Sümbül Ebrusu

Sümbül Ebrusu

6 Mayıs 2015 Çarşamba

Nisan 2015 Okunanlar


Nisan 2015 Okunanlar

Nisan 2015 de 11 kitap okuya bilmişiz. Geçen ay ki hızımızı devam ettiremesekde fena rakamlar değil. bu ayın artısı; cumhuriyet döneminin hırçın şairlerinde Metin eloğlu ile ayşe ablamın önerisi ile keşfettiğim Celal Fedai oldu. Bu her iki şairi tanıdığıma gayet memnun oldum.
Ayrıca Elif ile yusuf: bir kadirli efsanesi kitabı ise bana yıllar önce samanyolunda çekilmiş olan yeşeren düşler adlı diziyi hatırlattı ki, sanırım onlarda bu efsaneden etkilenmiş olabilirler.
Sunu adlı boşnak şair İzzet Sarayliç ise tevafuk eseri bulduğum farklı bir ses oldu. Balkanların şiir dünyasından güzel bir kitap okuduğumu düşünüyorum.
Halil İnalcık hocanın kitabı ise TDV Diyanet İslam ansiklopedisi için yazdığı Osmanlı Sosyo-ekonomik tarihi ile alakalı maddelerinin kitap haline getirilmesiyle oluşturulmuş bir eser, ilgi alanı tarih olanlar için faydalı olacaktır.
Ay sonuna doğru Alman şiir dünyası mı Modern Fars şiiri mi derken tanıştığım Furuğ Ferruhzad ise bu ayın en çok aklımda kalan ikinci gündem maddesi oluyordu. 
Bu ay okuduğum eserler içerisinde beni en çok etkileyen Knulp oldu. Knulp'un 3 öyküsü üzerinden aktarılan hikaye bana çok tanıdık geldi. Ve bir an gelecek de bizzat yaşıyormuşum gibi geldi.
Knulp'un öykülerinde kendimi bulmam, boğazımda düğümlenenler,  Knulp'a dair bir hayatın öngörüleri...

Nisan ayı için en kötü taraf ise maalesef okuduğum kitapların çoğuna bir tanıtım yazısı yazamamam olmuş. Bunun için üzgünüm; biraz dalgın ve savruk bir ay geçirdiğimden ötürü normal görünüz. Hala sendeliyorum, düşmemek için elim havada umarım tutunduğum son dal olan benliğim pişman etmez..

Okunan kitaplar hakkındaki bana ait oldukça subjektif tavsiye puanları aşağıdadır
Hasılı kelam NİSAN 2015'de MTG tarafında okunan eserler.

1- Türkiye'nin Adresi - Metin Eloğlu 10/7
2- Eller Ekmeğe Doğru - İlhan Demiraslan 10/5

3- Ölüm Biraz - Öksel Demir 10/7

5- Elif ile Yusuf (Bir Kadirli Efsanesi) - Sabahattin Çankaya 10/6
6- Bektaşi Dedikleri - editör: Metin eloğlu 10/4

7- Knulp - Hermann Hesse 10/10
8- Sunu - İzzet Sarayliç 10/7

9- İmtiyaz Sahibi - Celal Fedai 10/8

12- Osmanlı İdare ve Ekonomi Tarihi - Halil İnalcık 10/7