Sümbül Ebrusu

Sümbül Ebrusu

21 Eylül 2012 Cuma

9. Konya Uluslararası Mistik Müzik Festivali


Dünya halklarının mistik müzikleri Konya'da sahnelenecek
Hz. Mevlana'nın 805. doğum yıl dönümü etkinlikleri kapsamında bu yıl 9'uncusu düzenlenecek Konya Uluslararası Mistik Müzik Festivali'nde İran, Bulgaristan, Afganistan, Çek Cumhuriyeti, Moritanya, Çin, Gürcistan, Hindistan ve Türkiye'den sanatçılar ve gruplar sahne alacak. 


22-30 Eylül tarihleri arasında Mevlana'nın huzur veren yeşil kubbesinin gölgesinde düzenlenecek festivalde, mistik müzik alanında dünyanın en önemli grupları sahne alacak.

Konya Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek halka açık konserler ücretsiz izlenebilecek.

Festivalde, İran Horasan müziğinin en önemli temsilcisi ''Sima Bina'', ''Grammy'' ödüllü ''Le Mystere des Voix Bulgares'', Afganistan'dan ''Üstad Ghulam Hussain'', Çek Cumhuriyeti'nden ''Schola Gregoriana Pragensis'', Moritanya'dan ''Coumbane Mint El Warakane'', Çin'den ''Sanubar'' topluluğu, Gürcistan'dan ''Aznash'' topluluğu, Hindistan'dan ''Purna Das Baul'' ve Türkiye'den ''Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu'' sanatseverlerle buluşacak.


Dünyanın önemli festivalleri arasında
  
Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, festivali 2004 yılından bu yana düzenlediklerini, ilk 4 yıl aralık ayında Şeb-i Arus etkinlikleri kapsamında gerçekleştirdiklerini söyledi.
Sonraki yıllarda festivalin eylül ayında Mevlana'nın doğum yıl dönümü etkinlikleri kapsamına alındığını vurgulayan Çıpan, şunları kaydetti:

''Bu festival Hz. Mevlana'yı anma ve anlamaya yönelik oluşturuldu. Festivalimiz dünyadaki çok önemli mistik müzik festivalleri arasında yerini aldı. Festivalle ilgili grupların seçimi yaklaşık 200 grup arasından yapılıyor. Son derece başarılı bir çalışma. Davet ettiğimiz sanatçılar ve topluluklar önemli ödüller almış ve alanlarında yetkin kişiler ve gruplar. Herkesi bu mistik ziyafete bekliyoruz.''
  
Purna Das Baul
 
Festival Genel Sanat Yönetmeni ve Devlet Sanatçısı Dr. Timuçin Çevikoğlu ise mistik müzik alanının çok geniş olduğunu, her inanışın farklı mistik müzik anlayışının bulunduğunu dile getirdi.

Bu yıl çok orijinal müziklerin icra edileceğini anlatan Çevikoğlu, ''Festivalin en önemli icracılarından biri Hindistan'dan Purna Das. Çok orijinal bir müzik icra ediyor. 79 yaşında ve hala heyecanla konserlerine devam ediyor. 127 farklı ülkede yüzlerce konser vermiş birisi. Bu müziklerle farklı inanıştaki insanlar birbirleriyle olan ortak noktalarını bulacak. Bu sanatçıları görme fırsatını başka zaman bulamayabilirsiniz'' diye konuştu.
kaynak: konhaber

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder