Sümbül Ebrusu

Sümbül Ebrusu

26 Ağustos 2016 Cuma

GSB Bursa Karacaali Gençlik ve İzcilik Eğitim Kampı


GSB Bursa Karacaali Gençlik ve İzcilik Eğitim Kampı
Gençlik ve Spor bakanlığına ait Bursa/Gemlik ilçesi Karacaali köyünde bulunan kamp Milli Eğitim Bakanlığından devralınmıştır. 1965-70 arası inşa edilmiştir. Ol sebep binalar oldukça yıpranmış ve eski haldedirler. Fakat güzel bir sahili ve onlarca çeşitten oluşan botanik bir bahçesi mevcuttur. 
Tesis "A veB"2 bloktan oluşmakta olup yemekhane ve aktivite salonları mevcuttur.
Kampçı odaları 4'er ve 6'şar kişiden oluşmaktadır.
Her oda içinde banyo ve lavabo bulunmaktadır.
Kamp yeri 2016 eylülden sonra tadilat girecek olup, bungalov evlerle yeniden düzenlenecektir.
Fotoğraflar 2016 Ağustos ayından olup, kamp yerinin eski durumunun son göstergesidir.
Kampta mevcut olan aktiviteler;
Deniz, Futbol, basketbol, voleybol sahası, El sanatları salonu, Oyun alanı (Bilardo, Masa tenisi, Langırt), 


20 Ağustos 2016 Cumartesi

Biz ailecek Konyasporluyuz

Biz ailecek Konyasporluyuz

Sizleri bilmem ama biz futbolu seviyoruz;
ve sadece şehrimizin takımıyla seviyoruz.

Biz şehrimizin takımıyla sevinip hüzünleniyoruz.
Şehrimizin takımının sevgisi ve hüznü bize yetiyor!

Destanlar yazmasak da o tribünlerde oturuyor olmak bile bize en büyük destan kadar heyecan veriyor.
İçimizi kıpır kıpır ediyor.

Rüya gibi geçen 2015/16 sezonundan sonra 2016/17 sezonunu ve UEFA heyecanını yaşayacağımız anları sabırsızlıkla bekleyorduk. 
Aykut Hocamızın gülümsemelerini özlemiş,
Koca bir yaz geçmez olmuştu.

Bu satırları yazarken, yeni sezonun ilk haftasında Çaykur rizespor maçına dakikalar kalmışken,
Yeni sezonda da tıpkı diğer sezonlarda olduğu gibi kombinemizi alıp, takımımıza tam destek vermenin gurur ve heyecanı ile;
futbol keyfini sülalece Konyasporlu olarak yaşamayı tercih edenlerdeniz.

En küçüğümüzden en büyüğümüze şehrimizi seviyoruz.
En küçüğümüzden en büyüğümüze Şehrimizin takımını seviyoruz.


Konyalıyız ve Konyasporluyuz.
Biz ailecek hepimiz Konyasporluyuz.

9 Ağustos 2016 Salı

İsmail Türkoğlu Sibiryalı Meşhur Seyyah Abdürreşid İbrahim kitap takdim özet ve değerlendirme


İsmail Türkoğlu Sibiryalı Meşhur Seyyah Abdürreşid İbrahim kitap takdim özet ve değerlendirme

İsmail Türkoğlu, Sibiryalı Meşhur Seyyah Abdürreşid İbrahim, Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, 1997. 172 sayfa, 12 fotoğraf ve arşiv belgesi

İsmail Türkoğlu Türkiye'de Abdürreşid İbrahim adına yapılmış en derli toplu çalışmayı sunuyor bizlere. 1990'lı yıllarda yapılmış olan bu tez çalışmasıyla, Abdürreşid İbrahim hakkında modern Türk insanının haberdar olması sağlandığı gibi Abdürreşid İbrahim üzerindeki bazı olaylarında sis perdesi kaldırılmaya çalışılmış.

Yazarımız;  Yeryüzünü seyredin ayeti kerimesini kendine rehber edinerek ömrünün büyük çoğunluğunu Türk ve İslam dünyası için faydalı hizmetlerde bulunmak gayesiyle feda eden öncü şahıslar dan birisi diye niteliyor Abdürreşid İbrahim'i.
  

Abdürreşid İbrahim Avustralya ve  Amerika hariç bütün dünya ve İslam coğrafyasında bulunmuş çok nadide bir şahıs.
Bir fikir adamından daha çok eylem adamı olma yönüyle dikkat çekiyor.
Hayatını İslam davasına vakfetmiş mümtaz ve nadide bir kişilik.
Asıl vatanı olan Rusya topraklarında ki mücadelesini tüm dünyaya taşımış bir nefer.
Tüm bu dünyaları gezerken bizim güzel gonyamıza bile uğramış ve burada 4 yıl (Cihanbeyli/Böğrüdelik köyü) yaşamış.

4 Ağustos 2016 Perşembe

Şehidi Muhterem Enver Paşamızın 94. Şehadet Yılı

Şehid-i Âlâ Gâzî-i Nâmdâr Enver Paşa




4 Ağustos 1922. Ateş kusan Bolşevik mitralyözüne yalın kılıç koşup şehit olan büyük Türk. Ruhun şad ola Enver Paşa.

3 Ağustos 2016 Çarşamba

Mehmet Saray Rus İşgali Devrinde Osmanlı Devleti İle Türkistan Hanlıkları Arasındaki Siyasi Münasebetler kitap tanıtım inceleme



Not: Bu çalışma Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Günümüz Türk Dünyası Çalışmaları Dersi için hazırlanmış olan bir Kitap tanıtım ödevidir.

Rus İşgali Devrinde Osmanlı Devleti İle Türkistan Hanlıkları Arasındaki Siyasi Münasebetler
(1775-1875)
    Mehmet Saray, Rus İşgali Devrinde Osmanlı Devleti İle Türkistan Hanlıkları Arasındaki Siyasi Münasebetler), Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara, 1994, 181 sayfa.

       Yazar eserinde Türkistan diye adlandırdığımız coğrafya üzerinde 18.yy ve 19 yy’da hüküm sürmüş Türk/Özbek Hanlıklarının son devirlerini işlemiştir. Çalışma içeriğinde bu bölgede kurulmuş üç hanlık (Buhara, Hive ve Hokand) ve onların münasebetlerinden bahsetmekte ve Türkistan coğrafyasının Rus işgaline nasıl uğradığını ve birer müslüman hanlık olan bu küçük devletlerin, devrin en büyük müslüman gücü olan Osmanlı İmparatorluğu ile ilişkileri kitabın içeriğini oluşturmaktadır. Rus işgalinin bölgeye yoğunlaştığı ve işgal tamamlanıncaya kadar olan tüm geçmiş diplomatik yazışmalar ışığında aktarılmaya çalışılmıştır. Bunun yanı sıra Osmanlı Devletinin üç hanlık dışında bölgedeki diğer devletler olan İran, Afganistan ve İngiliz Hindistan sömürge yönetimi ile ilişkileride aktarılarak bölgenin o dönemki siyasi yapısı çok yönlü bir şekilde okuyucuya sunulmuştur.
  Önsöz’de yazar bu konuyu neden çalışmak istediğini ve konunun Türk tarihi için neden önemli olduğu üzerinde durmuştur.
  Giriş kısmın(1-18)’da ise 3 konu başlığına ayırarak Türkistan hakkında önce coğrafi ve demografik bilgiler vermiş, ardından bölgenin siyasi durumu hakkında kısa bir malumat verilmiştir. İkinci konu başlığında Rus işgalinin nasıl gerçekleştiği aktarılmıştır. Önsöz’ün son konu başlığında ise Osmanlı Devleti’nin Türkistan Hanlıkları arasındaki münasebetlerinin ne zaman ve nasıl cereyan ettiğini aktarmıştır.
  XVIII. Asrın Son Çeyreğinden XIX. Asrın Son Çeyreğine Kadar Osmanlı Devleti ile Türkistan Hanlıkları Arasındaki Münasebetler (19-142) adlı bölüm eserin tek konu başlığı olup, dört alt başlıkta düzenlenmiştir. Eserde kaynaklar, bibliyografya ve arşivler ile ilgili ayrıntılı açıklamalar olup, son kısımlarında da Osmanlının Türkistan hanlıkları ile yazışmalarında kullanılan mektup örneklerinin kopyalarını ve onların Türkçe transkripsiyonunu da eklemiştir.
  Birinci alt başlık (19-28) “Rusya’nın Osmanlı Devleti Aleyhinde Yayılmasının Osmanlı Türkistan Münasebetlerine Tesiri(1775-1792)” ’ta Osmanlı’nın 18.Yy’ın son çeyreğinde ani değişen bir politika ile Türkistan Hanlıklarıyla kurduğu diplomatik ilişkilerdeki artışın sebebinden bahsedilmektedir. Burada Osmanlı’nın Rusya ile ilişkilerinde gerileme pozisyonuna geçmesinin ardından, Rusya’ya karşı kullanılabilecek askeri bir güç olarak Türkistan Hanlıklarının öne çıkarıldığı anlatılmaktadır. Osmanlı’nın özellikle Kırım’ın kaybedilmesinden sonra, burayı geri almak ve Rusların balkanlara ilerlemelerine engel olmak için Türkistan Hanlıklarının birer askeri müttefik gibi görülmek istendiğinden yazar tarafından değinilmiştir.