Sümbül Ebrusu

Sümbül Ebrusu

10 Nisan 2014 Perşembe

Gönüllüler hareketi 15. Nijer Sağlık taraması Programı izlenimleri

yaklaşık 3-4 yıldır gönüllüler hareketini takip ediyorum, özellikle İbrahim Ceylan Beyin gayretleriyle bir hareketin nasıl bir hayra vesile olduğuna şahit olmak beni de sevindiriyor. Rabbim İbrahim Bey gibilerin sayısını ve hizmetlerini artırsın diyelim inşallah....


Satır içi resim 1




Değerli  Dostlarımız,                                             08.Nisan.2014

Sizlerin maddi, manevi desteği ile bir Afrika programımızı daha tamamladık. Her defasında ilk kez gidiyor heyecanı duyan ekibimiz yine bizlere birçok ilkleri yaşattılar.
Başbakanlık Tika kuruluşumuza, Sağlık ve Dış işleri Bakanlıklarımıza, Büyük Elçiliğimize, Türk Hava Yollarımıza, İlaç ve sponsor Firmalarımıza, Katılımcı derneklerimize vermiş oldukları destekten dolayı şükranlarımızı sunuyoruz.   

2005 Yılından bu yana 15.kez Gittiğimiz Nijer'in Maradi Bölgesi Tessaoua ve Aquie yerleşim yerlerinde bir elin parmakları kadar doktor olmasına karşın, acil müdahale edilmesi gereken binlerce hastanın bir çoğuna dokunamadan dönmenin eksikliği ile bir başka bölge düşünemez olduk.
Dokuz yıldır her altı ayda ara vermeden gidiyorsanız. Artık yolunuz gözlenir ve onlar için bir umut oluyorsanız nasıl gitmezsinizki!!.

Satır içi resim 1

7. branşta Çoğunluğu Doktor ve Hemşirelerimizden oluşan 47 Kişilik ekibimize Nijerden Eğitim için iştirak eden  18 Sağlıkçı ile birlikte 65 Kişilik bir ekip çalışmamızın gerçekleştirdiği Sağlık hizmetlerini sizlerle paylaşmak istedik.

TIBBİ OPERASYONLARIMIZ :

 Satır içi resim 2
             
Dr.MerveAYDENİZ’in  Dahiliye poliklinik çalışmalarına, Dr.Fatma Selma ORANSAY’ın Kadın  kadın hastalıkları ile ilgili polikliniklere katılması ile 4223 hastaya poliklinik muayene yapıldı. 680 hastaya ultrason çekildi ve gerekli ilaçlar verildi. Bu tetkikler sonucunda  211 hastaya ameliyat teşhisi konuldu.


 Satır içi resim 2
          
Başkent Niameyden 16 Saat uzaklıktaki Tessaoua Hastanesi’nde Op. Dr.  Ahmet DEMİRÇAK, Op. Dr. Abdülgani BULUT, Op.Dr.Osman SELÇUK, Op.Dr.Mehmet Murat BOZGEYİK, Op.Dr.Azamet ÇEZİK, Op.Dr.Cengiz ATEŞ, Anes.Tek.Yaşar KARAMAN, Hem.Hülya YILDIRIM, Hem.Hakan ESEN, Hem.Hatice ÖZDEMİR, Hem.Münevver DÖNERTAŞ, Ebe.Hem.Nihal AKSOY, Lab.Tek.Seyfullah ORHAN’dan oluşan ekibimiz tarafından anestezi uygulanarak 211 ameliyat gerçekleştirildi.  186 hastanın laboratuvar testleri yapıldı. Bu seyahatimizle birlikte toplam ameliyat sayımız 2216 rakamına ulaştı.

Satır içi resim 3
 Satır içi resim 4
 Uz.Dr.İnayet ANDI, Doç.Dr.Refik OLTULU, Uz.Dr.Mustafa YANIK, Uz.Dr.Sait Nafiz MUTLU, Hem.Gülşah SERT, Hem.Ayşegül Tarım, Hem.İkrima SARIHAN, Hem. Fatma GÖK’den oluşan ekip tarafından 2300 hastanın göz muayeneleri yapıldı. Ameliyet olmayacak olanlara ilaç verildi. 1140  hastaya katarak teşhisi konuldu. Bu hastaların  771 ne katarak ameliyatı yapıldı ve gözlerine lens yerleştirildi.Son kontrol sonrası 700 hastaya Güneş gözlüğü verilerek taburcu edildi. Kalan hastalara 6 ay sonra gelmeleri bildirildi. Bu seyahatle birlikte toplam katarakt ameliyat sayımız 3884 e yükseldi.

Satır içi resim 1
Bu seyahatimizdeki en büyük sevincimiz Doğuştan katarakt lı görme özürlü hastalarımızdan çocuk yaşta olanların çok olması idi. Anestezi uygulanarak gözleri açılan bu çocuklarımız ilk kez Anne, Baba ve Kardeşlerini gördüler. 

Satır içi resim 5
Satır içi resim 6
Diş.Hek.Zafer Berk KÖSE, Diş.Hek.Hakan ŞANLI  dan oluşan ekibimiz  Tarafından 1105 hastanın diş poliklinikleri yapıldı. Bu hastaların çekilmesi gerekli olan  1519 dişin çekimi yanında seyyar Diş ünitlerimiz ile bir kısım hastanın diş dolgu ve tedavileri yapıldı. Bu seyahatle birlikte toplam çekilen diş sayımız 10796 ya ulaştı.

Satır içi resim 7
Uz. Dr.Abdullah DAŞTAN  tarafından  1345 hastanın kulak muayeneleriyapıldı. Genelde kulak şikayeti ile gelen hastaların %80’inin kulak zarı kalmamış ve enfekte olmuş durumda. Bu halde olan 580  hastanın kulaklarına aspirasyon uygulandı ve ilaçları verildi. Bu seyahatimizle birlikte Toplamda  KBB poliklinik sayımız 9379’a müdahale edilen kulak sayımız 5597’ye ulaştı. 


YARDIM PROJELERİMİZ :
DUL VE YETİM AİLELERE KEÇİ YARDIMI :
Satır içi resim 8
Bir başkasına muhtaç olarak yaşayan dul ve yetim ailelere “Kardeş Aile Projesi” kapsamında 3 keçiden oluşan yardımına bu seyahatimizdede devam edildi.  1 Milyon İkiyüz bin kişinin yaşadığı bir bölgede her seyahatimizde ayrı bölgelerde, aylar öncesinden başlatılan çalışma ile tespit edilen Dul Ve Yetim lereMajirgi sınırları içersindeki Bani Yerleşim yerinde 1200 adet süt keçisi sahiplerine teslim edildi. Bu proje kapsamında teslim edilen toplam keçi sayısı 13.711’e ulaştı. 
Her altı ayda çift yavrulayan bu keçileri 2005 yılından bu yana dağıttığımızı göz önüne aldığımızda keçi sayımızın 100 bin civarı olduğunu varsayıyoruz. Hayırseverlerimiz sayesinde 120 bin kişi artık bir başkasına el açan konumdan, yardım eder hale geldiğini rahatça söyleyebiliyoruz. 

SU KUYULARI PROJEMİZ :
 Satır içi resim 9
Su Afrika’nın en önemli ihtiyaçları arasında ön sıralarda. Birçok köyde kuyu olmadığı için insanlar 2 ile 6 saat arası taşıyabildikleri su ile yaşamlarını sürdürmeye çalışıyorlar. Sağlık çalışmalarımız yanında kuyu açmak isteyen hayırseverlerimize de aracılık ediyoruz. Bu seyahatimizde 3 bin Dolar’dan başlayan fiyatlara mal olan bu kuyulardan  26 tanesinin sözleşmesini gerçekleştirdik. Sadece bir derneğimizin toplam kuyu sayısı 227'ye ulaştı.
  
YETİM PROJEMİZ :

Satır içi resim 1
Ülkemizde başlattığımız Yetim Çocukları barındırdığımız Gönül Evlerimizi Nijer, Burkina Faso’da devam ettiriyoruz. Afrikada doğum oranı kadın başına 7.1 Genç annelerin doğum esnasında hayatlarını kaybettiğini göz önüne aldığımızda bir kadın ortalama 10 çocuk dünyaya getiriyor ve en az dördü kesin ölüyor. Genelde doğuma bağlı anne ölümleri yetim çocuk sayısının artmasının en önemli nedeni.
 Ameliyatlarımızı gerçekleştirdiğimiz yerleşim yerinde 30 ar kapasiteli Kız ve Erkek Çocuk yetimhanemizi de geçen yıl açtık. Bir Çocuğumuzun aylık gideri 50.- Dolar karşılığı TL olarak belirledik, bir çok hayırseverimiz sponsor oluyorlar.

15.NİJER EKİBİMİZ.
Ekibin lojistik hizmetinde, Org.Bşk.İbrahim CEYLAN, Bşk.Yard.Mehmet SEÇER,   Bşk.Yard.Bülent MUTLU, Bşk.Yard.Ömer GENÇALİOĞLU, Loj.Bşk.Mihdat GÜLER, Yrd.Nuh DOĞAN, Görüntü Yönetmeni Hakan PALA, Kameraman Suat KOÇAK, Fransızca Tercüman Abdullah UÇAK, Grup Ahçısı Ömer KARABAL, Tahir ÖZCAN, Mehmet TOKLU, Tahir KARATAŞ, Tuğba AYDIN, Afitap Sedef BAHADIR, Levent YILDIZ,Bachirou OUSMANE, Emine ZİLAN Lojistik gönüllüsü olarak Görev Almışlardır.
Tika Gözlemcisi : Yunus Emre BİLİCİ Ekibimize katılmıştır.

  Satır içi resim 12
Kimi üç, kimi on saatte yürüyerek gelmiş insanların mekanıdır hastane bahçesi. Artık sizin misafirinizdir onlar, orda yatıp orda kalkarlar siz gidinceye kadar. Hastalıkları da sizden sorulur açlıkları da...
Aslında bir fırsat verirler size, onları doyurmak için.Yediyüz kişiyi ikiyüz Dolar’a kim doyurmak istemezki.
Tekrar hatırlatmak  istiyoruz aynı cümle ve kelimelerle : 
Afrikada bir başkadır Gönüllü olmak, kısa sürede değişirsiniz. Önce duygularınız değişir, arkasından  hayatınızı bir daha gözden geçirirsiniz, sorgulamaya başlarsınız yaşam tarzınızı.  Olmazsa olmazlarınızın yerini, olmasa da  olurun alıverdiğini görürsünüz. Sıtma olsanız paniklemez, yanınızda gezinen haşerattan bırakın rahatsız olmayı, çorbanızın içine düşse  aldırmazsınız. Onların hiçbir şeye aldırmadığını gördükçe.
Ne kalabalıkta su içebilir, ne beyaz ekmeği yiyebilirsiniz onların yanında. Hep bir duvar arkası arasınız yemek ve cebinizdeki parayı saymak için. Hüzünlendiğinizde gözyaşlarınızı gizleyecek bir odanız veya bir duvar arkanız olur her zaman.
Bir okuldur Afrika. Ne yazıyla ne de resimlerle anlatamazsınız. 
Afrikalıyı anlamak için onlara dokunmanız, ellerini tutmanız gerek. Başka  yolu yok. 
Bir kez dokundunuz mu  vazgeçemezsiniz onlardan. Sabrı, azla yetinmeyi, yoklukta  mutlu olabilmeyi, kendine ait olmayana el uzatmamayı, kısacası yokluğa  şükretmeyi  öğretti bizlere  Afrikalılar. 
Vermek için her  gittiğinizde bir şeylerin dersini  alıp  geldiğiniz bir ülkeden nasıl vazgeçebilirsinizki..

 DESTEĞİNİZİN DAİM OLMASI DİLEKLERİMİZLE


Gönüllü hareketimizde sizleride aramızda görmek isteriz, Gönüllümüz olurmusunuz.  Web Sayfamız :  www.gonulluller.info

Bu güne kadar gerçekleştirdiğimiz seyahatlerde çekilen binlerce resmi aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.  

Link açılmıyorsa önce albüm programını yüklemeniz gerekecek. http://picasaweb.google.com

Gönüllümüz olun : 

Doktor veya Diş Hekimi iseniz seyahatlerimize katılmak için Gönüllümüz olun:



Hemşire veya Tıbbi Tekniksiyenseniz seyahatlerimize katılmak için Gönüllümüzolun: 




Gönüllüler Adına Kafile Başkanı / İbrahim ceylan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder