Sümbül Ebrusu

Sümbül Ebrusu

22 Şubat 2015 Pazar

Kenan Karabulut Yarın İçin Bir Dal İranlı Kadın Şairlerin Şiirleri kitap takdim özet değerlendirme


 Kenan Karabulut - Yarın İçin Bir Dal (İranlı Kadın Şairlerin Şiirleri)

Şiirle aramın çok iyi olmadığını söylemiştim. Ama arada bir okuyorum.
Bu sefer İsam Kütüphanesinin raflarında gezinirken; ki bazen yaparım onlarca dakika hatta bazen saatlerce raflarda kitapları alıp alıp incelerim, onlardan hoşuma gidenleri seçerim. Bu seferde böyle oldu. Yaklaşık 1 haftadır sadece Necib Mahfuz okuyordum, bir değişiklik olması için biraz daha dinginleştirici bir şey aradım ve şiirde karar kıldım. Nasipte bu kitap varmış denk geldi.
İranlı KAdın şairlerin şiirlerinden seçmeler.
Güzel oldu benim açımdan.
Gerçi şiir kitaplarına çok fazla değerlendirme yapmıyorum.
Çünkü şiir çok apayrı bir dünya.
Ben neredeyse o dünyaya hiç vakıf değilim ol sebep biraz korkuyorum yorum yapmaktan onun yerine kitaptan hoşuma giden şiirleri ya da mısraları bol bol aktarayım istedim. Belli mi olur birilerinin ilgisini çeker ve onlar da okur diye.
Kitapta aklımda kalan en net dize ise
"Ne zamana kadar gitmeli
bu diyardan başka bir diyara" (Furuğ Ferruhzad/ Geçici şiiri)






Harput Kalesi fotoğrafları


Harput'un Ulu camiisiyle beraber en muhteşem iki yapısından birisi. Eskilerin ayak izlerini görmenin heyecanını yaşıyorsunuz. Manzara muhteşem Güneydoğu Toros Dağlarının kestiği ovayı izlemek, Elazığ il merkezine bakmak, bütün bunları bir burç kenarına oturup saatlerce temaşa edebilirsiniz.
Harputa gidip de kaleye çıkmadan geri dönmeyin. 
Fotoğraflar 18.01.2015 tarihine aittir.






Necib Mahfuz Bıldıcın ve Sonbahar


Necib Mahfuz Bıldırcın ve Sonbahar


Necip Mahfuzın bir hafta içinde okuduğum beşinci kitabı. (diğerleri: dilencimuhterem efendim,  han el halil, hırsız ve köpekler )
Biraz inatla devam ediyorum, kütüphanede okumadığım sadece tek çevirisi kaldı, onu da yarın yahut bir gün okuyup bu inadımı tamamlayacağım inşallah. 
Gereksin bir inattı ama olsun.

Kitabın konusu Devrim Devrimcilere bırakılamayacak kadar önemlidir sözününü idrak edemeyecek kadar hızlı bir devrimci genci anlatıyor. Kral Faruk'un son döneminde anayasal monarşici ve eskiyen sisitmein son kaymak yiyici grubuna ait iken, askeri darbe sonrasında gözden çıkarılmasıyla tüm hayatı alt üst olan genç bir politikacının hayatına dair bir öykü...


Hayatını adadığı sistemden gönderilince tüm dünyaya küser ve bir boş vermezlik bataklığına düşecek kadar tüm hayatını geçmişe özlem ve geleceğe sövgüler yağdırırken, kibrin acı zehrini, gururun dayanılmaz azabını ve günahlarının affedilmezlik  doruğunu yaşayan zavallı bir politikacı...