Sümbül Ebrusu

Sümbül Ebrusu

12 Şubat 2012 Pazar

tufan buzpınar , yök üyeliği

tufan buzpınar mtg editörümüzün mensubu olduğu 29 mayıs üniversitesi edebiyat fakültesi dekanıdır. ayrıca kendisi bu hafta içerisinde cumhurbaşkanı tarafından yök üyeliğine seçilmiştir. hocamızı tebrik eder rabbim den başarılarının devamını niyaz ederiz.

bu konuyla ilgili daha fazla bilgiye erişmek için tıklayınız

29 mayıs üniversitesinin yök üyeliğine seçilen dekanımız hakkında yayınladığı kutlama tebriği
--  alıntı  --
Üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ş. Tufan BUZPINAR’ı Yükseköğretim Kurulu üyeliğine seçilmesinden dolayı içtenlikle tebrik eder, ülkemiz yükseköğretim camiasına yapacağı değerli katkıları sağlık ve huzur içinde sürdürmesini dileriz.
İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Rektörlüğü



--  alıntı --

NOBEL DEDİĞİN NEDİR Kİ? nobel ödüllü yazarların nobelle alakalı düşünceleri.

NOBEL DEDİĞİN NEDİR Kİ?

XAVİ AYEN’İN YAZDIĞI, KİM MANRESA’NIN FOTOĞRAFLADIĞI ‘NOBEL’DEN DE ÖTE’ ADLI, NOBEL EDEBİYAT ÖDÜLLÜ 16 YAZARLA SÖYLEŞİLER KİTABI DOĞAN KİTAP TARAFINDAN YAYIMLANDI
Her edebiyat ödülünün sonrasında muhakkak bir tartışma olur. Bunların bazıları oldukça gürültülü olur, bazıları sessiz sedasız bir kenarda konuşulur. Belki de bu ödüller arasında, dünya çapında -olumlu veya olumsuz- en çok ses getireni Nobel Edebiyat Ödülü’dür. O yılın en güçlü adayı ödülü alamamışsa ilk önce onun üzerinden konuşulur ödül, sonra kazanan yazarın ülkesinde büyük tartışmalar olur. Orhan Pamuk, Nobel ödülünü kazandığı zaman çıkan tartışmaları bir hatırlayın… Oysa. Nöbel kazanan yazarların hayatlarında başka birçok şey var. Barselonalı gazeteci yazar Xavi Ayen, Nobel edebiyat ödülü kazanmış yaşayan 16 isimle evlerinde, yani kimilerine göre “fildişi kuleleri”nde bir araya gelerek onlarla hayatlarını, yazma tutkularını, yazıya olan bakışlarını, Nobel sonrası hayatlarında gerçekleşen değişimleri konuşmuş. Öyle ki konuştuğu bazı isimlerin en önemli ve ilk resmi açıklamaları veya son röportajları olmuş. Örneğin Marquez, artık yazmayacağını açıklamış, Necib Mahfuz kısa bir süre sonra hayata veda etmiş… Kimler yok ki kitapta: Wole Soyinka, Doris Lessing, Jose Saramago, Nadine Gordimer, Gao Xingjian, Gabriel Garcia Marquez, Günter Grass, Necib Mahfuz, Toni Morrison, V.S. Naipaul, Kenzaburo Oe, Derek Walcott, Orhan Pamuk, Wislawa Szymborska ve Dario Fo… Bazı bölümleri birlikte okuyalım…
—OYNAKBEYi—
  • Wole Soyinka: Nijeryalı Mandela olacağıma Hapishane Bakanı olurum”
Zaten hareketli bir renk, gürültü ve koku kaosu olan şehir pazarı Soyinka’nın adımını atmasıyla tam bir insan pazarına dönüşüyor. Kadınlar sevgilerini göstermek üzere ona, yaşlarına göre, “Baba!” ya da “Oğlum!” diye sesleniyorlar. Herkes cep telefonuyla fotoğrafını çekiyor, satıcılar ve müşteriler yaptıkları işleri bırakıyor, hatta bir çocuk Nobelli yazarın hareketini engelleyen inatçı bir keçinin kıçına bir tekme atıyor. Ona niçin “Nijeryalı Mandela” dedikleri ve pek çoğunun neden ülke başkanlığına aday olmasını istediği ortada. “Sonunda reddettim. Benim tabiatıma ters düşüyor. Özgürlük ve güç muhaliftir.” Kültür Bakanı? “Hayııır! O zaman dünyanın en sorunlu insanları olup hiçbir zaman tatmin olmayan sanatçılarla uğraşmam gerekirdi. Hapishane Bakanı olurum daha iyi…”

gabriel garcia marquez müslüman mı oldu, muslim 2012

meksika da yayın yapan aguascalientes tv kanalında katıldığı bir programda müslüman olduğunu açıkladığı iddia edilen nobel ödüllü yazar. nette çok fazla bilgi bulamadım ama bulduğum sitedeki adamınyorumlarına bakılırsa hayranlarından büyük tepki aldığı söyleniyormuş.

talinn , estonya nın başkenti talinn

 Estonya’nın başkenti Tallinn . Kış aylarında sıcaklığın -30 derecelere kadar düştüğü Tallinn, Ortaçağ’dan kalma yapıları ve üzerindeki bembeyaz örtüsüyle ziyaretçilerini güzelliğine hayran bırakıyor. kuzey avrupada yer alan talinn avrupaya göre uygun fiyatlarıyla kış turizminde cazibe olma yolunda önünde çok yol olzada epey mesafe kat etmiş durumdu.


Türkler ne kadar kitap okuyor, kitap türkler için kaçıncı ihtiyaç maddesi

Kitap, ihtiyaç sıralamamızda kaçıncı oldu?
‘Okuma Alışkanlığı’ raporu, Türkiye’nin kitap ve okuma kültüründe sınıfta kaldığını gözler önüne serdi


Demokrat Eğitimciler Sendikası’nın (DES) ‘Okuma Alışkanlığı’ raporu, Türkiye’nin kitap ve okuma kültüründe sınıfta kaldığını gözler önüne serdi.
Rapora göre, Türkiye’de kitap, genel ihtiyaç maddeleri sıralamasında 235inci sırada yer alıyor.
10 yılda 1 kitap
Türk halkı, kitap okumaya yılda yalnızca 6 saat ayırıyor. Türkiye, kitap okuma konusunda çoğu Afrika ülkelerinin gerisinde kalmış durumda. Japonya’da toplumun yüzde 14’ü, Amerika’da yüzde 12’si, İngiltere ve Fransa’da yüzde 21’i düzenli kitap okurken, Türkiye’de yalnızca 1000’de 1 kişi kitap okuyor. Bir Japon yılda ortalama 25, bir İsviçreli yılda ortalama 10, bir Fransız yılda ortalama 7, bir Türk ise 10 yılda ancak 1 kitap okuyor. DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, raporun detaylarına ilişkin şu bilgileri verdi:
“2007 yılı rakamlarına göre, Türkiye’deki kütüphanelerde 13 milyon kitap olmasına karşılık, Bulgaristan’da 46 milyon, Rusya’da 739 milyon, Almanya’daki kütüphanelerde 104 milyon kitap mevcut. Türkiye’de kütüphanelere kayıtlı üye sayısı 493 bin 500 iken, İran’da 7 milyon, Fransa’da 16 milyon, İngiltere’de 35 milyon kütüphane üyesi bulunuyor.

95 kişiye bir kahvehane 

Almanya’da 7 bin 500 kişiye 1 kütüphane düşerken Türkiye’de 68 bin 500 kişiye 1 halk kütüphanesi düşmektedir. Öte yandan Türkiye’de 95 kişiye bir kahvehane düşüyor. Almanya’da halk kütüphanelerinde çalışan kütüphaneci sayısı 8 bin 337, Fransa’da 7 bin 88, İngiltere’de 6 bin 978, İspanya’da 3 bin 794, Türkiye’de sadece 333 kişidir.”