Sümbül Ebrusu

Sümbül Ebrusu

6 Şubat 2012 Pazartesi

medaştan tüketiciye akıllı sayaç tezgahı,

konya medaş elektrik dağıtım aş özelleştikten sonra vatandaşın kafaını ağrıtmaya başlayan şirketlerden birisi olma yolunda hızla ilerlemektedir.

son oalrak 10 yıl süresi bulunan elektrik sayaçlarının değişimi noktasında tüketiciyi enayi yerine koymaya çalışması vatandaşlardan büyük tepki almaktadır.

yılın ilk ayı merkez selçuklu ilçesinde apartman ve sitelere gelen medaş görevileri 36 tl ye değiştireceklerini söyleyerek değiştirdikleri akıllı sayaçlar faturaların gelmesi ile resmen tüketicileri şoka uğratmış durumda.
36 tl + 9 tl kdv ve + 5 tl (6 ayrı madde var kimisi 0,10 krş kimisi 3 tl gibi )toplam 51 tl tutan fatura medaşın halkı nasıl kandırdığını ortaya çıkarmış durumda. özelleştikten sonra medaş tarafından gönderilen kazıklardan bıkan konyalılar olarak medaşı yapmış olduğu bu iki yüzlü sahtekarlıktan dolayı kınıyoruz

 vatandaşlarımızı ise bu haksız uygulamadan mağdur olmamaları için ilçelerinde bulunan kaymakamlıklardaki tüketici hakem heyetine başvurup haklarını arayabilirler.

Üç zamanlı tarife için akıllı sayaç yeterli olmuyor, elektrik dağıtıcıları vatandaşı oyuna getiriyoror.

elektrik dağıtım şirketlerinin son oyunu meydana çıktı 10 yıl kullanım süresi olan sayaçları yenisiyle fahiş fiyata değiştiren elektrik dağıtım şirketleri şimdilerde de bu sayaçları türkiyede yasal olarak uygulanması zorunlu olan 3 zamalı tarifeyi sayaçlara aktarmayarak en pahalı devirden işlem yaptırdıkları yönünde duyumlar ne yazık ki gerçek çıkmıştır.
konyada medaş ın 35 tl ye değiştiriyoruz dedikleri sayaçların 51 tl çıkmasından sonra izmirde de gediz dağıtım aş nin vatandaşa attığı kazık zaman gazetesini haberi kamuoyuna çıktı.
Tasarruf yapmak amacıyla kullanılan elektronik sayaçlar, dikkat edilmezse kullanıcıların elektrik faturasını kabartıyor.
Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ), halk arasında 'akıllı sayaç' olarak bilinen üç zamanlı faturalandırmayı, ancak abonenin başvurusu halinde uyguluyor. Aksi halde gün boyunca harcanan elektriğin tek fiyat üzerinden hesaplandığı klasik tarife geçerli oluyor. İzmir'de Doğan Yıldız isimli bir vatandaş, evinde akıllı sayaç olmasına rağmen tek tarifeden fiyatlandırıldığı için 108 lira fazladan fatura ödemek zorunda kaldığını belirtiyor. İzmir'in Menderes ilçesinde Gediz Elektrik Dağıtım AŞ'ye başvuran Yıldız, "Üç zamanlı tarife için başvurunuz yok." cevabıyla karşılaşınca Menderes ilçesinde Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurdu. Doğan Yıldız, "Ocak ayı faturam 226 lira geldi. Üç zamanlı tarife olsaydı 118 lira olacaktı. Benden 108 lira fazla para aldılar." dedi. TEDAŞ, 10 yılını dolduran sayaçları, aboneye haber vermeden elektronik olanlarıyla değiştirerek bedelini taksitle faturaya ilave ediyor. Bu sayaçlarda üç zamanlı tarife, abone başvurmadan uygulanmıyor. Yerine kilovatsaati 16,1086 kuruş olan tek tarife geçerli oluyor. Elektronik sayaçlar, üç zamanlı tarifeye göre çalışabiliyor. 06.00-17.00 arasında gündüz, 17.00-22.00 arasında puant ve 22.00-06.00 arasında gece tarifesi işliyor. Buna göre en pahalı elektrik puant tarifesinde. Bu saat dilimindeki harcamanın kilovat/saati 26,878 kuruş. Gündüz tarifesi 14,804, gece ise 6,098 kuruş.

en ucuz elektrik ne zaman, hangi saatler arasında?

Hepimizin şikayetidir elektrik faurlarının çok fazla kabarık gelmesi bununla ilgili bir kaç püf nokta bulunmaktadır. bu noktalara uyduğumuz zaman elektirik faturamızda gözle görülür ve cebe kolaylık sağlayacak miktarlarda indirim imkanları mevcuttur.
bunun için yapmamız gereken tek şey zaruri aletler dışında elektrik li eşyaları günün her vakti değil aşağıda yazan zamanların en uygun olanlarında kullanmaktır.


Elektronik sayaçlar, üç zamanlı tarifeye göre çalışabiliyor. 06.00-17.00 arasında gündüz, 17.00-22.00 arasında puant ve 22.00-06.00 arasında gece tarifesi işliyor. Buna göre en pahalı elektrik puant tarifesinde. Bu saat dilimindeki harcamanın kilovat/saati 26,878 kuruş. Gündüz tarifesi 14,804, gece ise 6,098 kuruş.





Gece tarifesi faturayı yarı yarıya düşürüyor
Akıllı sayaçların diğer sayaçlara göre iki farkı bulunuyor. 1- Elektronik ekrana sahip olması. 2- Günün farklı saatlerinde ne kadar elektrik enerjisi kullanıldığını rapor etmesi. Analog saatlerde tüketilen elektrik bir zaman ayrımına tabi tutulmaksızın toplam bir değer olarak faturada belirtiliyor. Oysa akıllı sayaç, faturayı sabah, akşam ve gece saatleri olmak üzere tüketimi üç aşamaya ayrılmış olarak gösteriyor.
Mesut Efe'nin verdiği bilgiye göre akıllı sayaç tarifeleri elektrik faturasını yarı yarıya düşürebiliyor. Örneğin elektrik faturası 17,94 TL gelen bir ev abonesi, akıllı sayaçla birlikte tarifeli sisteme geçtiğinde, elektriği en ucuz tarife zamanı olan 22.00-06.00 arasında tüketirse ödeyeceği tutar 9,64 TL'ye düşüyor. Eğer tüketimini 06.00-17.00 arasında gerçekleştirirse tutar 16,85 TL'ye iniyor. Ancak elektrik en pahalı zaman dilimi olan 17.00-22.00 saatleri arasında kullanılırsa fatura 26,89 TL'ye yükseliyor. Efe, abonelere kendilerine en uygun tarifeyi seçmeleri önerisinde bulunarak, özellikle çamaşır makinesi, ütü, bulaşık makinesi gibi elektriği fazla tüketen aletlerin 22.00'den sonra kullanılması durumunda elektrik faturasının yarı yarıya düşürülebileceğini aktarıyor.

Ucuz elektrik için akıllı sayaç yeterli mi?

Tasarruf etmek ve elektriği ucuza tüketmek için akıllı sayaç taktırmak yeterli gelmiyor. Yetkililer, sayaçlarını değiştiren abonelerin aynı zamanda 3 zamanlı tarifeye geçmek için bağlı bulundukları bölgenin dağıtım şirketine başvurarak, tarife değiştirmeleri gerektiği uyarısında bulunuyor.
Elektronik sayaçlar, gündüz (06.00-17.00), elektrik tüketiminin en yüksek olduğu puant saat (17.00-22.00) ve gece (22.00-06.00) olmak üzere 3 zamanlı tarifesiyle çalışıyor. En ucuz elektrik 22.00-06.00, en pahalısı ise 17.00-22.00 saatleri arasında tüketiliyor. Akıllı sayaç olarak bilinen elektronik sayaçları taktıran çok sayıda abone, elektrik tüketimini saat 22.00-06.00 saatlerine kaydırsa bile tarife değişikliği yaptırmadığından ücreti gündüz tarifesinden ödüyor.
Sakarya Elektrik Dağıtım AŞ (SEDAŞ) İcra Başkanı Bekir Sami Güven, tasarruf amacıyla sayaçlarını değiştiren tüketicilerin, elektronik sayaçlarla ilgili önemli bir hususu ihmal ettikleri ve tüketimle ilgili bilgi eksikleri olduğunu söyledi. Güven, tüketicilerin tasarrufta bilinçli olmaları gerektiğini belirtti. Tasarruf etmek ve elektriği ucuza tüketmek isteyen tüketicilerin, sadece sayaçlarını değiştirmekle yetindiklerini kaydeden Güven, şunları söyledi:
"Oysa, akıllı sayaçların sağladığı ucuzluktan faydalanmak için sayaç değişim protokolleri ile bağlı bulunan dağıtım şirketine tarife değişikliği içinde talepte bulunulması gerekiyor. Puant tarife talebinde bulunulmaması durumunda, gündüz tarifesinden ücretlendirme yapılacağından, sayaç değişimiyle birlikte abone, elektrik tüketimini saat 22.00-06.00 saatlerine kaydırsa bile fatura bedelinde bir düşme olmuyor."