Sümbül Ebrusu

Sümbül Ebrusu

18 Şubat 2013 Pazartesi

Alman patronundan etkilendi 5 cami yaptırdı


Alman patronundan etkilendi 5 cami yaptırdı
Almanya'da bir fabrikada uygun olmayan ortamda ibadet ederken Alman patronunun ''Sizin için bir mescit yaptıralım, namazınızı temiz bir yerde kılın'' sözünden etkilenen Derviş Özçoban, emekli olup Türkiye'ye döndükten sonra memleketi Konya'da 5 cami yaptırdı. 


Derviş Özçoban, yaptığı açıklamada, 1973 yılında işçi olarak Almanya'ya gittiğini ve demir-çelik üretimi yapan fabrikada çalıştığını söyledi.
Fabrikanın Alman yöneticisinin mescit yaptırmasından çok etkilendiğini, imkanı olursa cami yaptırmaya söz verdiğini belirten Özçoban, şunları kaydetti:
''Beraber çalıştığımız bir arkadaşımız fabrikanın içinde namaz kılıyordu. Tabii toz toprak, temiz yerler değil. Bizim fabrikanın idarecileri de orada teftiş için bulunurken, bu arkadaşımızı namaz kılarken gördüler.

'Bu Türk burada ne yapıyor' diye bizden sorumlu şefe sordular. O da 'ibadet yapıyor' cevabını verdi. Müdür buna cevaben, 'ibadet temiz yerde olur' diyerek, 'buraya bir mescit yapın' diye talimat verdi. Bir gün sonra baktık ki orada suntalarla çevrili, halısı, minberi, kürsüsü ile tertemiz bir mescit yapılmış. Sonra bize, 'namazı burada, temiz yerde kılacaksınız' dediler. Ben de o zaman; 'bir Hristiyan, bir Müslüman'ın ibadetini düşünüp hizmet ediyorsa ve mescit yaptırıyorsa, Allah bize imkan vermişken, biz neden mescit ya da cami yaptırmıyoruz' dedim. Almanya'dan döndüm. Allah nasip etti, gelir gelmez bir cami yaptırdım.''

Bugüne kadar Konya'da farklı mahallelerde 5 cami yaptırdığını aktaran Özçoban, bu camilerin dış projelerinin de kendisine ait olduğunu ifade etti.
  
-Her yıl bir cami hedefi-
  
Özçoban, camisi olmayan mahalle ve beldelerden gelen talepleri değerlendirdiğini dile getirerek, ''Son 3 camiyi birer yılda bitirdik. Allah imkan ve ömür verirse, nerede, nasıl olur onu bilemiyorum, bir cami daha yapacağız. Allah'a verdiğim bir söz var. Onun gereğini yerine getirmeye çalışacağım. Her yıl bir cami yaptıracağız'' diye konuştu.
Yaptırdığı camilerin halkın malı olduğunu vurgulayan Özçoban, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Kendim projeye başlarım. Vatandaşlardan yardım geldiğinde ise kabul ederim. Halkın malıdır. Çıkıp da tek tek dolaşıp yardım toplamam. Gelen olursa kabul ederim. Son yaptırdığımız camide yüzde 20'si kadarı vatandaşlarımızdan gelmiştir. Geri kalanını kendim yükleniyorum. Çünkü İslam'da camiye gelen yardımlar geri çevrilmez. Camiler, ümmetin malıdır.''
Bir çok ilköğretim okulunun tamiratını da üstlendiğini söyleyen Özçoban, ileride bir huzurevi yaptırma hayalinin olduğunu sözlerine ekledi.


kaynak: konhaber