Sümbül Ebrusu

Sümbül Ebrusu

21 Mayıs 2012 Pazartesi

şerif paşa bir muhalifin hatıraları ittihat ve terakkiye muhalefet


  şerif paşa bir muhalifin hatıraları ittihat ve terakkiye muhalefet

daha çok lozan anlaşmasında kürt devletinin kurulması için yaptığı çalışmlar ile tanıtılan yada bizim öyle bilmemiz istenilen bir devlet adamı olan sait paşanın ittihat ve terakkiden ayrıldıktan sonra; ittihatçıların kendisine karşı yürüttükleri karalama kampanyaları karşısında kaleme aldığı müdafalarından oluşan eseridir.

eserde ayrıca sait paşanın tam olarak kendi ağzından olmasada neden bir kürt devleti kurmak istediğine dair açıklamalarda mevcut.

sıkı bir osmanlıcı olan sait paşanın ittihat ve terakkinin bir dönemde özellikle 1909-1914 yılları araında yaptığı yanlışlıklar sonucunda uyarma çabalarının sonuçsuz kalması üzerine çareyi yurt dışına çıkıp yeni bir mücadele yöntemi deneme çalışmalarıda eserde bir hayli yekun tutmakta...

fransada ittihatçılara karşı mücadele ederken fransızların ittihat ve terakki hükümetine 800 milyon frank kredi açmaları üzerine fransayı terk etme sürecine kadar yer almakta ondan sonrasında ise yazarın değerlendirmeye aldığı bazı notlar ve paşanın gene kendisinin yazdığı yazılar ile devam etmektedir.

sadece resmi tarih ağzıyla paşayı tanıyan yeni nesil ve hatta ondan önceki 2-3 neslinde bu kitabı okuyup resmi tarih in bize yutturmaya çalıştığı yalan ,iftira ve saplantılara birde farklı açıdan bakmasını denmesi açısından tavsiye olunan bir kitap.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder