açıklamanın metni aşağıdadır.

17 Mart 2012 tarihinden bu yana, her Cumartesi ücretsiz olarak vermekte olduğumuz Üstat Necip Fazıl’ın Büyük Doğu dergisine Ramazan’da ara veriyoruz.
Bir fikir ve aksiyon mücadelesinin adı olan Büyük Doğu’yu okurlarımızla buluşturmak, STAR için kültür hizmetinde bir gurur tablosu oldu.
Hemen belirtelim, bu hasret uzun sürmeyecek. Büyük Doğu, Ramazan’dan sonra, 25 Ağustos’ta okurlarıyla yeniden buluşuyor.

Star Gazetesi Ramazan Armağanı İslam Kültür Hazinesi

Star Gazetesinin bugün (14.07.2012) gazete de
Böyle kampanya görülmedi., Ramazan gelmeden Gazetenizi Ayırtın... diye spot reklam geçtiği kampanyanın detayları belli oldu.

30 Cd den oluşan Diyanet İşleri Başkanlığı  onaylı Sesli İslam Kültür Hazinesi

Ramazan boyunca Star Gazetesiyle  hergün bedava...




Sesli İslâm Kültür Hazinesi
Her CD’de 5 bölümden oluşan

Mehmet Emin Ay’dan
Arapça Kur’an-ı Kerim ve
Diyanet Vakfı Meali

Kabe İmamı Mahir 
Muaykıli’den Hatim Cüzü

30 Bölüm Peygamber
Efendimizin hayatı

Riyazü’s Salih’in tamamı

30 güne 30 peygamber arkadaşı

İster arabanızda, ister işinizde, ister evinizde dinleyin
Kupon yok Beklemek yok

12 Temmuz 2012 Perşembe

Tüm ilköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği (DİKAB) bölümleri




      1.         Abant İzzet Baysal Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İDKAB Bölümü
      2.         Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İDKAB Bölümü
      3.         Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İDKAB Bölümü
      4.         Artvin Çoruh Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İDKAB Bölümü
      5.         Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İDKAB Bölümü

      6.         Bartın Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İDKAB Bölümü
      7.         Bayburt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İDKAB Bölümü
      8.         Bozok Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İDKAB Bölümü
      9.         Celal Bayar Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İDKAB Bölümü
      10.      Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İDKAB Bölümü

     11.      Çanakkale 18 Mart Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İDKAB Bölümü
     12.      Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İDKAB Bölümü
     13.      Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İDKAB Bölümü
     14.      Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiya tFakültesi İDKAB Bölümü
     15.      Düzce Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İDKAB Bölümü
  
     16.      Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İDKAB Bölümü
     17.      Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İDKAB Bölümü
     18.      Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İDKAB Bölümü
     19.      Gazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İDKAB Bölümü
     20.      Gaziantep Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İDKAB Bölümü

Anadolu Yakası Mustafa Kutlu


Son dönemde moda olan 'nehir söyleşi' formatından bir uzun hikâye çıkarmayı başaran Kutlu,
 bu yeni tarzıyla Türk edebiyatında bir ilki gerçekleştiriyor. 
Kitabı eline ilk alanların Anadolu Yakası isminin altında yer alan 'Nehir Söyleşi' ibaresini görünce
 ister istemez "Mustafa Kutlu ile yapılmış bir söyleşi mi var karşımızda?" diye 
meraklanmasına yol açan kitapta, “Anadolu Yakası” adlı yerel bir kanalın 
başarılı sahibi Muzo Gönül ile bir gazete muhabirinin yaptığı 'nehir söyleşi, 
hikâye formatında sunuluyor okura. Yerel bir televizyon kanalı sahibiyle yapılan 
röportajdan doyumsuz bir uzun hikâye çıkaran yazar, okura 
Anadolu ile İstanbul arasında gel-gitler yaşatarak taşra-şehir eksenindeki 
değişimi gözler önüne seriyor.
H. Salih Zengin

2012 yılı ösym dgs klavuzu ilahiyat ve ilitam taban puanları



2012 yılı dgs klavuzu ilahiyat ve ilitam taban puanlarıdır.

ayrıntılı listeyi incelemek için sayfanın aşağısındaki tabloya 
göz atınız...


2012 ösym dgs arap dili ve edebiyatı , arapça öğretmenliği ve fars dili ve edebiyatı kontenjanları

2012 yılı için ilahiyat önlisans programını tamamlayıp arap dili ve edebiyatı , arapça öğretmenliği

ve

fars dili ve edebiyatına geçiş yapmak isteyen öğrenciler için ayrılan kontenjanlar şunlardır.


1 - ANKARA ÜNİVERSİTESİ

Arap Dili ve Edebiyatı 4 

Fars Dili ve Edebiyatı 4 

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ (ERZURUM)

Arap Dili ve Edebiyatı 5 

Fars Dili ve Edebiyatı 5

DİCLE ÜNİVERSİTESİ (DİYARBAKIR)

Arap Dili ve Edebiyatı 4 

GAZİ ÜNİVERSİTESİ (ANKARA)

Arapça Öğretmenliği 4 


5 - İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ

Arap Dili ve Edebiyatı 6
Arap Dili ve Edebiyatı (İÖ) 6

Fars Dili ve Edebiyatı 4
Fars Dili ve Edebiyatı (İÖ) 3

KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ

Arap Dili ve Edebiyatı 5

7 - SELÇUK ÜNİVERSİTESİ (KONYA)

Arap Dili ve Edebiyatı 5


olmak üzere toplamda 

Arap dili ve edebiyatı için 6 üniversitede
29 birinci öğretim
6 ikinci öğretim
toplam 35

Fars dili ve edebiyatı için 3 üniversitede

13 birinci öğretim
3 ikinci öğretim
toplam 16 kontenjan

Arapça öğretmenliği için ise 1 üniversitede

toplam 4 kontenjan ayrılmıştır.

bu üç bölüm için bu yıl ayrılan kontenjan sayısı ise 55 dir.

2012 ösym dgs klavuzu ilahiyat kontenjanları


2012 ösym dgs klavuzunda önlisans tan ilahiyat lisans programlarına geçmek isteyen adayların tercih edebilecekleri ilahiyat programları aşağıdadır.

1 - ANKARA ÜNİVERSİTESİ
İlahiyat  20 

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ (ERZURUM)
İlahiyat  20 
İlahiyat (İÖ) 20 

CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ (SİVAS)
İlahiyat  1
İlahiyat (İÖ) 10 

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
İlahiyat  5
İlahiyat (İÖ) 5

5 - ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ (ADANA)
İlahiyat  1

DİCLE ÜNİVERSİTESİ (DİYARBAKIR)
İlahiyat  20 
İlahiyat (İÖ) 20 

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ (İZMİR)
İlahiyat  20 
İlahiyat (İÖ) 20

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ (KAYSERİ)
İlahiyat  15 
İlahiyat (İÖ) 15

ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ
İlahiyat  4
İlahiyat (İÖ) 4

10 - ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ
İlahiyat  5
İlahiyat (İÖ) 5

FIRAT ÜNİVERSİTESİ (ELAZIĞ)
İlahiyat  8
İlahiyat (İÖ) 10

HARRAN ÜNİVERSİTESİ (ŞANLIURFA)
İlahiyat  12
İlahiyat (İÖ) 12

HİTİT ÜNİVERSİTESİ (ÇORUM)
İlahiyat  13
İlahiyat (İÖ) 13

IĞDIR ÜNİVERSİTESİ
İlahiyat  3
İlahiyat (İÖ) 3

2012 ösym dgs ilitam kontenjanları

2012 yılı için ösym dgs klavuzunda yer alan ilitam kontenjanları şu şekildedir.

ANKARA ÜNİVERSİTESİ (ANKARA)

İlahiyat Lisans Tamamlama (İLİTAM) Programı (Uzaktan Eğitim-Yurt İçi)  300
İlahiyat Lisans Tamamlama (İLİTAM) Programı (Uzaktan Eğitim-Yurt Dışı) 100

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ (ERZURUM)

İlahiyat Lisans Tamamlama (İLİTAM) Programı (Uzaktan Eğitim)  500

CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ (SİVAS)

İlahiyat Lisans Tamamlama (İLİTAM) Programı (Uzaktan Eğitim)  300

DİCLE ÜNİVERSİTESİ (DİYARBAKIR)

İlahiyat Lisans Tamamlama (İLİTAM) Programı (Uzaktan Eğitim)  300

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ (İZMİR)

İlahiyat Lisans Tamamlama (İLİTAM) Programı (Uzaktan Eğitim)  500

FIRAT ÜNİVERSİTESİ (ELAZIĞ)

İlahiyat Lisans Tamamlama (İLİTAM) Programı (Uzaktan Eğitim)  300

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ (MALATYA)

İlahiyat Lisans Tamamlama (İLİTAM) Programı (Uzaktan Eğitim)  500

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ

İlahiyat Lisans Tamamlama (İLİTAM) Programı (Uzaktan Eğitim)  500

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ (SAMSUN)

İlahiyat Lisans Tamamlama (İLİTAM) Programı (Uzaktan Eğitim)  300

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ

İlahiyat Lisans Tamamlama (İLİTAM) Programı (Uzaktan Eğitim)  500

Olmak üzere toplam 10 ilahiyat fakültesinde
toplam 4000 adet yurt içi 

100 adet de yurt dışı olmak üzere 

2012 yılı için ilitam programlarına 4100 kontenjan verilmiştir.


10 Temmuz 2012 Salı

2012 toplam İlahiyat Fakültesi ve Din kültürü ve Ahlak bilgisi öğretmenliği (dikab) kontenjanları, İmam hatip lisesi mezunları ek puanla tercih yapabilecekleri kontenjanlar


 2012 yılı ösym geçici klavuzuna göre imam hatip liselerinden mezun olacak öğrencilerin ek puanla tercih edebilecekleri bölümlerin kontenjan sayısı belli olmuştur.

2012-2013 yılı eğitim yılında Din 

kültürü ve Ahlak bilgisi öğretmenliği (Dikab) bölümlerinin alacağı toplam öğrenci sayısı 4066 

ve

 2012 yılı ösym geçici klavuzuna göre

 2012-2013 yılı eğitim yılında İlahiyat fakültelerinin alacağı

 toplam öğrenci sayısı 9163


olmak üzere toplam 13229 kontenjan ayrılmıştır.

2012 din kültürü ve Ahlak bilgisi öğretmenliği (dikab) kontenjanları toplamı


2012 toplam ilahiyat fakültesi kontenjanları

 2012 yılı ösym geçici klavuzuna göre 2012-2013 yılı eğitim yılında din 

kültürü ve Ahlak bilgisi öğretmenliği (Dikab) bölümlerinin alacağı toplam öğrenci sayısı 4066 dır.


bu kontenjanın

2270 birinci öğretim
1670 ikinci öğretim

73 birinci öğretim okul birincisi kontenjanı
53 ikinci öğretim okul birincisi kontenjanı dır.

2012 ilahiyat fakültesi kontenjanları toplam

 2012 yılı ösym geçici klavuzuna göre 
2012-2013 yılı eğitim yılında İlahiyat fakültelerine

toplamda  9163 ilahiyat fakültesi kontenjanı 

ayrılmıştır ,

ilahiyat fakültesini tercih edecek tüm öğrencilere 

başarılar dileriz,

Allah muvaffak eylesin...

bunun
4405 i birinci öğretim

4025 ikinci öğretim

121 birinci öğretim okul birinci 

110 ikinci öğretim okul birincisi

35 Dünya dinleri

1 Dünya dinleri okul birincisi

75 Yaygın din öğretimi ve uygulamaları

Yaygın din öğretimi ve uygulamaları okul birincisi

110 İngilizce İlahiyat

 İngilizce İlahiyat okul birincisi

60 Kıbrıs (tam burslu)

İslami ilimler ve İslam ve din bilimleri adıyla açılan özel üniversite kontenjanları ise


 İslami İlimler Fakültesi (Arapça)  40
 İslami İlimler Fakültesi (Arapça) (%100 -Tam Burslu)  27 
 İslami İlimler Fakültesi (Arapça) (%75 Burslu)  28
 İslami İlimler Fakültesi (Arapça) (%50 Burslu)  30

İlahiyat Fakültesi  49 
İlahiyat Fakültesi (Tam Burslu) 6 
İlahiyat Fakültesi (%50 Burslu)  5

İslam ve Din Bilimleri (Tam Burslu)  5 
İslam ve Din Bilimleri (%50 Burslu)  25 

ücretli:  89
%50 burslu : 60
%75 burslu : 28
%100 burslu : 38

toplam : 215 kontenjan

özel üniversitede yer alan ilahiyat , islami ilimler ve islam ve din bilimleri fakülteleri ücrete tabi olup gerekli ayrıntıyı ösym klavuzundan ve ilgili üniversitelerin web sayfalarından edinebilirler.










İbrahim KİRAS Türk baharı ittihatçıların eseri

08.07.2012 tarihinde mümtazer türkönenin zaman gazetesinde yer alan ittihatçılık yazısı üzerine star gazetesinden ibrahim kiras ın  olayı sadece tek yönde değerlendirmememiz gerektiğini ve yıllarca günah keçisi ilan edilen ittihatçıların bügüne kadar ulaşan etkileri noktasında yazmış olduğu çarpıcı ve ilginç köşe başlarına sahip ayrıca son iki yıldır dünya gündemini meşgul eden arap yarımadasında ve kuzey afrikada yaşanan olaylarada çok farklı bir bakış açısı getiren köşe yazısı...

her iki yazıda okunması gereken ve üzerinde ön yargı ve nefret ve körlükleri yada at gözlüklerini kenara bırakarak derin derine konuşulması gereken bir yazı...


İbrahim KİRAS

Türk baharı ittihatçıların eseri





İttihatçılık İslamcıların, Türkçülerin, sosyalistlerin ve liberallerin yüz yıl öncesine kadar ittifak şemsiyesidir ama bu ekollerin günümüzdeki varisleri İttihatçı karşıtlığında ittifak etmekteler. Tarihin cilvesi!
Kemalistler Atatürk idaresinin üstünlüğünü kanıtlamak için İttihatçıların maceracı olduklarını, dikta rejimine yöneldiklerini vs. vs. savunuyorlar. İslamcılık cumhuriyet döneminde nedense Abdülhamitçiliğe evrildiği için İslamcılarımız ve bilumum sağcılarımız Osmanoğlu hanedanı adına 1908 devrimine buğz ediyorlar. Liberal tavır ise bu toprağın değerlerine düşmanlığa dönüştüğü için artık İttihatçı düşmanı.
Ama özgürlük diyen, demokrasi diyen, önce insan diyen, vicdan diyen aydınlarımızın kendi tarihlerine bakışlarında dev bir çelişki var. Bugün Arap ülkelerindeki halk hareketlerini destekleyen, “Arap Baharı”na gönül veren aydınlarımızın 1908’de yaşanan “Türk baharı”nı görmezden gelmeleri, hatta bunu bahar değil “kara kış” gibi görmeleri büyük bir çelişki.
Nasıl bugün mesela Mısır’da istibdada, yolsuzluklara, laik zorbalığa ve onursuz dış politikaya isyan eden milyonlar Tahrir meydanını doldurup rejimi değiştirmişse 1908’de olan şey de bunun tıpatıp aynısıdır. Bediüzzaman Said Nursî’nin İstanbul’un ve Selanik’in “Tahrir” meydanlarında toplanan on binlerce kişiye yaptığı “hürriyet” konuşmaları bunun ispatıdır. Aynı şekilde Mehmed Akif’in o günlerde yaptığı yayınlar ve yazdığı şiirler özellikle İslamcı aydınların tavrını ifade eder.

2012 ösym klavuzu İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği ( dikab ) kontenjanları


1 - ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ (BOLU)

İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği  45 + 2

AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ

İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği         95  +  3
İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği  (iö) 95  + 3

ANKARA ÜNİVERSİTESİ

İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği  75 + 2

ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ

İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği   55 + 2
İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği   (iö)  55 + 2

5 - ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ (ERZURUM)

İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği   100 + 3
İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği  (iö) 100 + 3

BARTIN ÜNİVERSİTESİ

İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği   45 +2

BAYBURT ÜNİVERSİTESİ

İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği    65 +2
İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği   (iö) 65 + 2

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ (ZONGULDAK)

İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği   65 +2 
İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği  (iö) 65 +2

CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ (SİVAS)

İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği   95 + 3
İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği  (iö) 95 + 3

10 - ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ

İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği   45 + 2

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ (ADANA)

İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği   70 + 2

DİCLE ÜNİVERSİTESİ (DİYARBAKIR)

İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği   85 +3
İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği   (iö) 85 + 3

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ (İZMİR)

İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği   70 + 2

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ (KAYSERİ)

İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği   95 + 3
İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği  (iö) 95 + 3

15 - ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ

İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği   55 + 2
İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği  (iö) 55 + 2

FIRAT ÜNİVERSİTESİ (ELAZIĞ)

İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği   95 + 3
İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği  (iö) 95 + 3

HAKKARİ ÜNİVERSİTESİ

İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği   55 + 2

HARRAN ÜNİVERSİTESİ (ŞANLIURFA)

İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği   45 + 2
İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği  (iö) 45 + 2

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ (MALATYA)

İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği   85 + 3
İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği  (iö) 85 + 3

20 - İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ

İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği  75 + 2


KAFKAS ÜNİVERSİTESİ (KARS)

İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği  105 + 3
İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği   (İÖ) 105 + 3 

KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ

İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği   70 + 2
İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği   (İÖ) 70 + 2

KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ

İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği   55 + 2
İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği   (İÖ) 5 + 2
MARMARA ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)

İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği 115  + 3 
İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği (İÖ)  115  + 3 

25 - MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ

İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği  85 + 3
İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği (İÖ) 85 + 3

26 - NECMETTİN ERBAKAN (KONYA) ÜNİVERSİTESİ (KONYA)

İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği   95 +3
İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği   (iö) 95 + 3

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ (SAMSUN)

İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği   115  + 3
İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği   (iö) 115  + 3

RECEP TAYYİP ERDOĞAN (RİZE) ÜNİVERSİTESİ (RİZE)

İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği   95  + 3
İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği   (iö) 95  + 3

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ

İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği   45  + 2

30 - ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ (BURSA)

İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği   75  + 2





2012 ösym klavuzu ilahiyat fakültesi kontenjanları



1 - AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ (ANTALYA)

İlahiyat  60  + 2

ANKARA ÜNİVERSİTESİ

Dünya Dinleri         35 + 1
İlahiyat                   200 + 5 
İlahiyat (İngilizce)   30 + 1
Yaygın Din Öğretimi ve Uygula  75 + 2

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ (ERZURUM)

İlahiyat  250 + 7
İlahiyat  (iö) 250 + 7

BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ

İlahiyat  80 + 2
İlahiyat (iö) 80 + 2

5 - BOZOK ÜNİVERSİTESİ (YOZGAT)

İlahiyat  60 +2

CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ (SİVAS)

İlahiyat  100 + 3
İlahiyat (iö) 100 + 3

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ

İlahiyat   150 + 4
İlahiyat (iö) 150 + 4

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ (ADANA)

İlahiyat  100 + 3 
İlahiyat  (iö) 100 + 3

DİCLE ÜNİVERSİTESİ (DİYARBAKIR)

İlahiyat  210 + 6
İlahiyat  (iö) 210 + 6

10 - DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ (İZMİR)

İlahiyat  200 + 5
İlahiyat (iö) 200 + 5

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ (KAYSERİ)

İlahiyat  200 + 5
İlahiyat (iö) 200 + 5

ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ

İlahiyat  75 + 2
İlahiyat (iö) 75 + 2

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ

İlahiyat  65 + 2
İlahiyat (iö) 65 + 2

FATİH SULTAN MEHMET VAKIF ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)

 İslami İlimler Fakültesi (Arapça)  40 
 İslami İlimler Fakültesi (Arapça) (Tam Burslu)  20 
 İslami İlimler Fakültesi (Arapça) (%75 Burslu)  20
 İslami İlimler Fakültesi (Arapça) (%50 Burslu)  20


15 - FATİH ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)

İlahiyat  49 
İlahiyat (Tam Burslu) 6 
İlahiyat (%50 Burslu)  5

FIRAT ÜNİVERSİTESİ (ELAZIĞ)

İlahiyat 100 + 3
İlahiyat (iö) 100 + 3

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ

İlahiyat  70 + 2
İlahiyat (iö) 70 +2

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ

İlahiyat  80 + 2
İlahiyat (iö) 80 +2

HARRAN ÜNİVERSİTESİ (ŞANLIURFA)

İlahiyat  120 + 3
İlahiyat (iö) 120 + 3

20 - HİTİT ÜNİVERSİTESİ (ÇORUM)

İlahiyat  125 + 4
İlahiyat (iö) 125 + 4

IĞDIR ÜNİVERSİTESİ

İlahiyat  100 + 3
İlahiyat (iö) 100 + 3

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ (MALATYA)

İlahiyat  150 + 4
İlahiyat (iö) 150 + 4

İSTANBUL 29 MAYIS ÜNİVERSİTESİ

İslam ve Din Bilimleri (Tam Burslu)  5 
İslam ve Din Bilimleri (%50 Burslu)  25 

İSTANBUL ŞEHİR ÜNİVERSİTESİ

İslami İlimler (Tam Burslu)  7 
İslami İlimler (%75 Burslu)  8 
İslami İlimler (%50 Burslu) 10 

25 - İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ

İlahiyat  180 + 5
İlahiyat (İÖ) 180 + 5 
İlahiyat (İngilizce) 50 + 2  

KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ

İlahiyat  150 + 4
İlahiyat (İÖ) 150 + 4

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ

İlahiyat  70 + 2
İlahiyat (İÖ) 70 + 2

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ (TRABZON)

İlahiyat  70 + 2
İlahiyat (İÖ) 70 + 2

MARMARA ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)

İlahiyat  200 + 5 
İlahiyat (İÖ)  200 + 5
İlahiyat (İngilizce)  30 + 1 

30 - MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ

İlahiyat  60 + 2
İlahiyat (İÖ) 60 + 2 
İlahiyat 60 + 2

31-  NECMETTİN ERBAKAN (KONYA) ÜNİVERSİTESİ (KONYA)

İlahiyat  150 + 4
İlahiyat  (iö) 150 + 4

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ (SAMSUN)

İlahiyat  150 + 4
İlahiyat  (iö) 150 + 4

RECEP TAYYİP ERDOĞAN (RİZE) ÜNİVERSİTESİ (RİZE)

İlahiyat  100 + 3
İlahiyat  (iö) 100 + 3

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ

İlahiyat  120 + 3
İlahiyat  (iö) 120 + 3

35 - SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ (ISPARTA)

İlahiyat  150 + 4
İlahiyat  (iö) 150 + 4

ŞIRNAK ÜNİVERSİTESİ

İlahiyat  100 + 3
İlahiyat  (iö) 100 + 3

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ (BURSA)

İlahiyat  200 + 5
İlahiyat  (iö) 200 + 5

YALOVA ÜNİVERSİTESİ

İlahiyat (arapça) 60 + 2

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ (VAN)

İlahiyat  150 + 4
İlahiyat  (iö) 150 + 4

40 - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ (KKTC-LEFKOŞA)

İlahiyat Fakültesi (Tam Burslu)  60