Sümbül Ebrusu

Sümbül Ebrusu

7 Aralık 2015 Pazartesi

Albrecht Goes - Tedirgin Gece Takdim Özet ve Değerlendirme Yazısı

Albrecht Goes - Tedirgin Gece Takdim Özet ve Değerlendirme Yazısı

Albrecht Goes, Tedirgin Gece, Varlık Yayınları, İstanbul 1954.
Savaş dönemlerinde yazılmış kitapları okumayı nedendir bilinmez ama çocukluğumdan beri seviyorum. Ayrı bir ruhu var sanki, okudukça insanlığı ve insanlığımı yeniden hatırlamam vesile kitaplar olarak görüyorum.

Albrecht Goes'le ilk tanışıklığımız. İkinci Cihan Harbi esnasından Alman Ordusunda görev yapmış bir Rahip Subay. Savaşı kabul etmemiş ve harp esnasında dahi insan kalabilmek için uğraş vermiş bir kalemşör olarak tanıtılıyor, her ne kadar bir subay olsa da.

Kitabın özeti, idama mahkum edilmiş bir alman askerinin son 24 saatlik dilimi ve rahip efendinin öncesindeki psikolojisi üzerinde durulmuş.
"Baranowski" adındaki bir idamlık asker.
Hayata geriden başlayıp çok kestirmeden de veda etmek zorunda kalan, kimsenin tenezzül etmeyeceği derecede kimsesiz bir zavallı.
Garip ve ihtişamsız ama bir o kadar da içten bir öykü.


Beni etkiledi, Baranowski'yi hissetmemek için azami gayret göstermeniz gerekiyordu, içime acınası bir merhamet kaplıyordu, kitabın kapağını kapattığım zaman.

Bir idamlık mahkum asker üzerinden İkinci Dünya Savaşını, Hitler Almanya'sını, muntazam ve düzenli Alman ordusunu ve insanlığı inceden inceye işlemeyi başarmış kısa ama yoğun bir tat bırakan gerçek öykülerden....
M.T.G. tarafından Mayıs 2015 de okumuş ve son derece kişisel hassasiyetleri göz önünde bulundurarak subjektif bir değerleme ile değerlendirilmiştir puanı 10/8-9






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder