Sümbül Ebrusu

Sümbül Ebrusu

29 Nisan 2015 Çarşamba

Furuğ Ferruhzad Dünya Sevmek için Çok Küçük kitap tanıtım inceleme

Furuğ Ferruhzad, "Dünya Sevmek için Çok Küçük: Mektupları-Söyleşileri-Anıları, Der. ve Çev: Kenan Karabulut, Gri Yayınları, İstanbul, 2006.

Furuğ Ferruhzad, modern İran şiirinin 20. yy ortasında 32 yıl ömür sürmüş hırçın ve başkaldıran kadın şairi.
Kendisini ilk defa bu kitabında derleyicisi ve çevirmeni olan Kenan Karabulut'un "Yarın İçin Bir Dal" adlı İranlı Kadın Şairler kitabındaki şiirlerinden tanımıştım.
Bir tatil günü(23nisan) keyifli okumalar yapmak için alman edebiyatından Rilke mi olsun yahut modern fars şiirinden birisi mi olsun derken, zaten kütüphanede nadir bulunan İranlı şairlerden Furuğ Ferruhzad'ı böylece seçi vermiştim.

Kitap Feruğ'un mektuplarını, anılarını ve söyleşilerini içermekte. anılar kısmı İrandan İtalya'ya yaptığı uzun seyahatini anlatıyor. Mektuplar kısmı ise Furuğ'un zihin dünyasını ve kendisine dair ince ince ve özel ayrıntılar içeriyor. Furuğ'u tanıyan yada daha fazla bilmek isteyenler için güzel bir odak noktası olsa gerek.

Söyleşiler ise Furuğ'un şiire, hayata, yaşama, kadına ve hep özlem duyduğu oğluna dair konuları içermektedir.

Furuğ'un bir şiir örneği

Eserin dili son söyleşiler kısmına kadar gayet akıcı olup, insanı yormuyor. Özellikle mektup bölümünü daha çok beğendim. Zamanında özel ve samimi yazılmış böyle yazılar okumak bana nedense çok daha keyif veriyor ve de çekiyor diyebilirim.