Sümbül Ebrusu

Sümbül Ebrusu

26 Ağustos 2010 Perşembe

Kuzey Yıldızı Programı TRT

(Güney Asya ve Uzak Doğu’da Türk İzleri)


Türklerin alt kıta halklarının geçmişindeki yüzlerce yıllık derinliklere gömülen hatıralarını ve Türklere mal edilen büyük komploları  ekranlara getirecek olan; son yılların en iddialı  belgeseli başlıyor
Kuzey Yıldızı  belgeseli bu akşam TRT 1’de yayına başlıyor. 13 bölümden oluşan program, haftada dört akşam (Pazartesi, Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri) saat 22.30’da yayınlanacak.  
Tarih, anlamak ve anlatmak gibi bir sorumluluğun prangasında, karanlık odalardaki raflarda okunmayı bekleyen kitapları gün yüzüne çıkarıyor. Uzak, unutulmuş topraklarda bekleşen mezar taşlarına yazılan Türkçe isimler, tarihler ve hüzünlü mısralar, asırlar sonra yeniden hayat buluyor...
Dalgalarla dövülmüş okyanus kıyılarında, gürültülü otobanların geçtiği kalabalık alt kıta şehirlerinde, ormanlarla çevrili sakin kasabalarda yankılanan bir efsane başlıyor..Kuzey Yıldızı efsanesi Türklerin; Hindistan, Singapur, Malezya, Endonezya, Japonya,  Güney Kore, Avustralya, Yeni Zelanda ve daha bir çok alt kıta ülkesindeki izlerini aydınlatıyor.. Bir dünya medeniyeti yaratmak uğruna sorgulamadan yollara düşen Türklerin, Anadolu’dan binlerce kilometre uzaklıktaki toprakların semalarında yankılanan selamları duyuluyor............ 
Onlar, Güney Asya ve Uzakdoğu'nun binlerce kilometrelik uçsuz bucaksız topraklarında dalgalanan bayraklara omuz verip, çağlar boyunca yankılanacak  asil bir nakarat bıraktılar.. Onlar, geride ailelerini, doğdukları toprakları ve koca bir hafızayı bırakarak, dillerini bile bilmedikleri bir toprağa bir ömür verdiler. Onlar, belki geride bıraktıkları bir çift göze sevdalı ve ürkektiler..
Belki toprak gibi akıllı.... belki gençlik gibi cesur.. belki ömürlerinde ilk defa denizi gördüler.. Ve şimdi vakur bir teslimiyetle yattıkları kabirlerinin üzerinde biten otları okşayan rüzgâr, Türklerin Güney Asya ve Uzakdoğu topraklarındaki izlerini anlatan sayfaları açıyor.. 
Kuzey Yıldızı  - Güney Asya ve Uzak Doğu’da Türk İzleri adlı belgesel projemizle Hindistan, Endonezya, Malezya, Singapur, Güney Kore, Japonya, Yeni Zelanda ve Avustralya’ya kadar devam eden bir güzergahta , Türklerin geçmişe uzanan izleri sürüldü  ve aynı zamanda halen oralarda varlıklarını sürdüren Türk gruplarının tanıtımı yapıldı.
Bu ülkelerde bulunan Müslümanların çok önemli bir kısmı ya doğrudan Türk asıllıdır veya tarihi ve kültürel sebeplerden dolayı Türkiye’ye karşı büyük sempati beslemektedirler. 
Türk kültürü  dünyanın en eski kültürlerini etkilemiş ve onlardan etkilenmiştir. Uygurlar dönemi ile birlikte yerleşik hayata geçmeye başlayan Türkler önemli bir kültürel değişime uğramışlardır. Mimaride, sanatta ve devlet yönetimi alanında çok önemli gelişmeler gerçekleştiren Türkler kitleler, halinde İslam dinine geçtikten sonra, özellikle Selçuklu ve Osmanlı devleti döneminde dünyanın en köklü kültürleri ile boy ölçüşecek bir kültüre sahip olmuşlardır. Ve böylece değişik toplumlarda büyük hayranlık uyandırmıştır. Nitekim dünyaca ünlü birçok müzisyenin “Türk marşı” adıyla besteler yapması da bunun bir göstergesidir. 
Türkçe dünyada en fazla konuşulan 5. dildir Türk dil kurumuna göre dünya dillerinde 10.000’den fazla Türkçe kelime vardır. Günümüzde Uzak doğuda Japonya’ya, orta Avrupa’dan Viyana’ya, Kuzey Afrika çöllerinden Arap yarımadasına kadar ve tüm Karadeniz çevresinde Türk kültürüne ait izler yüzlerce yıl geçmesine rağmen hala hissedilmektedir. 


Yedirenk Film Yapım  tarafından hazırlanan belgeselde ilgili ülkelerin tarihi hakkında kısa bilgiler verilmekte ve oradaki Türk izlerinin tarihine dair  detaylar anlatılmaktadır. Tarihi belgelerle bu bilgiler desteklenmektedir. Tarihe tanıklık etmiş mekanların görüntüleri kayıt altına alınmıştır. Gerek Türk asıllı insanlarla ve gerekse başka gruplardan olup da bu konuda bilgi verebilecek insanlarla röportajlar yapılmıştır. Ayrıca yerli ve yabancı uzman görüşleri ile belgesel desteklenmektedir.
BÖLÜMLER
  1. Açe
  2. Açe
  3. Endonezya
  4. Malezya – Singapur
  5. Güney Kore
  6. Güney Kore
  7. Japonya
  8. Japonya
  9. Avustralya
  10. Yeni Zelanda
  11. Hindistan
  12. Hindistan
  13. Hindistan

PROGRAMIN KÜNYESİ 
YÖNETMEN: Turgut Söğüt
METİN YAZARI: Ekrem Saltık
DANIŞMAN: Prof. Dr. Azmi Özcan
YAPIMCI: Yedirenk Film Yapım
BÖLÜM SAYISI: 13
SÜRE : 26 Dakika
YAYIN SAATİ: 22.30



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder