Sümbül Ebrusu

Sümbül Ebrusu

17 Haziran 2016 Cuma

Novalis Geceye Övgüler Takdim Özet ve Değerlendirme Yazısı


Novalis Geceye Övgüler Takdim Özet ve Değerlendirme Yazısı

Novalis hakkında çok söz söyleme yetkinliğinde bulunmayacağım. Kısacık ömrüne rağmen yüzyıllara uzanan bir atisi mevcut. Ölümün arkasındaki dirilişi toplumunda yeniden diriltmek için çaba göstermiş büyük bir deha. Hristiyanlığın son dönem önemli kahramanlarından birisi...
İnsanlığın mekanik ve teknik kıskacına henüz girdiği asırda karşı koyuş gerçekleştirenlerden; ol sebep çareyi de insanlığın ulvi duygularında yeniden aramaya girişmiş bir yüce ruhlu şair....

Nişanlısı Sophie von Kühn'ün genç yaşta ölümün ardından kaleme aldığı bu yazılar aslında acının kelama dönüşmüş hali diye tanımlanabilir.

Hermann Hesse'nin Novalis hakkında söylediği bir kaç satırı daha ekleyip ardından sizi direkt metinlerden seçmelerle baş başa bırakacağım.
Deha, yalnızca düşünce tarihine ait değil, fakat aynı zamanda, dahası her şeyden önce, biyolojik bir olgudur. Bu durumun simgesi olan olağandışı yazgılar, kendilerinden sonra yaşayanlar bağlamında hep derin ilgi uyandırmışlardır. Yakın Alman düşünce tarihinde Hölderlin, Novalis ve Nietzsche, bu yazgıların en soylularıdır. Hölderlin ve Nietzsche, yaşam artık kendileri için olanaksızlaştığında, deliğe çekilirken, Novalis ölüme çekilir; ancak bu, kendini dehaya daha çok sık ve zorla benimseten, intihar biçiminde bir ölüm değildir; Novalis, kendini bilerek içinden yakar- bu, büyülü, erken gelen, çiçekler açan ve olağanüstü üretken bir ölümdür; çünkü şairin özellikle bu tuhaf sonu, ölümle olan olumlu, büyülü ve olağandışı ilişkisi, onun en güçlü etkisine de kaynaklık eder. bu etki, düşünce yaşamımızın yüzeyinin bize sezdirebileceğinden çok daha derindir.