Sümbül Ebrusu

Sümbül Ebrusu

17 Aralık 2010 Cuma

Ayşegül İlhan. 6 yıllık tıp fakültesini 4.5 yılda bitirdi.

Türkiye`de engellendi, Avusturya`da başardı

Yasak yüzünden Türkiye`de okuyamayan başörtülü öğrenciler, yurtdışında pek çok başarıya imza atıyorlar. Düzce İHL mezunu, 1984 doğumlu Ayşegül İlhan da bunlardan biri. İlhan, Viyana Tıp Fakültesini 4,5 yılda bitirdi. Şu anda Nefroloji bölümünde bilim

Katsayı mağduru, Avusturya'da 4,5 yılda doktor oldu.
Yasak yüzünden Türkiye`de okuyamayan başörtülü öğrenciler, yurtdışında pek çok başarıya imza atıyorlar. Düzce İHLmezunu, 1984 doğumlu Ayşegül İlhan da bunlardan biri. İlhan, Viyana Tıp Fakültesini 4,5 yılda bitirdi. Şu anda Nefroloji bölümünde bilimsel çalışma asistanlığına devam ediyor. Diplomasını Viyana Tıp Üniversitesi rektörünün elinden törenle aldı.

Düzce İmam Hatip Lisesi mezunu 1984 doğumlu Ayşegül İlhan, normal süresi 6 yıl olan Viyana Üniversitesi Tıp Fakültesini 4,5 yılda bitirerek 22 yaşında doktor olarak göreve başladı. Türkiye`deki başörtüsü yasağı sebebiyle üniversite eğitimi içinViyana`ya giden Ayşegül İlhan, İmam Hatip Mezunları veMensupları Derneği`nin (ÖNDER) Viyana`daki kardeş kuruluşu WONDER`in bursu ile okuluna devam etti. Ayşegül İlhan, Viyana Üniversitesi Tıp Fakültesindeki normal süresi 6 yıl olan tıp eğitimini 4,5 yılda bitirerek, uluslar arası bir başarıya da imza attı. Ayşegül İlhan, bu yüksek başarısı sebebiyle aynı üniversitede Nefroloji bölümünde bilimsel çalışma asistanlığına da kabul edildi.
BİNLERCE KIZ YASAĞIN KALKMASINI BEKLİYOR
Türkiye`de başörtüsü yasağı sebebiyle okuyamayan binlerce başörtülü gibi bu keyfi yasağın kalkmasını bekliyor. Geçen haftalarda Başbakan Yardımcısı ve Dış İşleri Bakanı Abdullah Gül`ün kızı Kübra Gül, başına peruk takarak devam edebildiğiBilkent Üniversitesi`nin mezuniyet törenine arkadaşlarından ayrı olarak başörtüsü takarak, diplomasını babasının elinden almıştı. Bunun üzerine YÖK, üniversite hakkında soruşturma başlatmıştı. Bütün Avrupa`da olduğu gibi, Avusturya`da başörtüsü ile okumak hiçbir sorun olmazken, Türkiye`nin girmeye çalıştığı Avrupa Birliği uygulamalarının tersine bir uygulamaya imza atması garip karşılanıyor.



Diplomasını rektör verdi
Ayşegül İlhan, diplomasını Viyana Tıp Üniversitesi rektörünün elinden törenle aldı. Okulunu Kasım ayında bitirmesinin ardından Akh´da Nefroloji bölümünde bilimsel çalışma asistanlığına başlayan Ayşegül`ü bu mutlu gününde doktora hocası ProfWagner de yalnız bırakmadı.
Bütün hayati boyunca kızlarının en büyük destekçisi olan ailesi ve yine Viyana`daki eğitimi boyunca Ayşegül´ün yanında olan Wonder yöneticileri, arkadaşlarıyla birlikte Ayşegül`ün sevincini paylaştılar. Halen Schifa Derneği´nin de başkanlığını yürütmekte olan Dr. Ayşegül İlhan uluslar arası kongrelerde tebliğ sunmaya da başladı.

Ayşegül İlhan, Viyana'da üniversite çevresinde başörtüsü ve inancı konusunda hiçbir engelleme ile karşılaşmadığını, fakat ülkesinin bu hususta kat etmesi gereken yolu düşündükçe kederlendiğini söyledi. Viyana'da kalıp akademik kariyere devam etmek istediğini ifade eden İlhan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Amerika Birleşik Devletleri'nde çalışmalarıma devam edip, sisteme yönelik tecrübeler kazanmak istiyorum. Sonrasında ise ülkeme dönüp, hem Avrupa hem de Amerika'yı tanıyan bir bilim kadını olarak, gerek Türkiye hastanelerinde gerekse Türk akademik çevresinde deneyimlerimi paylaşmak en büyük hayalim. İstiyorum ki, Türk halkı da layık olduğu hizmeti görürken, dünya da Türkiye'de bilim yapan bilimcilerin çalışmalarını konuşsun. Bu amaca yönelik olarak, halen yönetim kurulu başkanı olduğum Schifa isimli tıp derneğimizin de birkaç projesi ve çalışmaları mevcut. İsteğimiz, Türkiye, deki hayat standartlarının yükselmesini sağlayacak altyapıyı oluşturan fikirler üretmek ve bunları hayata geçirmek.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder