Sümbül Ebrusu

Sümbül Ebrusu

2 Ağustos 2017 Çarşamba

Mersin Kıbrıs Barış Harekatı Şehitleri Hatıra Ormanı


Mersin Kıbrıs Barış Harekatı Şehitleri Hatıra Ormanı

Silifke Gülnar kara yolunun 5. km de Çamdüzü mevkiinde bulunan Kıbrıs şehitleri için dikilmiş anıt ağaçlardan ve yunan silahlı kuvvetlerinden ele geçirilmiş bir kaç zırhlı araç vb sergilendiği bir anıt müzesi kurulmuş.
Her şehit için bir ağaç dikilmiş ve etrafı kareye alınmış.
Fikir ve uygulama güzel fakat anıt yerinin bakımı çok kötü ve tanıtım bilgilendirme neredeyse yok gibi.



Mersin Cennet ve Cehennem Obruğu


Mersin Cennet ve Cehennem Obruğu

Mersinin sıcağında yer altına inen serin bir vadi. Adım adım serinliğe ve tarihe indiğiniz bir vaha düşünün. Oldukça kaygan bir zeminde devamlı aşağı doğru iniyorsunuz. Dağın dibine vardıktan sonra bir de mağaraların içine doğru devam ediyorsunuz.
Vaktimiz olmadığından dolayı, mağara içlerine ve cehennem obruğuna girme zahmetine katlanamadık ama genede bayağı yorucu bir iniş yapıp, kilise mevkiinin altından geri döndük.




Mersin Astım Mağarası



Mersin Astım Mağarası
oldukça dik, kaygan ve iki kişinin yan yana geçemeyeceği bir çelik merdivenden aşağı iniyorsunuz. aşağısı ilginç bir alan, kelimelerin tarifinde noksan kalacağı çok güzel sarkıt, dikit vb kaya oluşumları ile dolu. İçerisindeki hava dışarıya göre çok daha farklı boğazınız bunu girer girmez hissediyor. İlginç bir yer hasılı kelam.


GSB Mersin Silifke 23 Nisan Kampı


GSB Mersin Silifke 23 Nisan Kampı


Gençlik ve Spor Bakanlığının Mersinin Silifke ilçesi Kapızlı beldesinde bulunan kampıdır. GSB'ye bağlı en büyük kamptır. Yaklaşık 650 civarında kampçı ağırlayabilmektedir. Milli eğitim bakanlığından geçmiştir.
Kampın en büyük aktivitesi Deniz ve sahildir.

Onun dışında eski sayılabilecek binalar mevcuttur.
12 büyük kampçı konaklama tesisi, 2 çalışan konaklama binası, bir büyük ana yemekhane ve idari binalardan oluşmaktadır.

Kamp odalarının hepsinde banyo wc, balkon ve klima bulunmaktadır. Odalarda ki tuvaletler ala franga'dır.

Fakat binalar eski olduğu gibi oldukça da kullanışsızdır.
Kamp alanında 3 adet tellerle çevrilmiş, mini halı saha, basketbol ve voleybol sahası mevcuttur.
Bir adette plaj futbolu için saha mevcuttur.
Onun dışında Tiyatro, halk oyunları ve el sanatları için de konteynır içinde atölyeler mevcut.

Bir adet konferans salonu biçiminde geniş salon ve de tek mescit mevcuttur.

Kamp ile ilgili değerlendirmeye gelirsek oldukça geniş bir alan ve çok güzel bir kumsal ile denize sahiptir.
Deniz aktivitesi ve futbol/basketbol dışında kampta vakit geçirecek çok ciddi bir meşgale sahası bulunmaktadır.
Ayrıca kampta elektrik ile ilgili çok ciddi altyapı problemleri mevcuttur.

Diğer kamplara göre farklı aktivite eksikliği göze çarpmaktadır. 
Fakat deniz herşeye yeter diyenler için yeterli bir kamp alanıdır.




24 Temmuz 2017 Pazartesi

Bilecik Suuçtu Şelalesi


Bilecik Suuçtu Şelalesi

Küçük ve güzel tabiat harikası bir şelale. Ulaşım biraz sıkıntılı. yere yakın araçlar ciddi sıkıntı çekebilirler. Ulaştıktan sonra orman içinde hem piknik yapabileceğiniz hem de buz gibi suda serinleyebileceğiniz bir mevki. Ulaşım sıkıntılı olduğu için bu kadar güzel bir yer olmasına rağmen çok rağbet görmüyor. Bu sessiz ve sakin yerleri sevenler için güzel bir nokta



Bilecik Harmankaya Harmancık Kanyonu Tabiat Parkı


Bilecik Harmankaya Harmancık Kanyonu Tabiat Parkı
Maşallah dedirten bir tabii güzellik. 2 gün kamp yaptığımız, geceleri milyonlarca yıldızları seyredebildiğiniz, aldığınız nefesin doğallığını vücudunuzun tüm zerrelerinin hissetmeye başladığı bir yer.  Kanyonun her iki girişine de gidebilmek için yerden yüksek bir aracınızın olması lazım. ama özellikle çıkış mevkisinin yolu çok bozuk ve dağlık. ama buna karşılık muhteşem bir tabiat manzarası var. Kanyoning yapmak içinse öncelikle ekipman olması gerekiyor. Resmi olarak izin de alınması gerekse de kanyon girişindeki parkta resmi görevli kimseler bulunmuyor. Parkta doğal su mevcut. Fakat lavabolar haziran ayındaki aşırı yağışlar nedeniyle oluşan selde zarar görmüş, bu yüzden tebdirli olmakta fayda var. Hasılı kelam en az 2 gün boyunca dinlenip doyasıya nefes alabileceğiniz bir yer.






Ertuğrul Gazi Mescidi Kuyulu MEscid



Bir efsanenin doğumuna izafe edilen mekandır. Bugüne kadar korunmuş olması da bu topraklar için Osmanlının ifade ettiği değeri göstermektedir. II Abdulhamid Han döneminde tekrar inşa edilmiş. Cumhuriyet döneminde de Osmanlı döneminde inşa edilmiş planın aslına uygun kalmaya özen gösterilerek 2 defa onarım geçirmiş ve son halini almıştır. Ama Ertuğrul Gazi dönemindeki mescidin aynısı olmadığı tarihçiler tarafından söylenegelmiştir.



Söğüt evleri



Söğüt Evleri

Büyük çoğunluğu geçmişe ve geçmiştekilerin mirasına sahip çıkmakta bir beis görmeyen, fakat süreç içerisinde geçmiş insanlarımızın yapıp ettiklerinin büyüklüğü ve yüceliğinin neticesi olarak tarihin para etmesiyle geçmişe meta olarak bakan bir toplum olarak yer alıyoruz.

söğütte de bu durum aynı minvalde. düne kadar sahip çıkılmayan ana baba ecdad yadigarı evler, turizm ve para getirisi nedeniyle sahip çıkılan metaalar aline getirilmektedir.
İbret olsun diye hali pürmelalimiz kamerama yansıyan alel acele yapılmaya çalışılmış ve halende yapılmakta olan bir halin vesikasıdır.

Söğüt Kaymakam Çeşmesi



Söğüt Kaymakam Çeşmesi

Söğütte bulunan son dönem Osmanlı eserlerinden birisidir.
1919 tarihinde Sultan Mehmed Reşat döneminde Kaymakam Sait Bey tarafından yaptırılmıştır. Neoklasik ölçülerde ve dört tarafındaki Kütahya çinileri ve süslemeleri ile küçük zarif bir eserdir.

Kare prizmal meydan çeşmesi tamamen mermerden yapılmıştır. Her yüzünde sağır sivri kemerli bir niş bulunmaktadır. nişlerin bordürleri mermer silmelidir ve iç-dış yüzeyler floral desenli çinilerle kaplanmıştır. Sivri kemerin içine daire formlu kabartma madalyonlar konarak üzerine ayyıldız ve yapım tarihi kazınmıştır. Kemerin üstündeki dikdörtgen plakalara dini yazılar hat olunmuştur. Muslukların önündeki mermer su yalaklarının dış yüzeyleri dilimlenmiş, ayaklı iri kaseler şeklindedir. Çeşmelerin köşeleri pahlanmıştır. Bir sıra mukarnas en üstteki nebati işlemeli mermer tepelikle çeşme gövdesi arasında sınır teşkil etmektedir. kaynak: (kulturportali. gov .tr)


Söğüt Çifte Minareli Hamidiye Camii


Söğüt Çifte Minareli Hamidiye Camii

Söğüt merkez çarşı içinde Sultan II Abdulhamid Han tarafından saltanat yıllarının son dönemlerinde yaptırılmış olan bir camidir. Tarih olarak 1907 yılı rivayet edilmektedir. Son dönem Osmanlı mimarisinin sade bir versiyonu olarak göze çarpmaktadır. güzel bir avlusu mevcuttur.

Enine dikdörtgen planlı bir son cemaat yeri, alışılmışın dışında revak sistemiyle değil, 

pencereli kapalı bir hacim olarak inşa edilmiştir. 
Minareler son cemaat yeri ile cami ana kütlesi arasındaki köşelerdedir. 
Dört ağırlık kulesinin ortasında yükselen kubbe kurşun kaplıdır. 
Büyük bir mimari değer taşımayan caminin yan cephelerindeki 
kemerli sağır nişlerin içi çini plakalarla kaplanmıştır.

Karşı avluda ise gene Cennetmekan Abdulhamid Han'ın yaptırttığı Hamidiye idadisi mevcuttur.
Cami ile idadinin beraberce bulundukları mevkii ve sunmuş olduğu görsellik Ecdadın mimari ve sanat yapısı hakkında günümüz idarecilerine çok şey söylemektedir.



Söğüt Ertuğrul Gazi Türbesi


Söğüt Ertuğrul Gazi Türbesi

Osmanlı İmparatorluğunun Kurucusu Osman Beyin Babası olan ve Devlet-i Aliyye'nin bu topraklarda tutunmasını sağlayan ilk lideri olan Ertuğrul Gazi'nin Söğüt'te medfun bulunduğu mezarıdır.

Güzel bir gelenek devam ediyor.
Kayı Alp'i kıyafetinde 2 asker 2 saat boyunca türbe girişinde nöbet tutuyorlar. Ve 2 saatte bir geçit halinde nöbet değişimi oluyor.
bizde bu değişim esnasına denk geldiğimiz için yüzümüze mutlu tebessümler dağılıyordu.
Tarih bilinci ve şuur için burası gibi sembol yerleri ziyaret etmek insanda geçici de olsa bir kıvılcım çakmakta ama devamlılığı için okumak ve bilgiyi sürekli formata getirebilmek daha da mühim.


Ceddimiz Ertuğrul Gazi'nin Sandukası ve yanında Türk vatanlarından getirilmiş topraklar bulunmakta.


Bu kurşun izleri ise Yunan işgali sırasında, yunan askerlerinin Ertuğrul Gazinin türbesine verdikleri tahribatın numunesi olarak saklanıyor.