Sümbül Ebrusu

Sümbül Ebrusu

21 Mart 2015 Cumartesi

Chuck Palahniuk Dövüş kulübü takdim özet ve değerlendirme yazısı

Sanırım 2010 yılıydı dövüş kulübü filmini seyrettiğim... O zaman filmin felsefi altyapısını çok fazla kavrayamamış, sadece kaos odaklı ve sistemi yalnızca yıkmaya çalışan amaçsız bir güruh diye nitelendirdiğimi, hafıza uyarıcılarım hatırlatıyor.


Chuck Palahniuk Dövüş kulübü

Kitabını okumaya başlamam ise biraz boş vakit ve Kinde sayesinde metro ve otobüs yolculukları esnasında oldu. (bu sıralar her hafta 1500 km'ye yakın yol yapıyorum). İlk başta tekrar belirtmeliyim ki kitabı çok fazla sevmedim ama felsefi ya da vermek istediği mesaj noktasında daha fazla ayrıntı yakalayabildim ve filmde izlediğim kadar boş ve amaçsızca bir kaos peşinde koşulmadığını da düşünüyorum, artık.

Kitapta kimliksiz/özbenliksiz düşünceye sahip bir amerikan toplumunun inşa süreçleri ince ince işleniyor. Sadece dünyevi haz ve maddiyatın geçerli olduğu, ruhun arka planda tematik ekran niyetine bırakıldığı yeni bir inşa süresi var. Bütün hayatı boyunca neyi,neden yaptığının farkında olmadan yaşamış insanlara Tyler Durden'in her şeye inat baş kaldırısı bir tutunma dalı olarak gelebilmektedir.

Maliyet hesabının geçerli olduğu bir dünyaya Tyler tarafından hediye bir armağandır "Dövüş Kulübü". Herkesin eşit sayıldığı ve tüm maddiyatını dışarıda bırakarak, açıkta bırakılmış ruhlarını doldurabilecekleri tek maddi dayanak noktasıdır. Basit kurallar ve eşitlikçi yapı ve de içe kapanık bir sistem. Yenen dayaklar ve fiziksel acı, dış dünyanın haz zevkinin tonlarca ağırlığı altında ruhen kalmaktan daha dayanıklı bir dayanak noktasıdır.


Sıradanlık ve doyuruculuk ile hızlı büyüyebilme kapasitesine sahip her topluluk gibi büyümektedir dövüş kulübü. Yeterli miktara eriştikten sonra tıpkı anlatıcının(the narrator) kendi kimliğinden, Tyler'e dönüşmesi ve kontrolü kaptırması gibi. Nefret ve hınç patlamasının ruhları geçici tatminkar etmesi, insanlara bir anda, kendilerini savuran dünyaya karşı ellerinden gelen her şeyi yapabilmek istemeleri ile Kaos'un yolu açılmıştır.

Bir tepki olarak doğan Kaos kendisini bile doğuran karmaşanın içinde öğütecek kadar karmaşık ve kapsayıcıdır.

Dış dünyada başlayan korkunun, son noktası finansal ve maddi zenginliğin en büyük simgelerinden bir tanesinin uçurulma planı ve enkazın çökmesi planlanan kütüphane sembolleri ise bana fazlasıyla anarşist geldi ama tam kavrayabildiğimi de düşünmüyorum. Tıpkı kimliği Tyler'de kaybolmuş anlatıcı/the narrator gibi...

M.T.G. tarafından Ekim 2014 de okumuş ve son derece kişisel hassasiyetleri göz önünde bulundurarak subjektif bir değerleme değerlendirilmiştir puanı 10/5 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder