Sümbül Ebrusu

Sümbül Ebrusu

9 Ağustos 2015 Pazar

Köln Üniversitesi ve Şehir Kütüphanesi Universität zu Köln Universitäts-und Stadtbibliothek


Köln Üniversitesi ve Şehir Kütüphanesi Universität zu Köln Universitäts und Stadtbibliothek


Kölnde en çok vakit geçirdiğim iki yerden birisi Köln üniversitesi Kütüphanesi.
Hafta içi 09-24:00
Hafta sonu 09-21:00'a kadar açık olan kütüphane Köln günlerimin en az %5-6 sına ev sahipliği yapmış durumda.

Kütüphanede açık raf usulü uygulanmakta. Okuyucular kitapları serbestçe raflardan alabilmektedirler. İşleri bittiği zaman ise kitap koyma yerleri mevcut oraya bırakıyorsunuz, görevliler yerleştiriyorlar.


Toplamda 6 adet okuma salonu (Lesesaal) bulunmakta. Ayrıca sayıları kaç tane bilmiyorum ama en aşağı 4-5 tanede özel çalışma salonları mevcut.


Masaların üstünde şöyle bir şey var çok hoşuma gitti. Kütüphanenin yoğun olduğu günlerde masasını yarım saatten fazla boş bırakanların yerlerini boşalta biliyorlarmış. Ben tam sınav haftalarının sonuna yetiştiğim için şahit olmadım ama bu işlem için bile düşünülen sistem çok hoşuma gitti.

Okuma salonlarına toplu bir göz atış ilk katta 4 adet okuma salonu lesesaal bulunmakta.  
Biraz iç içe olan çalışma mekanları kalabalıkta dikkati çabuk dağılan benim gibiler için dezevantaj oluşturuyor; ama genede kullanışlı sayılabilir. 
   

İSAM okuyucuları Köln 2015 buluşması


İSAM okuyucuları Köln 2015 buluşması 
İSAM kütüphanesinde başlayan dostluklarının dünyanın öteki ucunda bile süreceğini düşünmek kolay olmuyor; ta ki yaşayarak idrak edinceye kadar.

Yaklaşık 1 aydır Kölnde'yim ve burada çok ilginç şeylere tanık oluyorum.

Daha önce İstanbul İSAM(TDV İslam Araştırmaları Merkezi) da beraber olduğumuz dört insanla beraber istanbulun binlerce kilometre uzağında tekrar bir vesile ile bir araya geleceğimizi düşünmek bile biraz uçuk bir hayal gibi geliyordu.

Nasip olunca her şey mümkünmüş!

Yaklaşık 1 aydır Kölnde Allah razı olsun bana maddi ve manevi kol kanat geren Kamil Abimiz ile beraberiz. Kendisiyle taa 2012/13 yılından beri İSAMla aynı kampüsü paylaşan üniverstemiz 29 mayısın çatısı altında öğrencilik hayatımızı devem ettiriyoruz. 

Ömer Abimizle ise İSAM'ın efsane bahçesi ve çay ocağından alınan ve benim henüz siyah çay içtiğim yıllarda başlayan bir mazimiz mevcut. Ben o yıllar henüz hazırlık çömezi iken İsamda dolanırken Ömer abimiz Boğaziçi tarih te masterini tamamlamaya uğraşıyor ve bizlerle bahçede çok güzel hoş sohbetler gerçekleştiriyorduk...
O sıralar biz bekarlar topluluğu öğrencilik hayatını eşiyle beraber devam ettiren ömer abimize hayran hayran bakar ve kendi aramızda imrenirdik.
Şimdi abimiz Hollanda Leiden'de Doktora öğrencisi olarak eğitim hayatına devam etmekte.

Vay be ne günlerdi!