Sümbül Ebrusu

Sümbül Ebrusu

4 Eylül 2014 Perşembe

Ebrulu Eşarp-Başörtüsü Yapımı

Ebrulu Eşarp-Başörtüsü Yapımı



A: Kullanılan Malzemeler
1)      Boyalar:
“Artdeco” yada “Pebeo” marka Ebru boyları.
2)      Fırçalar:
 Yelpaze Fırça (ince tüylerden oluşmalı) ya da ebru serpme fırçası
Not: burada önemli olan fırçada ki kıl sayısının az olmasıdır.
3)      Eşarplar:
İpek, Saten, Vual, Akersport ya da Bonjela türü eşarplar kullanılabilir.
Not: eşarp seçiminde açık renkteki eşarplar seçilmelidir.
4)      Tekne:
102-103 cm kare boyutunda bir kenarı yuvarlatılmış olacak, saçtan ya da çelikten olabilir.
Kenarların yüksekliği ise 5,5-6 cm arasında olacak.
5)      Kıvam artırıcı:
Karin markasının kıvam artırıcısını kullanabilirsiniz. Mümkünse toz şeklinde olanı almanız tavsiye edilir. Hazır bir şekilde satılanlar uzun süre beklemeden dolayı bozulma ihtimalleri(özelliklerinin kaçmaları) daha fazladır.
6)Diğer yardımcı malzemeler:
 Şap;
Çeşme suyu; (hazır su kullanmak gereksiz masrafa olacaktır, çeşme suyu da işiniz çok rahat görür)
Spatula; (karıştırmak için 2-3 adet)
Süzme Kesesi;
15 - 20 lt su alacak bir kova
Çelik toplu iğneler (eşarpları kuruturken iz yapmaması için küçük uçlu çelik iğne seçimi önemlidir.)
Muşamba; ( Eşarpları tekneden çıkardıktan sonra ıslak olacağı için kıvam artırıcının yerlerde iz yapmaması için muşamba yada bu işi görecek başka türevleri de tercih edilebilir)

                                    

B: Hazırlanma Aşaması

Başörtünün/Eşarbın Hazırlanışı
    1 çay kaşığı dolusu şap kovaya katılır ve ardından kaynamış 2 lt su kovaya dökülüp şap iyice eriyinceye kadar karıştırıyoruz. Şap iyice eritildikten sonra el yakmayacak dereceye getirmek için takriben 2,5-3 kadar soğuk su ilave ediyoruz.  Şaplı suyun içine eşarbı-başörtüyü koyup 1 dk kadar içinde gezdiriyoruz. Eşarp sudan çıkartılıp kuruması için asıyoruz. Kuruduktan sonra eşarbı açıncaya kadar ütülüyoruz. Burada ipek eşarplar biraz zor açılabilir, o yüzden dikkat edilmelidir.
Not: şaplı suyun içine direkt elle temas edilmemesi sağlık açısından daha faydalıdır, eldiven ya da su geçirmeyen bir poşet kullanılabilir.


Kıvam Artırıcının Hazırlanışı
17 lt su gereklidir. Başlangıçta bir kovaya 3 lt su konulur. İçerisine 15 tatlı kaşığı kıvam artırıcı koyuyoruz, ardından kalan 14 lt suyu da ilave ederek karıştırmaya başlıyoruz. Gün içerisinde 3-4 defa en az 6-7 dk boyunca karıştırabilirsiniz. Kıvam artırıcımızı 1 gün beklettikten sonra ertesi günü süzme kesesinden süzerek tekneye dökebilirsiniz. Teknenin kıvamını ölçmek ise tecrübeye dayanmaktadır, 
zamanla alışacaksınız, ama çiçek ebrusu kıvamından biraz sulu olması yeterlidir

Boyaların ve Eşarp’ın Tekneye Atılması ve Alınması
Boyalar atıldığı zaman açmıyorsa, yayılma artırıcı(renk açıcı) dan 1 yada 2 damla kullanabiliriz Daha fazlası boyanın özelliğini kaçırabilir ya da akmaya sebep verebilir. Eşarp için boyalara tekneye serpildikten sonra, İki kişi karşılıklı geçip eşarbı gergin bir şekilde tutup, aynı anda tekneye gene gergin bir şekilde bırakılır. Eşarp tekne üzerinde 3-5 sn bekledikten sonra tekrar iki kişi tarafından sıyırma yerinden tekneden alınır ve kuruması için asılır.

Eşarbın Fixe Edilmesi(boyaların eşarba-başörtüye sabitlenmesi)
Şaplı Eşarplar kuruduktan sonra buharsız ütüyle ütülenmesi işlemidir. Bu işlemi yıkama yapmadan önce en az 6-7 defa tekrarlamak gerekir. Eşarbın boyasız yüzünden ve yakmayacak derecede en yüksek sıcaklıkta ütülenecektir. Ütüleme işleminde her bir ütülemem için eşarbın soğuması beklenmeli takriben 4-5 dk ondan sonra ikinci ütü vurulmalıdır.
Boya sabitleme işlemi bittikten sonra 1 kovaya 3-4 lt çeşme su koyulur içine de yarım su bardağı sirke ilave edilir(üzüm ya da elma fark etmez). Fixe edilmiş eşarp 1-2 dakika içinde gezdirilir. Sonrasında aynı suya biraz deterjan döküp köpürtüp içinde eşarbı yıpratmadan çitileyip çıkartıyoruz.
Durulama suyun için 3-4 lt suya tekrar yarım çay bardağı sirke döküp içinde 30 sn kadar tutup ardından normal suda duruluyoruz(çeşmede de durulayabilirsiniz).Ardından kuramsı için asıyoruz. Kuruduktan sonra boyasız tarafından ütüleyip güzelce eşarbınız-başörtünüzü örtünebilirsiniz

Eşarp Fixleme de ikinci bir yol daha mevcuttur:

  • Eşarbı boyasız tarafından yakmayacak şekilde 6-7 defa ütüledikten sonra bir kovanın içine 3-4 lt su koyup 1 tatlı kaşığıda tuz döküp içerisinde 5-6 dakika bekletiyoruz. Çıkardıktan sonra hafif sabunla yıkıyoruz ardından durulayıp, bir başka kovada 3-4 lt suya yarım çay bardağı sirke koyup içinde 30 sn kadar tutup çıkartıyoruz, suyla durulayıp kuruması için asıyoruz.


Not: eşarbı her zaman boyasız tarafından ütülüyoruz, hiçbir zaman boyalı tarafına ütü vurmayacağız.
Not 2: en az 2-3 kullanımdan sonra buharlı ütü il boyasız tarafından ütülenebilir
Not 3: kıvam artırıcıyı işlem bittikten sonra buzdolabında ya da serin yerde saklarsanız uzun süre yoğunluğunu kaybedene kadar kullanabilirsiniz.

Ebrulu Eşarp’ın hazırlanışını Tarif eden Nuray Hocamıza teşekkürler…
Yazıyı aktaran: M. Talha Gürbüz






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder