Sümbül Ebrusu

Sümbül Ebrusu

27 Mayıs 2014 Salı

Pastoral Senfoni Andre Gide takdim ve özet yazısı


Pastoral Senfoni


Kitabın arka kapağı dini bütün bir papazın himayesine aldığı kör ve yetim bir kızın terbiyesiyle uğraşırken
farkına varmadan yaşamış olduğu sevgi buhranı ve çektiği günahın acısından söz etmektedir.


Rahip Efendinin evine getirdiği ufak yavru kör olmasının yanı sıra ilgisiz de bırakılınca gelişimini ya da hayatını idame ettirecek karın doyurma melekesi dışında hiç bir şeyi idrak edemeyecek seviyede bir insan yavrusu hüviviyetindedir.

Üstlenmiş olduğu misyonun etkisiyle kendisine bir görev addeden papazımız, bu ama genç kız ile ilgilenmeye ve yetiştirmeye çalışır. Boş ama parlak bir dimağ yahut bu dünyanın hiç bir kötülüğünden haberdar olmamış ya da kötülük tanımlamasının dahi var olduğunu bilmeyecek kadar bihaber bir insan evladıdır; GERTRUDE. 

Bu kadar nadide şartların getirmiş olduğu mümkinat ama kızın henüz emekleme seviyesinden birazıcık ilgilenme ile direkt koşmaya varacak bir terakki ile taçlanmıştır.

İnsanoğlunun terakkisi aynı zamanda, sahip olduğu bütün ruhi hislerinin de gelişmesiyle orantılıdır. İlgiler hiç bir zaman karşılıksız kalmamaktadır. 
Kör genç kız Gertrude'nin hayatı seslerden ve dokunmalardan tanıması, sahip olduğu insani hissiyatına engel olmamaktadır.

İncelenen Hayatlar Stephen Grosz takdim ve özet yazısı


İncelenen Hayatlar  Stephen Grosz
Kendimizi Nasıl Yitirir, Nasıl Buluruz


Star Gazetesi Açık görüş ekinde Murat Güzel'in tanımıyla keşfettiğim bir kitap. Aslında biraz psikoloji merakım mevcuttu ama Stephen Grosz'u hiç duymamıştım.
Tanıtım yazısından soraki hafta kitabı temin edip okumam sadece 7-8 günlük bir süreye sığdı, ama bu yazıyı yazabilmek için 1 aylık süre geçmesi gerekirmiş.


Kitap içerik olarak Stephen Grosz'un kendi hastaları üzerinden gözlemlediği problemler ve bunun neticesinde yazarımızın kendi çözüm yolları üzerinden bize aktarılan problemler ve çözümlenmesi niteliğinde bir kitap olmuş.

Yazar arka kapağında kendi ifadesiyle 'Bu kitap değişimi konu alıyor. Değişimle kayıp hissi birbirine bağlı olduğundan-yitirmeden değişim de olmaz, bu kitap yitimden de söz ediyor '