12. Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali 6. günü Hindistan Pandit Shivkumar Sharma & Rahul Sharma Hindistan Klâsik Müziği
Konserlerde İrandan sonra en çok merakla beklediğim grup genelde Hindistan oluyordu. Gerçi bu sene sefarad müziği hindistan merakımın önüne geçsede çok fazla değişkene uğramadı diyebiliriz.
Konser gününün gündüzünde tam 5 ay aradan sonra Konyaspor maçına gitme ve arkasında çarşıda istanbuldaki arkadaşlarla bayramlaşma telaşı felan derken birden bir telaşe kaplıyor ve akşam oluveriyordu.
Evden hazırlıksız çıkmanın sonucu olarak konsere güç bela gecikmelide olsa yetişebiliyorduk.
Dımdızlak ben konsere yetişmiş elde kamera vb de yok amma konser kaçmaz kaçmamalı mantığıyla biraz da veryansınların eşliğinde dinlemeye başlıyorduk.
Tam bu veryansınlarımız sırasında fatih hocanın kameralı telefonu ve benim hafıza kartım hızır gibi yetişiyordu bu çaresizliğime.
Fatih hocaya teşekkürlerimizi sıraladıktan sonra besmele çekip bulduğumuz bu nimete hamd edip konser kaydına başlıyorduk!
12 Uluslarararı Konya Mistik Müzik Festivali 5. günü İran Ustad Mohammad Reza Shajarian Fars Klâsik Müziği
Aslında çok söz söyleyemeyeceğiniz bir konserdi. Mohammed eza Shajarian Konya'ya gelmiş ve size sadece gitmek düşerdi.
Taa Köln'de iken M.Reza Shajarian'ın geleceğini duyunca bir vaaavvv çekmiştim.
Konser akşamıda bu vaaavvv'ında etkisiyle velesbitime atlayıp tam 1 saat 10 dk kala konsere doğru yollanıyordum Evle MKM arası 18-20 dk rahat rahat gittiğinizde 25 dk sürüyor.
Kültür merkezine konserin başlamasına daha 40-45 dakika arası varken vardığımda gördüğüm manzara beni bayağı bir ürkütüyordu.
Kapının önünde en az 200-300 kişi yığılmış içeriye gireceğiz diye bekliyorlardı.
Tamam demiştim Mohammed Reza shajarian burda bunun için de erkenden gelen grup olmalı.
Ama güç bela içeri girdikten sonra görüyordum ki salon neredeyse 1,5 saat öncesinden dolmuş bu kalabalık ise içeride yer bulma telaşesinde olanların oluşturduğu bir güruh imiş ki her saniye bu kalabalığın cismaniyetide gitgide büyüyordu.
Sadece seyircinin değil protokol'ünde büyük ilgi gösterdiği salonda ilk 3 koltuklar tamamen protokol için ayrılmıştı.
Türkiyenin farklı kültürlere ilgi seviyesi bayağı artıyor demek ki:)
Hasılı kelam aşağı kata zaten girme imkanım olmadığından yukarı katı deniyordum. burada da manzara aynıydı bütün koltuklar çoktan doldurulmuştu.
Son anda en köşe merdiven güzergahında bir boşluk görmemle gözlerim parlıyor ve kendimi derhal oraya atıveriyordum. Çantamı yere bıraktıktan sonra hemen yanıbaşımda koltukta oturan arkadaştan rica ediyor bir kaç dakika emanetlerime göz kulak olmasını istiyordum.
Çünkü içeri girme ve yer bulma telaşesinden neredeyse sırıl sıklam tere batmış duruyordum.
Seyircinini M Reza Shajariana yaptığı kısa bir hoşamedi/karşılama töreni.
Konser öncesinde yaşadığım bu kısa maceradan sonra konsere dair dde bir kaç çift laf söylemek isterim.
Konser öncelikle muhteşemdi. Seyirci deseniz harikaydı. o 600 kişilik salonda en az 1000 kişi vardı ve en az 200-300 kişide dışarıdaydı.
Konser için gelen iranlı sayısı ise nerden baksanız salonun dolu kapasitesinin bile üzerindeydi.
Konya'ya gelmiş geleneksel/klasik müzik anlayışında en büyük uluslararası şöhrete sahip sanatçı olduğunu düşündüğüm Mohammed Reza Shajarian bizlere keyif dolu ve oldukça duygusal bir atmosferde wunderbar gece yaşatıyordu.
Kulaklarımız müziğe doyarken müziğin nağmeleri bütün gece kulaklarımda hala çınlıyordu.
Konserdeki neredeyse bütün şarkılara mırıldanmanında ötesinde büyük bir çosşku ve hasretle eşlik eden iranlı seyirciler ise Üstad Mohammed Reza Shajariandan sonra 10 numara övgüyü hak eden ikinci güruh oluyorlardı.
Son olarak 10 üzerinden 10 alan başka bir grupda Konya Büyükşehir Belediyesi, Kültür Turizm il Müdürlüğü ve bu konserin Konyada gerçekleşmesinde emeği geçen herkesler oluyordu....
Konyadan Ustad Mohammad Reza Sahajarian geçerken bizlerde o büyülü nağmelere bir nebzede olsa tutunmaya çalıştık.