Sümbül Ebrusu

Sümbül Ebrusu

20 Ağustos 2010 Cuma

DERRY ,Filistin’e bir destek de Derry’den. Uzaklardan bir dost selamı Derry.

İrlandalı “Rachel Corrie” adlı botun da Gazze’ye doğru ilerleyen gemilerden biri olduğu düşünülürse, İrlandalıların desteği burada kalmıyor. Bugün Avrupa’da İskandinav ülkeleri ile birlikte halk tabanında Gazze ve Filistin davasına en büyük destek İrlanda adası ve Büyük Britanya’dan geliyor. İrlanda adasının kuzeyinde, Kuzey İrlanda’da da aktivistler boş durmuyor: Bölgenin ikinci büyük kenti Derry’de oldukça yeni ve bir o kadar da aktif ve umutlu bir Filistin aktivisti grup var.
Kendi pek ufak: Derry
derryli dostlar
(+)
Kuzey İrlanda’nın kuzeybatısında bulunan Derry, Kuzey İrlanda’nın ikinci büyük kenti. Tüm İrlanda adasında ise “büyüklük”te dördüncü geliyor. Fakat İrlanda adasının kendisinin küçük olmasından dolayı, aslında kentin nüfusu yaklaşık olarak 83 bin kişi civarında; çevre kasabaları da kattığınızda bile nüfusu 237 binlerde kalıyor; yani nüfus bakımından Bolu’dan küçük.
2009’un tohumu 2010’da filizlendi
Özellikle 2009’daki Gazze savaşı sonrasında tüm Avrupa kıtası ve Birleşik Krallık’ta Filistin’e olan duyarlılık arttı. İsrail’in tüm yalanları daha bir barizleşti ve o zamana kadar medyanın da sansürleriyle İsrail’in yaptıklarını birinci elden görme fırsatı bulmayan batılılar sosyal medya ağları ve internet haberciliğinin de etkisiyle, gerçek İsrail’i gördü. Bu da tüm Avrupa’daki bilinci ve Filistin aktivizmini arttırdı.
Derry’liler 2009’da atılan bu tohumu, Gazze savaşının yıl dönümü sayılabilecek Ocak ayında, 2010 yılında filizlendirdiler: “Filistin’in Derry[li] Dostları” (“Derry Friends of Palestine”) ortaya çıktı.
derryli dostların karikatürü
(+)
Amaç hem küresel hem yerel
“Derry Friends of Paletsine”de ön planda yer alan aktivistlerin çoğunluğu Gazze’de bulunmuş kişiler. Bu sebeple Avrupalı olarak Avrupa’da Filistin’e olan bakış açısını ve bilgisizliği bildikleri gibi, Gazze’de, Filistin’de durumun ne olduğunu da birinci elden bilen kişiler. Onların önderliğindeki Derryli Dostlar’ın, biri küresel, biri yerel iki ana amaçları var. Küresel amaçları basit olduğu kadar zor: Tüm dünyaya Filistin’i anlatmak. Derryliler de Filistin sorununun önündeki en büyük engelin belki de İsrail’in özellikle batıda oldukça güçlü olan dezenformasyon kampanyası olduğunun farkındalar. Uluslararası planda insanlara Filistin’i, Filistinlilerin acı tecrübelerini, Gazze’ye uygulanan haksız, ahlâksız ve illegal ambargoyu anlatırken tüm dünyaya kapılarını açıyorlar: Dünyanın her yerinden gruba üye olabiliyorsunuz. Nitekim grubun şık logosunun çizeri de Filistin âşıklarının yakından tanıdığı usta karikatürist Latin Amerikalı Carlos Latuff. Grubun yerel amacı ise ilham veren cinsten: Derry halkı ile Gazze halkı arasında doğrudan bir ilişki kurmak; Filistin halkını destekleyecek, Filistin’in gelişimine katkıda bulunacak yerel aktivitelere, işlere imza atmak.
“Flotilla” için Derry
İHH’nin önderliğindeki gemi filosunun veya batıda özdeşleştiği şekliyle “flotilla”nın, başına gelen hain katliam dünyanın her yerinde yankılanırken Derry’de aktivistler bu zulme karşı sessiz kalmadılar. Dostlar, 31 Mayıs’ta İsrail’in bu zorbalığına karşı hemen bir miting düzenledi ki sonuçta küçük bir Avrupa kentinde düzenlenen protestoya katılım tebessüm ettirecek kadar fazlaydı.
Derry Friends of Palestine hakkında daha fazla bilgi için resmî siteleri olan www.derryfriendsofpalestine.org adresi ziyaret edilebilir.
15813

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder