Sümbül Ebrusu

Sümbül Ebrusu

25 Mart 2012 Pazar

bediüzzaman said nursi ve devlet felsefesi 2

İslamiyetin bu kaoslardan kurtarılacak "Asr-ı Saadet " modeli içindeki sisitematik bağımsızlığı ile ortaya konulmasındaki ihtiyaç artık günümüz müslümanınıda aşan bir bir insanlık rayışı halinide gelmiştir.Çnkü islam'ın bir maneviyat iklimi insanın yaratılış vasıflarına uygun alemşümül bir atmosfere sahiptir.

  İsalmiyetin çağımız fikir sistemleri içindeki bağımsız yerini bu incelememizde tesbite çalışacağız.
Devlet mefhumu içinde yürüteceğimiz bu çalışmayı sadece siyasi müesseselerin işleyişiniele almakla yetinen politoloji nin konusu içinde kalmayıp devletin şahsi ve idari meslelerini düzenleyen amme hukuku metoduna ağırlık vererek yürüteceğiz. Yer yer bununlada yetinmeyecek genel felsefe ve hukuk felesefesinin konusunu ilgilendiren sahalarda da görüşler tespit edeceğiz.

Görüşlerinin açtığı engin fikir ufku ile bediüzzaman said nursi bu istikamette yürüteceğimiz çalışmanın fikir kaynağı olacaktır.bediüzzaman said nursi dinamik siyasi hayatı yakından ilgilendiren ve siyasi müesselerin problemlerine pratik çözümler getiren görüşleriyle her ne kadar politolloji nin konusu içinde ele alınabilirse de
onda ki kainat madde isan ve devlet ile ilgili fikirlerin zenginliği bizi geniçş bir disiplin zemininde çalışmaya adeta mecbur etmiştir.

 Bu imparatorluğun yıkılışını önlemek bunu takriben kurulan türkiye cuhmhuriyetinin her yönden sağlam esaslara dayanmasını sağlamak için görüşler beyan eden bir alimin böyle bir fikir zenginliğine sahip olması tabii idi. altı asrılık imparatorluk yıkılırken ve yerine devlet ile bütünleşmiş bir partinin geçmişi tasfiyeye namzeti iktidara gelirken o kendisini bir vazifenin mesuliyeti altında görüyordu. GerçektenBediüzzaman nesillerin ruhunda açılmak istenen yarayı önceden gören basiretiyle kendisinden bekleni fazlasyıla yapmıştır.
bnunla yetinmeyip devletle eraber yıkılan müesselerin karşısına sosyal ilimlerin pratik ve o derece gerçekçi tedbirleriyle çıkmıştır. Eserin bediüzzamandaki fikir bütünlüğünü "Devlet felsefesi" adı altında toplamak bir zaruret olmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder