Sümbül Ebrusu

Sümbül Ebrusu

26 Eylül 2014 Cuma

Konya 11. Uluslararası Mistik Müzik Festivali 3.günü değerlendirme Badahşan Topluluğu konseri - 11 the Konya International Mystic Music Festival Day 3 summary Badakhsan Ensemble concert


Tacikistan Badahşan Topluluğu

Konya Mistik Müzik Festivali'nin üçüncü geceki konuğu Tacikistan'dan gelen Badahşan Topluluğu (Badakhsan Ensemble) idi.

Salon tıpkı 1. gün olduğu gibi bugünde tıka basa doluydu. Konyalılar senede bir defa gelen bu özel geceyi kaçırmamakta haklıydılar. Bugünün tek farkı, Konya da bulunan Taciklerin de programa yoğun şekilde iştirak etmeleri, programın doluluğunu bir kat daha artırmıştı.


Tacik Grup dün akşam yaklaşık 80-85 dk sahnede kaldılar ve yoğun bir teveccühle karşılaştıklarını söyleyebilirim. Müzik tınıları gerçekten kulağımızı okşuyordu. Sanırım bu bendeki doğulu genlerimin ortaya çıkması ve müziğe bir yakınlık hissetmemin de etkisi büyüktü. 


Dün akşam icra edilen müziklerini düğün ve dini törenlerde kullandıkları için hem coşku hemde hissiyat yüklü olması sanırım her kesim dinleyiciye hitap etmesini sağladı diye düşündüm.






İlk 8-10 dakikası giriş fonunun ardından gazel tarzında bir nağme ile giriş yapıp bizi konserin hemen başında esnetmeye meylettirselerde ardından tempoyu hiç düşürmeyerek dikkatimizi neredeyse her lahza sahnede toplamayı bildi Badahşan topluluğu.

Ardından grubun en yaşlı üyesinin ilk başlarda kulaklarımıza yabancı bir ton ve nağmede başlayan parçasının, bizden tanıdık nağmelere benzer bir havada bitirmesi de, bizi sahnedeki müziğe bir ayrı ısındırdığı kanaatindeyim.

Konserin son parçasının güzelliği ise bir başkaydı. Farsçanın ard arda gelen kelimelere verdiği olağanüstü nağme yansıması gerçekten çok hoştu. Seyirci olarak sahnede ki coşkuya oturduğumuz yerden biz bile ister istemez iştirak ettik...
Grubun tek bayan üyesinin son parça esnasında yaptığı folklorik dansın da beğenildiği kanaatindeyim. 



Hatta  o kadar beğenildi ki programı nihayete erdirip kulise geçen sanatçılar, seyirciden gelen yoğun tempolu "bir daha, bi daha" tezahüratını kırmayarak tekrar sahneye çıkıp son parçalarını yeniden bir daha seslendirip, biz Konyalıları tekrar mest ettiğini de unutmadan ekleyeyim istedim.


Kısaca dün akşam Badahşan Topluluğu Konya'da güzel bir nağme esintisi bırakarak bizim güzel bir gece geçirmemizi imkan sağladılar.

Teşekkür mi koni Badakshan Ensemble

Aşağıda programdan ve sonrasından fotoğrafa ve video görüntüleri mevcuttur.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder