Sümbül Ebrusu

Sümbül Ebrusu

22 Ocak 2014 Çarşamba

Termiye

                   Bir Konya klasiği olarak Termiye


   Konya'ya ilk defa gelenlerin ilk başta anlam veremediği ve büyük çoğunluğunun haberdar dahi olmadığı bir lezzettir; Termiye. Bir baklagil çeşididir. Konya, Antalya ve kısmen Beyşehir'e yakın olan Isparta'nın bir kaç ilçesi taraflarında bulunmakta ve yetiştirilmektedir.

 Ama en çok Konyamızda özellikle soğuk kış günlerinde tüketilen bir kuruyemiş türü olarak tüketilmektedir. Islak olarak ve tuzlanıp yenilmektedir. Kabuğunu çıkartmayı unutmayın derim. Sade olarak yenildiği takdirde de alışkın olanlar için bir lezzeti dahi vardır.Ama biraz yavan buluyorum ben şahsen. Tuz, termiye için bir leyla misalidir, olmaz ise çok şey eksik kalmaktadır.

Bu soğuk (demek isterdim ama maalesef Konyamızda da kuraklık var, bu ocak gününde hava sıcaklığı 15 derece civarında seyrediyor) kış günlerinde sofranızdan "termiyeniz" ve "dua"nızın eksik olmaması dileğiyle. 


1 yorum:

  1. Çok Konyalı dostumuz var ama ilk defa duyuyoruz. Eee artık denemek farz oldu, hayırsever arkadaşlarımızın getirmesi de vacip mi oldu desek :)

    YanıtlaSil