Sümbül Ebrusu

Sümbül Ebrusu

8 Mart 2015 Pazar

Şubat 2015 Okunan Kitaplar


 2015 Şubat ayında 11 kitap okuya bilmişim. En azından Ocak ayına göre % 35 ilerleme var, buna sevindim. Tabi bu ay okunan kitapların neredeyse %50 sini ise Necib Mahfuz oluşturuyor. Bu ay için bir başka güzellik de okuduğum tüm kitaplar için değerlendirme yazısı yazabilmiş olmamdır. 
Her ne kadar geçen ay ki yazımıza üslup başta olmak üzere eleştiriler gelse de bu ay da maalesef çok düzenleyemedim. Ol sebep kusurumuza bakmayınız efendim.
Okunan kitaplar hakkında değerlendirmeler(kitap Üzerlerinde link verilmiştir) ve tavsiye puanları aşağıdadır.






Edmund D. Chishull Türkiye Gezisi ve İngiltereye Dönüş kitap takdim özet ve değerlendirme yazısı

Edmund D. Chishull Türkiye Gezisi ve İngiltereye Dönüş
Edmund D. Chishull, Türkiye Gezisi ve İngiltere'ye Dönüş, Bağlam Yayınları, İstanbul, 1993, 189 sayfa.
Original: Travel in Turkey and Back to England, Bawyer Basımevi, Londra 1747.

1699-1702 yılları arasında İzmir'de bir İngiliz ticaret şirketinde görev alan Edmund D. Chishull'un hatıratı.
Eserin içeriği İzmire gelinceye kadar ki yolculuk izlenimleriyle başlıyor. İzmir'de yerleşik iken eski yunan yerleşim yerleri ve oralarda gezip gördüklerinin aktarımları mevcut.
Ayrıca bir vesile ile yaptığı İstanbul/Asitane gezisi ve Osmanlı payitahtındaki gözlemlerine de yer vermiş. Topkapı sarayı, İstanbulda öne çıkan camiler, civardaki kiliseler ve İstanbul eşrafına dair ilginç ayrıntılardan bahsetmiş.
Kitabın son bölümü ise İzmir deki görev süresi sonunda Edirne Bulgaristan, Eflak(Romanya), Erdel, Bohemya, Avusturya ve Almanya ve de Hollanda'dan geçerek ana vatanı Britanya'ya giderken yaptığı kara yolculuğu esnasındaki deneyimlerinden ve bu bölgelerden kısa kısa bahsedildiği bir seyahat notları olarak bahsedilebilir.


Eserin diline gelirsek fena değil insanı sıkmıyor ama heyecan içerisinde de bırakmadığı için oturup tek seferde bitirme imkanı da vermiyor. Kitapta anlatılan yerler hakkında çok sade bilgiler var ama en önemlisi 18 yy da Avrupalı bir Hristiyan'ın Müslümanlara(Türklere) bakış açısını görmemizi sağlıyor. Şunu söylemek gerekiyor ki; Müslümanlara karşı çok büyük önyargılar ve günümüzdeki gibi bir nefreti barındırmıyor, ama Osmanlının gücüne ve İslamiyete karşı keskin bir önyargı mevcut. 
Barbar Türk, Cahil Türk ibarelerine rastlayabiliyorsunuz. Fakat büyük bir aşağılama yahut toptancı bir yaklaşım eserin bütününde kullanmamış.