Sümbül Ebrusu

Sümbül Ebrusu

16 Eylül 2016 Cuma

Ölüm Emri Eye In the Sky film değerlendirme


Ölüm Emri Eye In The Sky film değerlendirme

İngiliz hükumetinin Afrika da bir teröristi yakalamak için  ABD desteğiyle, binlerce km öteden  Predatörler vasıtasıyla yok etme uğraşısını anlatan bir film.
Terörist! tabiki de müslüman!.. 

Filmle alakalı biraz fazla spoilere değineceğim ve
içeriğini değerlendirmeye çalışacağım.
Filmde yeri tespit edilen ve sonradan Müslüman olmuş mühtedi İngiliz vatandaşımız bir intihar saldırısı hazırlığındadır. Ve yeri tespit edilmiştir. 
Bu işi böcek droneler ile tespit edip, arizona da bulunan USA üssüne bildirmekte.
 


Ve ufacık bir konteyner içine giren iki pilot binlerce km uzaklıktaki İnsansız hava aracını kontrol ederek hedefi yok etmek için hareket etmektedirler.  

Tam bu esnada teknolojinin ve gelecekteki askeri müdahalelerin nasıl olacağına dair oldukça ürkütücü hayaller (şimdilik hayal, ama yarın bilemiyoruz) ve vahşetin kan dondurucu halini umursamazca işleyebilecek vicdanları göstermektedir.
İnsan önemsiz, devlet için her şey mubah,  Adalet sadece kendisi için mevcut
geri kalan her şey boş uğraşı.

Helen Mirren'in canlandırdığı  ... Albay Katherine Powell'in üzerinden Devlet vicdanı ile hakiki adalet arasında gitgel bile aşamayan acımasız personel rolünü gerçeğe o kadar yakın canlandırıyor ki.
İnsanın bu rolün bir gün gerçek olmayacağına dair şüphesi kafasında neredeyse kalmıyor.


Tam bu esnada siyasetçiler arasında havadan imha edilecek hedefte bulunan diğer insanlar umur sanmayıp sadece İngiliz vatandaşının hukuki durumunu tartışmaları ise. vicdan ve adalet/hukuk birbirinden ayrılabilir mi acaba diye insan sormadan edemiyor?



Tespit edilen hedefin önünde her şeyden habersiz bulunan küçük kız aliya üzerinden vicdanlı katil sevimliliği yaptıran yönetmenin göstermek/aktarmak istediği fikriyatı -gerçekten- anlamakta zorlandım.
Annesinin pişirdiği ekmeği satarak ev bütçesine katkı sağlamaya çalışan küçük aliya

Bir terörist öldürmek için etrafta ölebilecek her türlü masumu görmezden gelmenin hukuksal durumunun nasıl elde edildiğini görmek için bu filmin diyaloglarını mutlaka iyice dinlemeniz gerekiyor.


Ve sonuç Afrika'daki teröristi tespit edecek kadar milimetrik böcek droneleri, USA den oturdukları yerden kontrol edilen füzeli insansız hava araçları ile donanmış devletlerin küçük vicdanları öldürmemek için herhangi bir çaba göstermemeleri ise hangi adalet açıklayabilir bilmiyorum? 

Film değerlendirme puanıma gelirsek;
savaşa, İnsan haklarına ve de adalet kavramına dikkat çekmeyi güçlü bir şekilde başardığı için
 10/9'u hak ediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder