Sümbül Ebrusu

Sümbül Ebrusu

21 Mayıs 2012 Pazartesi

şerif paşa bir muhalifin hatıraları ittihat ve terakkiye muhalefet


  şerif paşa bir muhalifin hatıraları ittihat ve terakkiye muhalefet

daha çok lozan anlaşmasında kürt devletinin kurulması için yaptığı çalışmlar ile tanıtılan yada bizim öyle bilmemiz istenilen bir devlet adamı olan sait paşanın ittihat ve terakkiden ayrıldıktan sonra; ittihatçıların kendisine karşı yürüttükleri karalama kampanyaları karşısında kaleme aldığı müdafalarından oluşan eseridir.

eserde ayrıca sait paşanın tam olarak kendi ağzından olmasada neden bir kürt devleti kurmak istediğine dair açıklamalarda mevcut.

sıkı bir osmanlıcı olan sait paşanın ittihat ve terakkinin bir dönemde özellikle 1909-1914 yılları araında yaptığı yanlışlıklar sonucunda uyarma çabalarının sonuçsuz kalması üzerine çareyi yurt dışına çıkıp yeni bir mücadele yöntemi deneme çalışmalarıda eserde bir hayli yekun tutmakta...

fransada ittihatçılara karşı mücadele ederken fransızların ittihat ve terakki hükümetine 800 milyon frank kredi açmaları üzerine fransayı terk etme sürecine kadar yer almakta ondan sonrasında ise yazarın değerlendirmeye aldığı bazı notlar ve paşanın gene kendisinin yazdığı yazılar ile devam etmektedir.

sadece resmi tarih ağzıyla paşayı tanıyan yeni nesil ve hatta ondan önceki 2-3 neslinde bu kitabı okuyup resmi tarih in bize yutturmaya çalıştığı yalan ,iftira ve saplantılara birde farklı açıdan bakmasını denmesi açısından tavsiye olunan bir kitap.

bir mücahidin cihad günlüğü abdulhamid muhaciri - bahattin yıldız


afganistan sevdalısı şehit  bahattin yıldız ağabeyimizin  abdulhamid muhaciri adıyla 1980 lerden önce katıldığı afgan rus cihadıyla ilgili tutmuş olduğu ve kısmen mavera dergisinde de yayınlanan günlüklerden ve kendisin bilahere tuttuğu notlardan oluşturduğu tam bir cihat günlüğüdür. kitapta aksiyondan çok cephe gerisinde yaşanannlar ve afganistan ve pakistandaki o anda yaşananlar daha çok anlatılmış sanırım bunun sebebi bir çatışmada yaralanan ve tam 7 ay kolu ameliyatlı ve kullanılmaz halde cephe gerisinde durmasından olsa gerek düşüncesindeyim.
merhum  hasan nail canat ağabeyimizin  Nur Dağındaki Çocuk ,  yaralı serçe  de anlatılan sadece savaş yada zindan olaylarından çok  cahit zarifoğlu nun  savaş ritimleri kitabında olduğu gibi savaşın daha geri planında afgan halkının yaşayışına ve savaş sırasında olanlara ışık tutacak bir eser.

çok sevdiği afganistanından ve dostlarından belki bir daha görüşemeyiz diye ayrılan bahattin ağabeyimizin yıllar sonra yine o afgan dağlarında rabbine yol açmasıda bir kişi sevdiğiyle beraberdir in tecelli si olsa gerektir düşüncesindeyim.

burdan  tüm afgan savaşlarında şehit düşmüş tüm şehit kardeşlerimizin ruhlarına bir fatiha yollarken geride kalan gazilerimizede bir kez daha minnet ve şükranlarımızı sunuyor ellerinden geleni yapmış bu cevafar ve vefakar insanları rabbim aramızdan eksik etmesin diye cenabı mevladan niyaz ediyorum.

arka sokak orhan kemal

arka sokak orhan kemal

tipik bir yurdum un istanbul mahallesinde 2. çocuğuna hamileyken kocası tarafından terk edilmiş ve tek göz bir oda da yaşamaya başlamış bir annenin doğum yapmadan önceki hali ve peişanlığının yanına insanımızın ne kadar geveze bir birinin araksından konuşmaya meyilli olduğunu gösterirken içinde kalan insanlığınıda ve doğum sonrasında yardım etmede gösterilen hayırda yarışınızı nasıl bir gök görmedikliğe çıkardığınıda mürekkeplere işlemiş ve küçük küçük hikayelerden oluşan bir orhan kemal eseridir.

çamaşırcı kız orhan kemal

orhan kemalin 50 li yılların sonunda gözünü ilk defa menderes sayesinde açmış toplumda yaşanan sosyal değişimleri anlattığı ufak çaplı eseri

grev orhan kemal

 grev orhan kemal

orhan kemalin hikayelerden oluşan bir eseridir. 2 cihan harbi sırasında bir fabrikada görev yapan işçilerin grev yapmaya ve sonrasında anayasal haklarının nasıl ayaklar altına alındığından vede mülki idare amirlerinin o zmanın para sahiplerinin nasıl kulu ve kölesi olduğunu bize sadece 10 sayfada anlatmaya başarmış bir orhan kemal klasiği.

imparatorluğun çöküşü (ittihat ve terakkinin genel sekreteri) - mithat şükrü bleda

ittihat ve terakkinin yıllarca genel sekreterliğini yapmış daha sonra cumhuriyet döneminde ise sivas vekili olarak tbmm de bulunmuş mithat şükrü bledanın biyografisi ve izmir suikastinde yaşananları anlatan kitaptır.

idama beş kala (ittihat ve terakkinin maliye nazırı) - cavit bey

ittihat ve terakkinin maliye nazırı cavit beyin hapiste eşine yazdığı mektuplar ve döneminin kısa bir biyografisini anlatan kitaptır. 

ittihat ve terakkinin son yılları 1916 kongre zabıtları

      ittihat ve terakkinin son yılları 1916 kongre zabıtları 




  ittihat ve terakkinin fikir yapısı hakkında birinci ağızdan en çok bilgi ye erişebilecek bir yapıt. ittihat ve terakkinin savaş döneminde bile boş durmayıp bir şeyler planladığının kafamızda bulunan dogma ve sadece 3-5 çapulcudan oluşan ihtilalci yaftasını silecek bir eser. 1. cihan harbinin en şiddetli zamanında toplanan kongrenin almış olduğu kararların etki ve fiili alanı çok geniş bir dönemi kapsamaktadır.


kongrenin almış olduğu iktisadi kararlar cumhuriyet döneminin tarım ve sanayi ve demiryolu politikalarının birebir uygulandığına ve kısmen 1924 yılına gelinceye kadar ve son olarak anayasamızdan din hanesinin çıkartılmasına kadar geçen sürede ise ittihat ve terakkinin diyanet işleri yada o zamanki adıyla şeriyye ve evkaf vekaletinin durumuyla ilgili aldığı kararlardır.


özellikle 80 sayfa olan kongre zabıtlarının25 sayfasının diyanet camiasına ayrılması
ilginç bir dipnottur.


ittihatçıların 1916 yılında hedefledikleri yada planladıkları din eğitimiyle alakalı
 bazı konuların  türkiye cumhuriyetinde 2008 yılından itibaren yeniden
 ufak tefek düzenlemler yapılıp aynı ölçüde sistemleştirilmesi ise ittihatçıların
 bugüne kadar görülmeyen yada  gösterilmeyen bir özelliği olarak da 
dikkat çekmektedir.


kitabın diyanet ile olan bölümlerinde bir kaç noktada sıkıntılar mevcut olduğu 
kanaatindeyim özellikle fıkhı konularda ittihatçıların bir kaç kısmı günün şartlarına
göre değerlendirip fetva aldıkları  konusunda elimde bir
bilgi yada belge olmadığı için konuşmamın uygun olmayacağı kanaatindeyim. 
fakat bu konunun
alanında uzman bir kaç ilahiyatçı; islam  hukukunda ve roma hukunda uzman sahibi kimsler 
ve de son olarak bir tarihçi eşliğinde yeniden değerlendirilmesi kanısındayım.
  
 yıllarca bu ülkede ittihatçıların adının bir piç gibi anılmasından rahatsız olmayan
ne yazık ki  pek çok insandan birisi olarak yiğidi öldür ama hakkını yeme düsturunu 
bir müslüman olarak bu insanlardan da esirgenmemesi görüşündeyim.


 hasılı kelam bu kitap ittihat ve terakkiye at gözlüğü takmış ve elindeki silahı 
ateşlemekten başka bir işe yaramaz diyen mandoforlara büyük bir tokat niteliğinde 
cevap verecek bir kitaptır.


kitabın yayına hazırlanmasında  ise Eşref Yağcioğlu  tarafından yapılmış;

kitabı yayınlayan yayınevi ise nehir yayınları tarafından istifadeye sunulmuş ; kitabı temin noktasında biraz sıkıntı çekebilirsiniz lakin sahaflar ada internette 2. el kitap satan kişilerden temin edebilirsiniz.

yakın zamanda inşallah ittihatçıların diyanet ile ilgili plan ve görüşlerini de buradan paylaşmak isterim..