Sümbül Ebrusu

Sümbül Ebrusu

11 Mayıs 2013 Cumartesi

ANNELERİN HUZUR EVLERİNE DEĞİL, HUZURA İHTİYACI VAR!"

Tüketiciler birliği tarafından kapitalizm metası olarak üretilen anneler günü! tabirine karşı yapılmış ve oturup üzerine düşünülmesi gereken bir açıklma.


İstanbul, 12.05.2013

“annelerin huzur evlerine değil, huzura ihtiyacı var!”
Anneler Günü nedeni ile, bu günü hedef alan tüketimi özendirici reklamları ve huzur evlerine terk edilen anneleri değerlendiren Tüketiciler Birliği Genel Başkan Vekili Hatice Saadet Kalyoncu; “Annelerini huzur evlerine terk edenler, tüketimi teşvik eden bir gün ile modaya uygun biçimde annelerini yılda bir kez hatırlayanlar annelerine hediye değil, huzur versinler” dedi.
Tüketiciler Birliği Genel Başkan Vekili Hatice Saadet Kalyoncu, konuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştır:
Günümüzde Anneler Günü dendiğinde, özellikle çocuklar başta olmak üzere, herkesin aklına kayda değer parasal karşılığı olan bir hediye almak gelmektedir. Sanki bir kişi annesine en değerli hediyeyi alınca ona olan sevgisini en iyi biçimde kanıtlamış ve vazifesini yerine getirmiş kabul edilmektedir.
Anneler Gününün haftalar öncesinden tüketiciyi tüketime teşvik eden reklam bombardımanına tutan şirketler, Türkiye’de 297 Huzurevi ile 6 adet gündüzlü bakım evinde yaklaşık 20.711 ebeveynimizin yaklaşık % 40’ını annelerin oluşturduğu gerçeğini görmezden gelmektedirler. Tüketiciler olarak, bu firmaların  reklamların yanı sıra bu yaraya da parmak basmalarını ve sosyal sorumluluk projesi kapsamında bunu dile getirmelerini isterdik.
Kapitalizmin tüketimi teşvik etmek amacıyla icat ettiği bu gün, annelerinin huzur evlerinde huzur bulacağını sanarak annelerini huzur evlerine terk edip, annelerini yalnızca bayramlarda ve bu günde anımsayarak hediye alıp evlatlık vazifelerini yerine getirdiklerini sananların vicdanlarını rahatlatma günüdür!
Türkiye toplumunun örf ve adetlerine göre anneler günü senenin 365 günüdür ve annelerini sevenlerin özellikleri şöyledir:
Annelerine huzur verirler, onları evlat ve torun sevgisinden mahrum etmezler, annelerini huzur evlerine terk etmezler, şefkat kanatlarını annelerinin ayakları altına sererler, onlara ağır sözler sarf etmezler, anne ve babalarına “of” bile demezler, gereksiz yere tüketmezler, borçlanmazlar, gerekmedikçe kredi kartı kullanmazlar, televizyon seyretmek yerine anneleriyle vakit geçirirler.
Hatice Saadet Kalyoncu
Genel Başkan Vekili