Sümbül Ebrusu

Sümbül Ebrusu

22 Şubat 2014 Cumartesi

Akademİst İstanbul Ticaret Odası Başkanı Hemşehrimiz İbrahim Çağlar Beyi Ziyaret Etti

Akademİst İstanbul Ticaret Odası Başkanı Hemşehrimiz İbrahim Çağlar Beyi Ziyaret Etti



Akademİst icra kurulu olarak ziyaretlerimiz devam etmektedir. Son ziyaretimizi Türkiye'nin en büyük ticaret odası olan İstanbul Ticaret Odası Başkanı hemşehrimiz İbrahim Çağlar Bey'e gerçekleştirdik. Ziyaretimiz başkanımıza yeni görevinin hayırlı olması temennisiyle bir nezaket ziyareti olarak gerçekleştirilmiştir. 



İTO Başkanı İbrahim Çağlar Bey Akademİst icra üyelerini öğle yemeğinde kabul etti. İbrahim Bey'le beraber yenen öğle yemeğinin ardından kendisine Akademİst'in faaliyetleri hakkında kısaca bilgi verildi. Bu ziyaretten oldukça memnun kalan Başkan İbrahim Bey, bizlere çalışmalarımızda başarılar dilemiş, kişisel tecrübelerinden faydalanabileceğimiz tavsiyelerde bulunmuştur.



Hemşehrimiz İbrahim Çağlar Bey'e hayırla sürdürmesi temennisiyle yeni görevinde başarılar dileriz.



20 Şubat 2014 Perşembe

Cemre Nedir? İlk Cemre Toprağa ne zaman düşecek?


İlk cemre ne zaman düşecek?


            'Ateş parçası veya 'kor halindeki ateş' anlamına gelen ve ısınmayı ifade eden cemrenin ilki yarın düşecek.

Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Halk Bilimi Bölümü Sözlü Anlatımlar Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halk takviminin, tabiat olaylarına ve bunların tekrarlarına dayalı tecrübelerle oluştuğunu söyledi.

Halk arasında herhangi bir tarihten söz ederken "büyük kıtlıktan 5 yıl önce", "depremden 2 yıl sonra", "çiçekler açarken", "bağlar bozulurken" veya "orak zamanı" gibi kullanışların yaygınlığına işaret eden Oğuz, "Örneğin, doğum gününü çizgisel takvime göre '1 Ocak 1950'de doğmuşum' şeklinde ifade edemeyenler, 'doğduğumda ay 3 günlük hilalmiş', 'bademler çiçek açarken doğmuşum' gibi kullanımlarla döngüsel takvime işaret ederler. Bilimsel literatürde yazıya dayalı takvime 'çizgisel', doğaya dayalı ve sözlü kültür ortamında kullanılan takvime ise 'döngüsel' veya yaygın adıyla 'halk takvimi' denilmektedir. Cemreler, halk takviminin bir ürünüdür" diye konuştu.

-Türkçe karşılığı "ateş" veya "kor"

Oğuz, cemre kelimesinin Arapça olduğunun kabul edildiğini dile getirerek, kelimenin Türkçe karşılığının "ateş" veya "kor" anlamına geldiğini anlattı.

Anadolu'da yaygın kullanılan geleneksel halk takviminin, yılı "Kasım" ve "Hızır" günleri" olarak kış ve yaz olarak ikiye böldüğüne dikkati çeken Oğuz, şöyle devam etti:

"Kasım Günleri, miladi takvime göre 8 Kasımda başlar ve 179 gün sürerek 5 Mayısta sona erer. Kasım Günleri, 4 yılda bir şubat 29 çektiği zaman 180 gündür. Hızır Günleri ise 6 Mayısta başlar ve 7 Kasıma kadar 186 gün sürer. 6 Mayısta Hıdırellez kutlanmasının nedeni de bu takvimdir ve yeni yılın ilk günü olarak kutlanır.

Cemrelerin düşmesi, Kasım Günlerinden Hızır Günlerine, bir başka ifadeyle kıştan bahara geçisin sembollerinden biridir. Halk takvimine göre, Kasım Günlerinin 100. günü yani miladi takvimde 15 Şubat geldiğinde artık kış hükmünü kaybetmeye başlar. Bunu halk 'Geldik yüze, çıktık düze' şeklinde ifade eder."

11 Şubat 2014 Salı

3 Moonu hint filmi

ilk defa tek başıma oturup bir hint filmi izledim. 3  ya da bizim türklerin bildiği adla 3 Moonu. 2012 yapımı tamil yapımı bir film. Öncesinde aptal liseli aşık parodileriyle başlıyor. İnsan aptallık olduğunu bildiği halde bile bile lades dediği anlardan olsa gerek lisede aşık olma mevzuuu... Acı yad tatlı hatıraların üzerinden bugün eskimiş yıllar geçmiş...
 Filmde oğlanımız Ram tam suratsız birazda çirkin ergen tipinde (kendiminde lise yıllarında bundan çok da farklı olmadığımı söyleme sanırım abestir). Yağmur altına iyilikseverliğin bir cezası olarak geliyor Aşk.. Sonrası biraz bildik şeylerin hindistan versiyonu. (ama bizim versiyonlarımızdan kesinlikle daha güzel geldi) biraz inatçı oğlanımız hanım kızımız Janani yi takipten vazgeçmiyor, kızın babasından yediği tokat bile vız geliyor. Bu esnada filmde hindistanın sosyal yapısına da oldukça  dikkat çekiliyor... halkın yaşantısı, umutları ve hayalleri iyi betimlenmiş

Fimdeki ilk şarkıya (Idhazhin Oram) bayıldım neredeyse, sözlerinin manasına bakmadan önce bile melodisi bayağı hoşuma gitmişti. sonuç ta dinlediğim her şarkının melodisine dikkat etmeye çalışıyorum adamların onlarca tanrıları var durduk yere onların adlarını dilime pelesenk yapmak istemiyorum tabi... Bu arada türkçe manasında üzerine ballı ekmeğin kaymak misali oldu. Şarkıda ki danslar acayip derece desem sanırım yeteli olmaz. kendim ilkokuldan sonra en son çıktığım halk oyunları müsameresinden sonra bir daha adım bile atmadığım bu sahnedeki dansları, daha doğrusu mutluluktan yapılan saçmalıkları görünce içim kıpır kıpır etmedi değil. Allahım o Ram'ın okul bahçesindeki arkadaşı ile delice hareketlerine hem güldüm hemde imrendim ne yalan söyleyeyim, ama yapmam sanırsam. Ram'ın iki arkadaşı ile Janani yi takip ederken yaptıkları danslarda mutluluk görüntüsü neredeyse hiç sırıtmıyor. Ama o yağmur altında yapılan hareketleri ise anlatacak bir kelime bulamıyorum. Bu şarkıyı en az 20 defa izlediysem o yağmurlu bölümü en az 10 defa daha fazla izledim. Ardından Janani nin kız kardeşi ile gene yağmur altındaki hareketleri ve dondurma yemeleri beni bitirdi doğrusu.



4 Şubat 2014 Salı

MTG Ahlatt42 Kütüphanesi

MTG Ahlatt42 Kütüphanesinde son durumu ve kütüphaneden güncel fotoğraflar...

Artık kütüphanede yer kalmadığı için, kütüphane dışında 6 kolide daha muhafaza ediyoruz...

Kütüphanede 04.02.2014 tarihi itibariyle bulunan eser sayısı 1061'dir.


Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek Bey Akademist 3. Geleneksel Arabaşı Programımıza Teşrif Ettiler

Akademist (İstanbulda okuyan üniversiteli Konyalı gençler) Olarak Konyada Geleneksel hale getirdiğimiz 3. Arabaşı Programımızı bu yıl Konya Meram Yeni Yol da  gerçekleştirdik.  Geleneksel hale getirdiğimiz Konya ARABAŞI programlarımıza 3 yıldır hem sponsorluk yapan hemde maddi ve manevi desteklerini esirgemeyen Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Akyürek Beyefendi de programımızın ilerleyen saatlerinde teşrif ettiler. Yaklaşık olarak yarım saate yakın bizlerle hasbihal eden belediye başkanımız bizlere hayat okulunda başarılı olmamız noktasında gayet güzel ve çarpıcı kendi deneyimlerini aktardılar.
Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımıza Programıza yapmış olduğu desteklerden dolayı ve teşriflerinden ötürü bir kez daha teşekkür ediyoruz. 



Akademist Üçüncü Geleneksel Konya Arabaşı Programı


Akademist (İstanbulda okuyan üniversiteli Konyalı gençler) Olarak Konyada Geleneksel hale getirdiğimiz 3. Arabaşı Programımızı bu yıl Konya Meram Yeni Yol da Champs Elysees Konya cafe'de gerçekleştirdik. Programımız geleneksel arabaşı çorbası ile başladı. Arabaşı çorbalarımızı içtikten sonra uzun yıllar yüksek papaz olarak ülkemizde misyonerlik faaliyetlerinde bulunmuş olan ve ardından tekrar ihtida ederek Müslümanlığa geçen Abdullah Palazoğlu beyefendinin bizlerle sohbeti ve karşılıklı soru ve cevapları ile hem dünyada ki misyonerlik faaliyetleri ve hemde hristiyanlık hakkında eski bir papaz olan abdullah hocamızdan istifade ederek bilgilenmiş olduk. Geleneksel hale getirdiğimiz Konya ARABAŞI programlarımıza 3 yıldır hem sponsorluk yapan hemde maddi ve manevi desteklerini esirgemeyen Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Akyürek Beyefendi de programımızın ilerleyen saatlerinde teşrif ettiler. Yaklaşık olarak yarım saate yakın bizlerle hasbihal eden belediye başkanımız bizlere hayat okulunda başarılı olmamız noktasında gayet güzel ve çarpıcı kendi deneyimlerini aktardılar.
Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımıza Programıza yapmış olduğu desteklerden dolayı ve teşriflerinden ötürü bir kez daha teşekkür ediyoruz... 
Programımıza katılan hem İstanbul'da okuyan Konya'lı arkadaşlarımız hemde Konya'dan teşrif buyuran tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Gelecek sene inşallah daha güzel bir program ile yeniden Konya'da buluşmak dileği ve temennisi ile Cenab-ı Allahtan niyaz Ediyoruz.