Sümbül Ebrusu

Sümbül Ebrusu

23 Ocak 2014 Perşembe

Mardin Şah 47 kebap salonu Kepçeyle ayran ve zırh da çekilmiş bol porsiyonlu kebaplar

Mardin merkezde yer alan şah 47 kebap salonu, çalışanların güler yüzlü ve sizi neredeyse utandıracak kadar ilgisi ile karşılıyor... her ne kadar bazı çalışanların türkçeyi bilmemesi size biraz garip gelsede bir müddet sonra samimiyetini hissederek garipsemiyorsunuz. 3 katlı ve yazın kullandıkları tüm mezopotamyayı mardin evlerinin çatılarının arasından seyredebileceğiniz oldukça hoş bir terasa da sahipler.

1 porsiyon istediğiniz kebap da 4 ila 5 tane arasında şiş içerisinde kebap geliyor. insan bitirmekte zorlanıyor.   kebap'ın zırhla çekilerek yada kıyılarak yapılması sanki ekstra bir lezzet katıyor. Ama başka bir lezzet unsuru da ustanın bizzat elleriyle müdahalesi olsa gerek,hele yanında gelen kocaman tas içerisi de ki ayranları ise bir başka şahane, ayranı içmek için tasın içinde sanki bir cezve var dersem ayran tasının büyüklüğünü tahmin edersiniz. bence tek eksikleri soğanı fazla koyuyorlar, yada isteğe göre veriyorlar...
mevsim salatası seçerken biraz daha özen gösterirler ise daha da hoş olur.

Ayrıca mardinin yöresel yemekleri için bir gün önceden sipariş vermeniz yada ayırttırmanız gerekiyor. çünkü yemekler ustanın bizzat evinde pişirilmekte imiş. Pazar günü hariç her gün yöresel yemekler çıkmakta ama çoğunlukla kalmıyor dediler... yöresel yemekleri, mardin evinde yapılmış lezzetinde emek için güzel hizmet..

bütün kebap, salata ayran ezme üzerine çay yada acı kahve ikramı sadece 15 lira civarında tutmakta..

çok acıktığımdan olsa gerek yediğim yemeklerin fotoğrafını çekmeyi unutmuşum. onun yerine dükkanın terasından güzel bir kaç mezopotamya manzarası paylaşıyorum.

                                Yazın kullanılan üst terastan uçsuz bucaksız, mezopotamya manzarası...

      Yazın kullanılan üst terastan uçsuz bucaksız, mezopotamya manzarası...

Malatya Meşhur Çiğköfteci Müslüm Boztaş Usta

Malatya merkezde yer alan bir çiğ köfteci var. Müslüm Boztaş usta diye geçiyor. yaklaşık 4 yıldır çeşitli sebeplerle Malatya'ya uğramam sebebiyle çiğ köftelerinin tadına bakabiliyorum. En son bu ayda(ocak 2014) Malatya da bulunmam sebebiyle uğramadan edemedim. 
Açıkcası çok fazla çiğ köfte tüketen birisi değilim. Acıyla aram iyidir, ama her şeyin fazlası zarardır(benim için meyve ve patates hariçtir.)  düsturum nedeniyle çok fazla tükettiğim bir seçenek değildir. Konya da zaten çok ünlü bir usta olmadığı için senede 2-3 defa tadına ya bakarım yada bakmam. İstanbul şartlarında ise dışarıda yemek zorunda kaldığım zamanlar helal endişesiyle et tercih etmediğim anlarda yakınlarda güvenilir yada benim itibar ettiğim bir kaç marka var ise açlığımı geçiştirmek maksadıyla tüketiyorum. birde eminönünde ki meşhur ali usta var, ona ise hem keyif almak için hemde çift dürüm ile karnımı doyurmak için gidiyorum, bir istisna olarak.

Malatya'ya ilk gittiğim 2010 yılında açıkcası biraz muhalefet etmiştim, yememekte direnmiştim ama sonradan bu direncim için pişmanlık duymuştum. Buradan beni müslüm usta ile tanıştıran mücahit hocaya da bol selamlarımı iletiyorum. Kendisi bayağı ısrar etmişti. Bu akşam çiğ köfte yiyelim yemekte diye. Kendisi haklıymış.

Fiyat olarak gayet uygun müslüm usta, İstanbul da ki dürümlerin neredeyse 1,5 katı büyüklükte bir dürüm, içi desen en az 2-3 kat daha fazla dolu. Porsiyonlar ise neredeyse bir çeyrek kilo çiğ köfte gelmekte, Yanında verilen salata ve yeşillik ise o kadar bol ki yeşilliği sevmeyen insanların tek başına tüketemeyeceği kadar çok. Ayran ise bakır kaplarda geliyor, lezzeti ise tamam bir yayık ayran sayılmaz ama hiç de fena değil.Ve bahsetmeden geçemeyeceğim bir özelliği de Ücretsiz SU ikramı , Konyamız da bile bu kültür son 3 yıldır kayboldu. Artık lokantalar açık su vermiyorlar. Devamlı hazır su.. Nereye kadar bu kültür gidecek bilmiyorum. sırf şehir merkezinde 1000 den fazla tatlı su bulunan şebeke sularının bile tatlı su aktığı Konyam da bile artık bu özelliği göremez olmuşken, Malatya da karşılaşmak, eski bir dostu yolda görmüş kadar sevindiriyor beni.


Çiğköfteci Müslüm boztaş ustanın Malatya merkezde PTT karşısında yer alan ana mekanları


Müslüm boztaş usta çiğ köfte fiyatları




Çiğköfteci Müslüm boztaş ustanın iç mekandan bir görünüş

Malatya Yeni Camii (Hacı Yusuf camii)

Malatya Yeni Camii (Hacı Yusuf camii)

 Osmanlının son yıllarında Malatya valiliğinin karşısına yapılmış 100 yılı 2 sene ile devirmiş(yaptırılış tarihi 1912), orta boy(bende beğenmedim ama aklıma gelen şimdilik bu) ve merkez cami tipine örnek bir Cami. Daha önce burada başka bir cami(Hacı yusuf camisi olması lazım) var iken depremde yıkılması sonucu, yeniden sil baştan yapılmıştır. Hacı yusuf camisinden geriye ise sadece minaresi kalmıştır.

Fotoğraflar 2014 Ocak ayına aittir. Ve akşam 21:00- 21:30 civarında çekilmiştir.


İnönü üniversitesi Kütüphanesi

Malatya - İnönü Üniversitesi merkez kampüsünde bulunan Üniversite kütüphanesinden bir kaç görüntü paylaşacağım... Geniş ve ferah olarak tasarlanmış ama kapasitesi 1000 kişinin üzerine çıkmaması 20 bin civarında öğrencisi ve neredeyse bütün bölümlerin ana kampüsünde toplandığı bir üniversite için gerçekten küçük kalmakta. Ayrıca bir başka dezavantajı ise kütüphanenin açık olduğu zamanlarla ilgili. Kütüphanenin hafta içi 08:00 - 20:00, hafta sonu ise 10:00 - 16:30  saatleri arasında açık olması bence büyük bir dezavantaj. Henüz ülkemizde bir kaç üniversite dışında (YTÜ , İTÜ, Dumlupınar ünv, Gazi, Koç, Bahçeşehir, Işık ünv. ve İstanbul ünv. vb gibi) 24 saat açık üniversite kütüphanesi mantığı yerleşmemiş durumda olması üzücü bir hadise. Şansımdan olsa gerek gittiğim tüm üniversitelerin kütüphaneleri de ne yazık ki 24 saat açık olmamakta.

Resimler Ocak 2014'e aittir. kendi çekimlerimdir.











Kına yakmış Erkek

Kına yakmak; erkekler için sanırım evlilik , nişan ve askerlik törenleri için pek alışık olunmayan bir uygulama...
uzun zamandır elime kına yakmamıştım sanırım 2 sene olmak üzere, en son istanbul da kaldığım bir ramazan çetin abiyle(ev arkadaşım ve ev abisi:D) beraber yakmıştım. avuç içine damlattığım küçük bir parçanın (hayatımda yaktığım en kaliteli kına olsa gerek) 3 hafta boyunca elimden silinmemesi sonucu çok ilginç tepkilerle karşılaşmıştım. 

Pazartesi akşamı sanırım biraz da 1 hafta boyunca eve mecburen kapanmak zorunda olmamdan cesaret alarak Annemi ikna etmemle beraber; tabi çok zorlu bir süreçten geçtim, ne için yakıyon neden durduk yerde yakıyorsun vb. final imtihanlarından daha zor sorularla muhatap olduktan sonra aşağıdaki şekillerde olduğu gibi yeniden kına yakmış bulunmaktayım...

elleri kınalı delikanlı







Pegasus havayolları Bade Uçağı

 Pegasus havayollarının 16.01.2013 tarihinde 20:20 İstanbul Sabiha gökçen - Malatya iç hat uçuşunu gerçekleştiren, TC-CPE kuyruk kodulu, BADE isimli uçağı.