Sümbül Ebrusu

Sümbül Ebrusu

18 Mayıs 2015 Pazartesi

Ahmet Yaşar Ocak Türkler Türkiye ve İslam takdim özet ve değerlendirme yazısı


Ahmet Yaşar Ocak Türkler Türkiye ve İslam takdim özet ve değerlendirme yazısı

Ahmet Yaşar Ocak, Türkler, Türkiye ve İslam, İletişim Yayınları, İstanbul, 1999.

Türklerin İslamiyet'e giriş süreci, Türkiye de hep belirli kalıplar ve bayağı bayağı da efsanevi hikayelerle anlatılmaktadır. Cumhuriyetin ilk yıllarında yerleşik olan pozitivist algı nedeniyle İslamiyet ve Türklerin Müslümanlaşma süreci çok fazla dejenere edilmeye çalışılmıştır.

Özellikle Türk kavimlerinin sadece tek bir özelliği ve yaşadıkları sabit bölgeler varmış gibi hepsinin buna göre hepsinin İslamiyete girmelerinin değerlendirilmesi bugünkü zihin dünyamızdaki sabitleri bile etkileyen büyük bir kargaşaya yol açmaktadır.

Ahmet Yaşar Hoca "Türklerin İslamlaşma mevzuu"nu öncelikle sorduğu sorular ile okuyucusuna düşündürterek işe başlamaktadır. Ardından Türklerin kabul ettiği İslami yorumlar hakkında bilgi verdikten sonra kitabın başlığında belirtilen Türkiye ve İslam konusunda ki zihin kodlarımıza dair sorgulamalar yapmaktadır. Net bir bilgi vermekten ziyade konuyu açıklığa kavuşturmak için güzel bir giriş okuması denilebilir. Konunun bugüne kadar yeterince incelenmediğinin farkında olan yazar bunu sık sık okuyucuya hatırlatarak; kabul görmüş ve neredeyse hiç sorgulanmayan sabitelerimizi iyice sarsmak istemektedir. bu işi yaparken bir ideolojik temel yerine ilmi açıdan daha tutarlı bilgilerin elde edilmesini istemesi kitabın yazıldığı dönemin 28 Şubat'ın hemen ertesinde olması da yazarın ele aldığı konunun önemine dair özgün ayrıntıdır.

M.T.G. tarafından Mayıs 2015 de okumuş ve son derece kişisel hassasiyetleri göz önünde bulundurarak subjektif bir değerleme ile değerlendirilmiştir puanı 10/8