Sümbül Ebrusu

Sümbül Ebrusu

10 Aralık 2015 Perşembe

Küçüksu Kasrı Gezi Planı



Gezinin Amacı:
Osmanlı İstanbul’unun önde gelen mesire yerlerinden biri olan Küçüksu Çayırı’nı ve çayırın öne çıkan yapılarından birisi olan Mihrişah Valide Sultan Çeşmesi’ni, yanındaki küçük namazgâhı, daha sonraki dönemde inşa edilen Küçüksu Kasrı’nı ve yakın zamanda ihya edilen Mihrişah Valide Sultan Camii’ni ziyaret etmek.
                     
Neden Küçüksu?
Küçüksu Çayırı nefs-i İstanbul’a yakın sayılabilecek mesire alanlarından birisi olması ve latif tabiatı hasebiyle rağbet gören eğlence yerlerden birisi olmuştur. Küçüksu deresi ile Göksu deresi çevresinde oluşmuş doğal ve hoş bir gezinti yeridir. Arkasında uzanan tepeler ve önündeki boğaz ile pek havadar bir noktadadır. Ayrıca Rumeli Hisarı’nın karşısındadır ve birçok kıymetli sahilsaraya nâzırdır. Bu özellikleri ile Küçüksu, Boğaziçi’nin en önemli noktalarından bir tanesidir.
 Yanındaki ufak namazgâhı ile çayırda boy gösteren Mihrişah Valide Sultan Çeşmesi de müstesna bir su eseridir. Bu çeşmenin önemi, burayı resmeden gravürlerin hemen hepsinde ön plana çıkarılmış olmasından da bellidir. Bu çeşme, III Selim’in Suzidilara peşrevinin adeta tahaccür ile tecessüm etmiş halidir.
Küçüksu Kasrı ise çeşmenin hemen yanı başına kondurulmuştur. Küçüksu deresinin denize döküldüğü yerde inşa edilen bu kâgir yapı daha sonraki dönemlerde çayırın kendisinden daha fazla bilinir olmuştur. Ayrıca kasrın deniz tarafındaki müstesna süslemeler, içerideki duvar ve tavan süslemeleri, ahşap zem in desenleri, şömineler, orijinal mobilyalar ve özellikle II. Abdülhamid’in elinden çıkma ahşap oyma masa ve Sultan Abdulaziz’in bilek güreşi masası mutlaka görülmesi gereken eserlerdendir.