Sümbül Ebrusu

Sümbül Ebrusu

14 Eylül 2016 Çarşamba

Bir Osmanlı Askerinin Sıradışı Anıları Temeşvarlı Osman Ağa 1688-1700 kitap takdim özet ve değerlendirme




Bir Osmanlı Askerinin Sıradışı Anıları Temeşvarlı Osman Ağa 1688-1700 kitap takdim özet ve değerlendirme 

Bir Osmanlı Askerinin Sıradışı Anıları Temeşvarlı Osman Ağa 1688-1700, günümüz türkçesi Orhan Sakin, İstanbul, Ekim Yayıncılık, 2007

Bayram sabahı, gelen gidenin eksik olmadığı zamanda ara boşluklarda okunabilecek hangi kitap iyi gider derken kütüphane rafımdan seçtiğim ilk bakışta akıcı olduğu belli olan bir hatıra kitabıydı.Ve de yanılmamışım. Bir kaç sefer duraksama yapsam da hem tek günde bitecek hem de okumaktan sıkılmadığınız gibi ilginç şeylerle de karşılaşarak sizi daha da memnun eden bir eser konumundaydı.

17. ve 18. yüzyıl bir zamanlar bizim olan Rumeli topraklarında geçen bir Osmanlı Kale zabitlerinden (odabaşı) Osman ağanın yaklaşık 12 yıllık Nemçelilere(avusturya) esir düşmesinin hikayesi.

Osman ağa esaretten sonra bu yaşadıklarını kaleme dökmüş ve yayınlamış (1724), 19. yüzyılda orjinal nüsha ingiltereye, British Museum'a götürülmüş ve kısa bir süre sonrada almanca olarak yayınlanmış. 1963 yılında almanca nüshasından Fahir İz tercüme etmiş, orijinal nüshayı ise Harun Tolsa tetkik ve transkripsiyon ederek yeniden yayınlamışlar. Elimdeki bu baskının editörü olan Orhan saki ise biraz daha günümüz Türkçesine sadeleştirerek çevirmiş ve 2007 yılında meraklı okurların hizmetine sunmuştur.