Sümbül Ebrusu

Sümbül Ebrusu

10 Temmuz 2014 Perşembe

Aleksandr Ostrovski "Bu Hesapta Yoktu" kitap eleştirisi takdim ve özet

Bu Hesapta Yoktu

Aleksandr Ostrovskinin kaleme aldığı ve eserin ön sözünde de belirtildiği üzere, yazarın en çarpıcı politik-satirik oyunudur.
Yegor Glumov adında genç ve zeki ama zenginlikten fakirliğe düşmüş bir delikanlının toplumdaki "budalaları pohpohlayarak" ve onlara kendini saf göstererek her dediklerine baş eğmiş gibi gözükerek, gözünde yükselmesi, bir anda mevki ve makam sahibi olmaya giderken işlerin bir anda ters yüz olmasının anlatıldığı bir tiyatro oyunudur.

Dönemin Rusya'sının tasvir edildiği ve toplumun en çok görünen yüzlerinin bir çoğunun ki; subayından aşçısına, uşağından , dindarından kendini genç zanneden kocamış süslü kadınlara ve zengin pintilerinden, rus bürokrasisinde mevki bulmuş işe yaramaz makam sahiplerine kadar bir çok kesim eserde başarıyla oynatılmış.

Yegor Glumov, serflerin(köle/köylü) özgür bırakıldığı ve bir anda Rusya'da hayatın zengininden fakirine ters yüz olduğu; bununla birlikte yeni fikirlerin, eskiye körü körüne bağlı mevki ve makam sahibi aşırı tutucular tarafından yerin dibine batırıldığı Rusya'sın da, normal yollardan, zeki bir gencin hak ettiği bir konumu elde edememesi üzerine, buna karşı bir rolle hayata tutunma çabasını anlatmaktadır.
Hayata tutunma yolu ise zamanın Rusya'sın da aptal ve budalaları ama mevki sahibi konumdakileri aldatmaktan ve hepsini aynı anda idare edecek bir oyunun oynamaktan geçmektedir.

Yegor bunu ilk başlarda çok iyi başarmış, önce zengin ama pinti amcasının gözüne ardından, makam sahibi bürokratları etkilemiş ardından tüm zengin ve sosyete yığınları yumağın arkasına takılı ip gibi gelmişlerdir.