RAŞİD GANNUŞİ KİMDİR?
Raşid Gannuşi, 1941 senesinde Tunus’un güneybatısında bir köyde dünyaya geldi. Doğduğu dönem, Batı sekülarizayonunun İslam Dünyası’nda güçlü etkilerinin hissedildiği bir dönemdi.
Mütevazi bir hayat sürdüren ve çiftçilik ile geçimini sağlayan babası, oğlunu Batı medeniyetinin bu tehlikelerinden korumak için kendisine ilk İslami eğitimini vermeye çalışmıştır. Gannuşi, 18 yaşında da, babası tarafından el Zeytun’a dini eğitim almaya gönderilmişti.
Gençlik yıllarında Gannuşi, Arap dünyasında Irak ve Suriye iktidarları tarafından benimsenen Baas ideolojisinin etkisinde kalarak Nasırcı milliyetçiliği benimsese de; 1960’lı yıllarda Suriye’de okurken selefi düşünceye dönüş yapmıştır.
1970’li yıllarda ülkesine dönen Gannuşi, burada İslami hareket içinde bulunmuş ve bir yandan selefi düşüncesini devam ettirirken; diğer yandan da batı merkezli demokratik düşünce başta olmak üzere, batılı siyasal fikirleri savunan Tunuslu siyasal hareketler ile irtibatını kesmemiştir.
Kendisine ‘Müslüman demokrat’ diyen Gannuşi’nin düşüncesinin temelinde, otorite karşısında halkın güvenliğini sağlama olduğu, farklı bir demokrasi anlayışının bulunduğunu belirtebiliriz. Nitekim kendisi de batının ürünü olan liberal değerlere Müslüman dünyanın ihtiyaç duymadığının altını çizmiştir.
Tunus’un önemli muhalif liderlerinden Raşid el Gannuşi, Nahda Partisi’nin liderliğini yapmaktadır. 1980 senesinde Tunus’tan Londra’ya siyasi gerekçelerle sürgün edilen Gannuşi, halen İngiltere’de yaşamını devam ettirmekte ve ülkeden kaçan Zeynelabidin bin Ali’yi “diktatör” olarak nitelendirerek muhalefetini sürdürmektedir.
Tunusta diktarör bin ali nin devrilmesinden sonra ,Tunus'un sürgünde yaşayan İslamcı partisi Ennahda'nın lideri Raşid Gannuşi, ülkesine dönme hazırlığında olduğunu söyledi.
Telefonla AFP'ye açıklamada bulunan Gannuşi, bir ulusal birlik hükümetinin kurulmasına da hazır olduğunu söyledi.
İngiltere'nin başkenti Londra'da sürgünde olan Gannuşi, “Dönüş hazırlığındayım” derken, ne zaman Tunus'a döneceğinin sorulması üzerine de “yakında” yanıtını verdi.
“Tunus intifadası diktatörlüğü çökertti” diyen Gannuşi, Zeynelabidin Bin Ali'nin kaçışından sonra siyasi sistemde bir parçalanma olduğunu ortak bir temelde anlaşmaya varmanın zaman alacağını da sözlerine ekledi.
Gannuşi’nin bazı kitapları:
İslami Devlette Kamu Özgürlükleri
Filistin Sorunu
Laiklik ve Sivil Toplum
İslami Devlette Kamu Özgürlükleri
Filistin Sorunu
Laiklik ve Sivil Toplum
***kendisiyle ilgili yayınlanmış bir adet türkçe kitap bulunmaktadır.
Raşid Gannuşi ile İslami Hareket Üzerine Söyleşiler
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder